Flori

Nuferii în septembrie

Desi oficial am intrat in toamna, vremea calda si insorita din septembrie, inca ma bucura de nuferii din iaz.

Nuferii i-am plantat initial in cosulete de plastic mai mari, umplute cu substrat special, asezate pe fundul iazului. Dupa un timp insa, pestii din iaz mi-au golit substratul, iar plantele nu au reusit sa se dezvolte. De cand am plantat radacinile direct pe fundul iazului, nuferii au acoperit luciul apei si au inceput sa infloreasca tot mai mult. Pe langa frumusetea pe care mi-o ofera aceste plante delicate, imi curata iazul de alge, oxigeneaza apa, reduce nitratii, este un bun adapost al pestilor de caldura soarelui, un loc de depunere al icrelor, iar puietul poate sa se ascunda de adulti.

Nuferii sunt plante perene, cu durata lunga de viata, infloresc din primavara (la mine incep sa infloreasca din luna mai) si pana toamna tarziu (septembrie-octombrie). O planta produce aproximativ 3-6 flori intr-o zi, iar durata de viata a unei flori este de 4-5 zile (depinde de soi). Au nevoie de minim 4-6 ore de soare pe zi, cu cat este mai mult soare, cu atat vor inflori mai abundent si pe o durata mai lunga a zilei. Infloresc de dimineata pe toata durata zilei, seara florile se inchid.  In zone umbroase planta nu infloreste.

Eu i-am plantat la o adancime de 40-60 cm, aceasta fiind adancimea optima, suporta si adancimi mai mici de 20-40 cm si mai mari de pana la 120 cm.  O adancime prea mare, nu ajuta la inflorire, apa de pe fundul iazului fiind mai rece, iar la suprafata se incalzeste mai repede. Adancimea de 40-60 cm este suficienta si in perioada de iarna, cand lacul este inghetat, radacinile fiind protejate de inghet.

Nuferii se pot inmulti prin divizarea plantei mama la 3-4 ani, in primavara.

Speciile de nuferi pe care le-am plantat in iaz: Albatross, Gonnere (albi),  Pink Sensation (roz), Joey Tomocik (galbeni) si Attraction (rosii, mai pretentiosi, infloresc mai greu).

Nuferi in septembrie

Nufar roz Pink Sensation

Nuferi galbeni Joey Tomocik

Nuferii in septembrie


Nufar alb Albatross
Nuferi roz Pink SensationNufar roz Pink SensationNufar roz Pink SensationNuferi galbeni Joey Tomocik
Nufar alb
Nufar alb Gonnere

6 thoughts on “Nuferii în septembrie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.