Flori

Narcisele – mit, speranță și bucurie

In mitologia greaca se spune ca atunci cand Narcis, un tanar nespus de frumos, si-a vazut propriul chip reflectat in apa, i-a placut atat de mult incat s-a indragostit de el si dorind sa-l imbratiseze, cade in apa inecandu-se. Atunci au venit nimfele sa-l planga si l-au transformat intr-o floare galbena, aceasta sa le aminteasca mereu de iubitul lor. Asa au aparut narcisele, florile galbene care isi tin capul in jos, asemenea lui Narcis care se oglindea in apa.

In traditia chinezeasca, narcisa galbena aduce noroc, in Germania este cunoscuta sub numele de Osterglocken, adica clopoteii Pastelui, englezii  le spun crinii de postul Pastelui, iar in America reprezinta simbolul sperantei si vindecarii.

La noi, in denumirea populara, li se mai spun coprine sau ghiocel de munte. Pe langa narcisele plantate in gradini, acestea cresc si in flora spontana, mai ales zona Fagaras, in Poiana Vadu Narciselor, unde, atunci cand infloresc, ofera un spectacol unic pe o suprafata de 400 ha.

Exista mai multe soiuri de narcise, cu inaltimea de la 15 cm pana la 75 cm si diferite nuante de culori, de la galben pana la alb. Acestea au  nevoie de un sol bine drenat, nisipos, reavan, bogat in substante nutritive si un pH  intre 6-7. Dupa ofilirea frunzelor, acestea nu se vor taia deoarece ajuta la formarea bulbilor. Suporta perioadele mai secetoase si prefera zone insorite.

Se recomanda mulcirea solului, pentru a mentine umiditatea acestuia in perioada de vara, ajutand si la protejarea pe timpul iernii cand temperaturile sunt foarte scazute. Eu folosesc pentru mulcirea lor crengile tocate.

Se inmultesc usor din bulbi, dupa 4-5 ani va bucurati de o tufa de narcise dintr-un singur bulb.  Plantarea bulbilor se face in octombrie, la o adancime de 2-3 ori mai mare decat dimensiunea bulbului.

Zilele mai racoroase dupa inflorirea narciselor prelungesc durata florilor, acestea nu suporta caldurile prea mari pe perioada cat sunt inflorite.

Infloresc la sfarsitul lunii martie alaturi de zambile, lalele, forsitia, gutui japonez.

Narcise Narcise, zambile si lalele Narcise Narcise - soiul Narcissus Pseudonarcissus Narcise, zambile si flori de cires Narcise - soiul Narcissus Incomparabilis

 Narcise - Narcissus Thalia Narcise - Narcissus poeticus

One thought on “Narcisele – mit, speranță și bucurie

  • Preferatele mele raman narcisele albe… dar frumoase sunt toate !

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.