Fructe

Pepenii cultivati anul acesta in gradina

Dupa succesul pe care l-am avut anul trecut cu pepenii, anul acesta am plantat mai multi si am testat soiuri noi, atat in sera cat si in straturile din gradina.

Preferatul de anul trecut, Honeydew Green Flesh, un soi deosebit prin calitatile sale (pulpa de culoare alb-verzui, foarte zemoasa, dulce, cu aroma de miere), cultivat anul trecut in sera, anul acesta l-am plantat si in gradina de afara, in sistem suspendat si in plin soare, ajutand astfel sa ajunga la maturitate aproape deodata cu cei din sera. S-au copt la inceputul lunii septembrie, cate 2-3 bucati pe fiecare planta, la maturitate avand o greutate de 2-3 kg.

Ca noutati, anul acesta am avut in gradina soiurile Hearts of Gold, Best Jumbo si Honeydew Orange Flesh. Soiurile Hearts of Gold si Best Jumbo se coc de la mijlocul lunii august si sunt extrem de prolifice, am recoltat de pe 12 plante 50-60 de pepeni si desi suntem la sfarsitul lunii septembrie in sera produc pepeni in continuare. Varful recoltei de pepeni din aceste doua soiuri a fost la sfarsitul lunii august.

Best Jumbo este un soi popular de pepene galben , cu forma ovala, greutate de 1-2 kg, brazdat cu nervuri, pulpa portocalie, dulce si parfumata. Isi imbunatateste aroma dupa ce este cules.

Hearts of Gold creste aproape rotund si este foarte dulce, aromat si pulpa de culoarea portocalei.
Honeydew Orange Flesh, desi este din aceeasi familie cu Green Flesh, nu m-a impresionat la gust, doar mirosul de ghimbir al coajei si nuantele de culori au fost interesante. Un alt dezavantaj al acestui soi este perioada de maturizare foarte lunga, in sera inca am cativa care inca nici acum nu s-au copt.

Anul viitor, pentru a prelungi perioada de recoltare voi cultiva si soiul de anul trecut Ambrosia  (anul acesta nu am mai avut loc in gradina pentru acest soi) care s-a copt din luna iulie,  pepene cu pulpa fructului de culoare portocalie si mai consistenta, dulce si aromat, fructul  rotund cu diametrul de 14-16 cm si o greutate de 1,5 – 2,5 kg.

Crimson Sweet este pepenele rosu cultivat in sera, foarte rezistent la boli, produce pepeni de marime medie, ovali, cu dungi de culoare verde inchis. Miezul este dulce, de culoare rosu aprins si are samburi putini. Se poate culege in 85-90 de zile in conditii de vreme calda.
Anul acesta am facut si la tara o gradina cu 34 de straturi unde voi testa sezonul urmator soiurile noi de pepeni galbeni, pentru care am achizitionat deja semintele (peste 10 soiuri).

Pentru a va bucura de recolte bogate de pepeni, acestia au nevoie de multa caldura, soare si un sol foarte fertil, bogat in nutrienti (compost, gunoi de grajd). Cultivarea pepenilor in sistem supendat  prezinta mai multe avantaje: asigura o expunere la soare a fructului, maturare mai rapida, o mai buna aerisire, se evita contactul cu solul, reducandu-se astfel posibilitatea putrezirii sau infestarii cu diferite boli.

Pepeni galbeni suspendati in sera, soiurile Honeydew Green si Orange

Pepeni galbeni suspendati in sera, soiurile Honeydew Green si Orange Pepeni galbeni in sera Pepeni galbeni in stratul din gradina, soiul Honeydew Orange Pepeni galbeni in stratul din gradina, soiul Honeydew Orange, ajunsi la maturitate Recolta de pepeni proaspeti din gradina Pepene galben Best Jumbo Pepeni galbeni Best Jumbo Pepene galben Honeydew Orange Pepene galben Honeydew Green Pepene galben Hearts of Gold Pepeni galbeni Best Jumbo si Hearts of Gold culesi din gradina Recolta de pepeni Pepeni galbeni Best Jumbo si Hearts of Gold culesi din gradina Recolta de pepeni si dovleci

2 thoughts on “Pepenii cultivati anul acesta in gradina

  • Buna seara
    Intamplator am gasit acest site. Este super folositor. Va multumesc mult ca nu santeti zgarcit in a pastra doar pt dvs ce ati invatat. Dupa ce nu am mai lucrat , m am apuat de gradinarit . La inceput nu stiam cum vor arata plantutele cand apar din pamant . Am luat o carte de gradinarit. Mi a fost de mare folos. In piata intrebam pe cine vedeam a arata ” taran autentic” , nu doar cel care vindea si mintea ca el produce. Apoi a aparut net ul . De la francezi si italieni am invatat ff mult. Dar nu poti spune niciodata a stii tot. Ma bucur ca ceea ce scrieti imi este de mare ajutor chiar daca unele le aplic si eu de multi ani. Nu folosesc nici un fel de chimicale , nici contra manei , dar absolut nimic. Ca ingrasamant imi fac macerat . De urzica, pe care mi am cultivat o si in gradina mea. De tataneasa pe care la fel mi am adus o in gradina. Le si ud sa fie proaspete mereu sa creasca repede dupa ce le recoltez sa le pun la macerat. Rubarbura la fel. Buruienile dingradina cum ar fi grasita sau iarba grasa, stirul , le macerez si pun la cuiburi. Am obtinut rosii din soiul Aurora de Arad de 1,100 kg. Imi fac singura unele rasaduri dar mai cumpar si din piata. Uneori mai primesc si altceva in loc de ce vreau eu. Anul acesta am fost pacalita de pitarii din Arad la rasadul de ardei . Dar pana la urma am iesit bine si aici. Am avut seminte de ardei gras ff mare mplea pumnul tinut in pumn. Mi am facut eu rasadul si fara chimicale este tot mare , carnos si ce ma bucura este ca e si ff roditor , desi ardeii de la care au fost luate semintele nu erau ff copti. Din Italia aduse semitele. Si la rosii imi fac rasad . Tot asa unde am fost si am mancat rosie care mi a placut si oa gust si la aspect , am oprit semite si am in gradina o multime de soiuri superbe. Mari , carnoase, dulci . Imi produc tot . Pasta de rosii, zacusca de vinete , de fasole boabe. Totul produs de mine. Cu ceapa nu prea am avut noroc . Acum mi am produs si arpagicul.
    Va citesc articolele si ma minunez si eu de mine cate am putut invata . Acum voi incerca sa cultiv pepeni si lubenite metoda dvs , suspendati. Anul trecut am avut soiul de dovleac placintar , pus pe gard. Si ii ajutam sa nu rupa vrejii. Ff buna metoda carnitului si copilitului. Si la dovlecii de copt.
    Anu asta la sf. lui aprilie , inceputul lui mai , nu mai stiu exact, am primit doua plantute de batata sau cartof dulce. De lamun vecin. Mici si fara frunze doar cate o radacina firava. Mi a spus cum sa le plantez si ca trebuie udate. M am docmentat de pe net. Acum doua zile am decis sa caut incet la cuib sa vad cum sant ca la baza au inceput cateva frunze sa se ingalbeneasca , semn ca pot sa recoltez. Am scos un cartof de 3,600kg . Inca nu era matur , mai trebuia lasat , nu era chiar portocaliu , mai avea si galbui in interior. Acum sant ff curioasa daca o fi singurul sau or mai fi. I am facut si poza . Chiar de ar fi singur in cuib si tot sant multumita ca la o asa cantitate nici nu visam . Sant curioasa la al doilea cuib cum o fi. Se vede si acela marisor . Dar ii mai las pana spre sfarsitul lunii octombrie. E vremea frumoasa , ei sant verzi , plini inca de flori . Am facut pt prima data in viata cartof dulce. E o minunatie. Dar i am udat
    aproape zi de zi . Si nu cu un pic de apa ci asa abundent si am afanat cu mare grija
    pamantul langa cuib. Imi pare rau ca abia acm am aflat ca puteam sa l inmultesc din
    crengutele care au radacini . Acum cred ca e tarziu. Vine frigul . Nu am sera.
    V am vazut cartoful in poza si am citi articolul si de aceea am prins curaj sa il caut si pe al meu. Corespunde perioada cum i am pus si eu pe ai mei.
    Inca o data va multumesc mult pentru ca impartasiti cu noi ceea ce stiti. Multa sanatate , spor la toate si dvs.
    La revedere. Si la mai multa experienta.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.