Vedeta grădinii – pepenele roșu
Dupa o tentativa esuata cu soiul BIO Sugar Baby (a fost devorat de afide) am reusit sa obtin primul pepene rosu, din samanta autohtona.
Consumul de pepene rosu (Citrullus lanatus – familia cucurbitacee) sau in denumire populara lubenita, harbuz, ajuta la eliminarea toxinelor, circulatia sangelui, problemele renale, bun diuretic.
100 g de pepene rosu contine: 92 g apa, 73 mg potasiu, 11 mg magneziu, 8 mg fosfor, 10 mg calciu, 20 micrograme caroten, 6,5 g glucide, 0,3 g fibre alimentare.
Contine putine calorii, doar 30 de calorii/ 100 g pepene.
Conditii pentru cultivarea pepenelui rosu:
- are nevoi de un sol bogat (gunoi de grajd, compost);
- au nevoie de o distanta de cel putin 1 m unul de altul sau mai putin daca le oferiti ca alternativa suport de catarare (asa cum am facut eu). In acest caz va trebui ca fructul sa-l sustineti cu o plasa, astfel incat sa nu se rupa sub propria greutate;
- au nevoi de apa, mai ales cand fructul se dezvolta.
Ca un sfat pe care pot sa-l dau, aplicat si cu rezultate foarte bune, valabil atat la pepenii rosii, cat si la cei galbeni, este important sa se rareasca tulpinile taratoare si agatatoare, iar dupa 1-2 fructe sa se rupa mladita.
Este un fel de copilire de la rosii, astfel puterea plantei se va canaliza spre dezvoltarea fructului nu spre dezvoltarea tulpinilor.