BestLegume

Morcovi în diferite culori

Deși în prezent morcovilor li se asociază culoarea portocalie, până în secolul al XVII-lea, aceștia erau cultivați în multe alte culori, cum ar fi albi, verzi, mov, roșii, galbeni sau chiar negri.

Agricultorii olandezi, la sfârșitul secolului al XVI-lea, au cultivat prima dată morcovul portocaliu, așa cum este cunoscut și în zilele noastre. Morcovii portocalii sunt rezultatul unor încrucișări între  morcovii sălbatici și cei cultivați, de diferite culori: galben, alb și mov.

Strămoșii sălbatici ai morcovului au origini în zona Iranului și Afganistanului, unde pot fi găsite cele mai multe soiuri de morcovi sălbatici, în diferite culori.

Pe lângă soiurile clasice de morcovi în culoarea portocaliu, cultivate până acum, printre care Flakke, Berlicum sau Red Cored Chantenay, anul acesta am experimentat prima dată, în grădina de la țară, soiuri de morcovi cu alte culori. Pot spune că am obținut rezultate bune la soiurile Cosmic Purple, Lunar White sau Red Beauty, doar Pusa Rudhira Red a dezvoltat prematur tulpini florifere la toți morcovii. Pusa Rudhira Red  este un soi originar din India, având nevoie de o clima caldă constantă. Eu i-am semănat în martie-aprilie, când temperaturile au fost destul de scăzute, apoi din iunie au crescut și au început să vernalizeze, dezvoltând tulpinile florifere. Pentru anul viitor îi voi semăna mai târziu, pe la mijlocul lunii mai, iar până în august-septembrie sper să ajungă la maturitate și să nu mai vernalizeze. În mod normal, morcovii sunt plante bianuale, dezvoltă tulpini florifere în al 2-lea an, după ce trec printr-un ciclu de cald-rece-cald (vară-iarnă-vară).

Deși acest soi a dezvoltat tulpini florifere, am descoperit că florile de morcov sunt un magnet pentru multe insecte benefice în grădina ecologică, cum ar fi buburuzele, Chrisopa, muștele florilor din familia Syrphidelor, acestea se hrănesc cu dăunători cum ar fi afidemusculițe albe, acarieni, omizi, păduchi lânoși, thripși etc. Cea mai bună metodă de a ţine sub control insectele dăunătoare pentru legume este să atragem inamicii lor naturali.

Cosmic Purple, atât în stare proaspătă cât și după gătire, are un  gust dulce,  o culoare atractivă violet și interiorul portocaliu. Sunt un soi timpuriu, au o suprafață netedă și ajung la o lungime de 15 – 20 cm. Se cultivă în Turcia, Irak, iar datorită culorii violet este bogat în pigmenți antocianici.

Lunar White este un soi foarte vechi, s-au cultivat încă din Evul Mediu, cu rădăcini lungi albe și crocante, cu o lungime de 20-30 cm, gust dulce, atât în stare proaspătă cât și după gătire. Ajunge la maturitate în 60-75 zile.

Red Beauty este un soi din nordul Indiei, și acesta a dezvoltat tulpini florifere, în proporție de 50-60 %, dar am reușit să recoltez câțiva morcovi, se pare că este mai rezistent la diferențe de temperaturi decât Pusa Rudhira Red. Atât exteriorul cât și miezul au culoarea roșu, radăcinile lungi și conice, gustul dulce, cu perioadă de maturitate mai mare, până la 80 de zile.

Strat în grădina de la țară cu morcovi Red Cored Chantenay și ceapă, mulcit în primăvară cu iarbă Morcovii s-au dezvoltat frumos alături de ceapă, doi companioni potriviți în stratul din grădina de la țară Strat în grădina de la țară cu morcovi Berlicum, sfeclă roșie și ceapă pentru arpagic Strat cu morcovi Muscade și sfeclă în grădina de la țară Straturi cu ardei și morcovi Pusa Rudhira Red ce au dezvoltat tulpină floriferă Insecte la florile de morcovi - viespi, muște, Mylabris Cetonia aurata, Mylabris culeg nectarul din florile de morcov Viespi, Mylabris și albine pe florile de morcovi Buburuzele atrase de florile de morcovi Chrysopa pe florile de morcovi

Recoltă de morcovi din grădina de la țară Morcovi diferite soiuri Morcovi Lunar White Morcovi Cosmic Purple Morcovi Red BeautyMorcovi Red Cored Chantenay

Morcovi Flakke
Rondele de morcovi, diferite soiuri

4 thoughts on “Morcovi în diferite culori

 • Ar fi util pentru noi cei mai începători in ale gradinaritului dacă ați avea o pagina unde sa găsim
  Site-Urile de unde va aprovizionați și cu ce leguma, dar și pe cele pe care nu le recomandați.

  Multă vreme buna pentru grădina va doresc, tocmai ați câștigat in mine un mare fan!

  Răspunde
  • Banuiesc ca va referiti la semintele de legume. Acestea le-am achizitionat de la tarani, schimburi de seminte, de pe organiccatalogue.com, rareseeds.com, aliexpress.com etc.
   Toate semintele sunt de legume traditionale, vechi, chiar foarte vechi, undele de sute de ani, nu sunt modificate genetic sau hibrizi.
   Multumesc pt. apreciere si va doresc la fel, un an cu roade imbelsugate 🙂

   Răspunde
   • Da, la semințele de legume Ma refeream, am scris eu aiurea. Mulțumesc mult.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.