BestLegume

Mangold multicolor

Mangoldul (Beta vulgaris L.) este o plantă originară din zonele Mării Mediterane și nord-estul Indiei, fiind cultivată în special pentru pețiol și frunze. Mai este cunoscută ca sfeclă elvețiană (Swiss chard), iar denumirea de mangold provine din limba germană.

În Evul Mediu mangoldul a constituit o legumă esențială în alimentația oamenilor, iar Imperiului Roman a preluat-o din Babilon în urmă cu 3000 de ani. În prezent este foarte apreciat și folosit în țările occidentale, cum ar fi Germania, Austria, Franța, Spania, Italia unde se cultivă ca și cultură tradițională. Deși are un conținut ridicat în minerale și vitamine, la noi în țară este cunoscută mai puțin, se cultivă în grădinile familiale din zona Transilvaniei.

Mangoldul are aproape același conținut nutritiv ca spanacul, este bogat în vitaminele A, C, E și K, minerale de potasiu, calciu, fosfor, fier.

Este o plantă bianulă, cu nervurile și pețiolul în mai multe culori, cum ar fi alb, galben, roșu, pe care le-am cultivat în grădina mea, dar și de roz, portocaliu etc. Din acest motiv mangoldul este o excelentă sursă de antioxidanți.

Semințele germinează la 5 0C și se pot semăna din aprilie direct în strat, sau din februarie-martie se fac răsaduri în spații acoperite, așa cum fac și eu. Anul trecut am semănat în răsaduri din februarie, le-am plantat în strat la început de aprilie și le-am protejat de temperaturile mai scăzute din timpul nopții cu sticle de plastic, așa cum se vede în poza de mai jos. În stadiul de plantă tânără, temperaturile sub 10 0C  pot determina procesul de vernalizare, planta dezvoltă tulpină floriferă în primul an. Distanța de plantare este de 30-40 cm între plante și 60-70 cm între rânduri. Primăvara și toamna preferă zonele cu soare, iar vara semiumbră. Are nevoie de soluri bogate în humus cu capacitate mare de reținere a apei, pentru mangold eu folosesc în strat compostul. Recoltarea frunzelor și a pețiolului se face după 70-80 de zile de la semănare.

Mangoldul este foarte rezistent la temperaturile scăzute, la mine în grădină am putut recolta frunze până în decembrie. În zonele cu ierni mai blânde dacă se acoperă rădăcina cu paie, se pot recolta frunze proaspete din primăvară până la dezvoltarea tulpinii florifere.
Răsaduri de mangold

Răsaduri de mangold, sfeclă, varză înainte de plantare în stratul de afară

Am protejat răsadurile de mangold pentru temperaturile mai scăzute din timpul nopților de primăvară

Frunze și pețiol de mangold

Frunze de mangoldSalvie înflorită alături de mangold roşu şi galben Mangold alb, roşu şi galben Strat cu mangold multicolor Salvie, mangold multicolor şi mazăre Rhonda Salvie, mangold multicolor şi mazăre Rhonda Lavandă înflorită alături de straturi cu cartofi şi mangold multicolor
Lavandă înflorită alături mangold multicolor
Lavandă înflorită alături mangold multicolor Strat cu gălbenele, mangold şi mazăre

 

 

 

6 thoughts on “Mangold multicolor

  • Am plantat mangold anul trecut pentru prima data, intr-adevar produce multe frunze, este productiv. Cel plantat afara in strat cred ca a inghetat peste iarna, acum la inceput de februarie inca nu da nici un semn de viata. Nu am stiut ca trebuia sa-l protejam cu paie si iarna a fost geroasa. In schimb, cel plantat in solar, din fericire a supravietuit peste iarna, deja da primele frunzute.
    Dorim sa culegem semintele. O sa apara florile acum in al doilea an? Cand e indicat sa culegem semintele? Dupa aparitia florilor e bine sa mai culegem frunzele? Sau se va opri planta din produs frunze dupa ce apar florile? Nu cunoastem evolutia ei in al doilea an…
    Felicitari pentru asa gradina frumoasa si mult rod in continuare!

    Răspunde
    • Mangoldul este o planta bianuala, in al 2=lea va face tulpina florifera (va inflori) si veti putea recolta seminte. La plantele de la care doriti sa recoltati seminte este bine sa nu rupeti frunzele.

      Răspunde
  • Multumesc mult pentru recomandare. A o brazda formata din ridichii, salata si ceapa, acolo voi aseza si mangoldul.
    Mai am o intrebare, dar de data asta legata de vita de vie. Am observat ca s-a manat-bobite cafeni pe frunze- am stropit cu microsulfo dar a doua zi a plouat si cred ca frunzele au fost spalate. De o saptamana ma tot uit la frunze si este nici un semn ca se retrage boala. Ce sa fac in continuare?
    Ce solutie imi recomandati sa folosec?
    Sa pregatesc ceva bio? De cate ori sa stropesc, dupa fiecare ploaie?

    Răspunde
    • Din pacate la vita de vie mai am inca multe de invatat, asa ca nu as putea sa va dau un sfat competent. Pot sa va spun ca am incercat sa cultiv mai multe soiuri de struguri, dar m-am confruntat si eu cu multe probleme. Pana la urma voi renunta la soiurile pretentioase si ma voi orienta spre cele care se preteaza zonei si sunt rezistente la boli si daunatori, cum ar fi Roşca.

      Răspunde
  • Felicitari pentru plantute, ce vedem noi in poze pare ceva de vis….Orice gradinar ar dori asa gradina…
    Si eu am avut in gradina anul trecut Mangold rosu. Am dat la schimb 2 rosii mari romanesti pentru 5 fire de mangold, am crezut ca am facut un schimb prost dar surpriza a fost mare, a produs frunze pana in primavara, nu am avut o iarna prea geroasa anul acesta.
    Dar am o intrebare legata de aceasta planta: ce planta companion pot alege pentru mangold? Anul trecut a fost asezata la marginea brazdei de ceapa iar anul acesta am semanat in luna Aprilie si inca nu am avut timp sa o duc la gradina. Linga ce plante o pot aseza? Linga ceapa la fel ca anul trecut sau in brazda cu salata si ridichii.
    Spor la gradinarit si sa auzim numai de bine de gradina dvs.

    Răspunde
    • Mangoldul se poate asocia cu ceapa, ridichiile si salata. Se recomanda aceleasi plante companion de la sfeclă.
      Numai bine si sa va bucurati de legume sanatoase in gradina 🙂

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.