FloriPlante aromatice

Menta decorativă Monarda citriodora

În urmă cu 2 ani am început să cultiv în ghivece mai multe soiuri de mentă cu diferite arome, cum ar fi de căpşuni, ananas, mandarină, lime, iar anul acesta am plantat în straturi o specie mai deosebită din familia Lamiaceae, menta decorativă Monarda citriodora. Genul de plante Monarda au primit această denumire în onoarea unui medic şi botanist spaniol din secolul al 16-lea, Nicolas Bautista Monardes. Planta este originară din America de Nord, unde poartă denumirea de Bee Balm Lemon,  Purple Horsemint sau Lemon Mint, dar se poate cultiva uşor şi la noi, nefiind deloc pretenţioasă.

Planta s-a remarcat în grădina mea prin florile de culoare violet, cu înflorire bogată şi continuă, din iunie până toamna târziu, foarte atractive pentru polenizatori, printre care fluturii, bondarii  şi albinele. 

Frunzele prin frecare au un miros de lămâie, iar spre toamnă devine asemănător cu oregano, fiind folosite în salate, ceaiuri, condimente pentru diferite preparate, ingrediente în reţete pentru deserturi etc.

Este o plantă perenă, atinge 70-80 cm şi dezvoltă mai multe tulpini de la bază, pe care cresc perechi de frunze în formă de lance. Aşa cum am spus, Monarda citriodora nu este pretenţioasă, tolerează chiar un sol uscat, necesită puțină apă, preferă lumina directă a soarelui, dar acceptă şi locuri mai umbrite.

Seminţele au germinat în seră după aproximativ două săptămâni, iar de la sfârşitul lunii aprilie plantele tinere le-am plantat afară în strat. 

Beneficiile acestei plante în grădina ecologică sunt multiple. Prin mirosul specific şi nectarul florilor, Monarda citriodora atrage în grădină pe lângă insectele polenizatoare şi prădătorii naturali, cum sunt diferite păsări şi insecte (gândaci, centipede, păianjeni) care se vor hrăni cu dăunătorii plantelor. De asemenea, ca plantă companion alături de roşii, le va ajuta creșterea și va îmbunătăţi aroma de tomate. Uleiul obţinut din Monarda citriodora conține citronelol, fiind folosit în grădinăritul ecologic împotriva afidelor, acarienilor şi altor dăunători.

Monarda citriodora este un bun repelent împotriva ţânţarilor, iar triburile native americane au recoltat planta de mii de ani pentru proprietăţile fungicide, antibacteriene și antiseptice.

Mentă cu aromă de mandarină Mentă cu aromă de căpşuni Mentă cu aromă de ananas

Roiniţa companion în stratul cu vinete Roiniţă, vinete Rosa Bianca şi hrean Roiniţa, plantă meliferă, cercetată intens de albine Roiniţă şi gălbenele în plan îndepărtatRoşii Reisetomate, salată Buttercrunch înflorită pentru seminţe şi roiniţă LemonRoşii, cârciumărese şi roiniţă Lemon

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.