Flori

Mandevilla – flori superbe din primăvară până toamna târziu

Mandevilla (sau dipladenia), planta tropicala avand originea in America de Sud (Brazilia, Bolivia), este preferata mea pe care o ingrijesc cu drag si ma rasplateste cu o inflorire abundenta si flori superbe din primavara  pana toamna tarziu.
Este o planta perena agatatoare ce necesita un suport de catarare, are frunze cu aspect lucios, de 10-15 cm lungime, eliptice, de culoare verde inchis stralucitor si raman verzi si in timpul iernii. Florile au forma de trompeta, o floare este inflorita aproximativ o saptamana, in functie de soi pot fi de culoare alb, roz, galben sau alb, au un parfum placut si persistent, datorita acestui fapt au denumirea si de iasomie braziliana.
Are nevoie de lumina, de minim 5 ore pe zi de soare, suporta temperaturile mari, acest lucru favorizand inflorirea abundenta, dar cu asigurarea constanta a umiditatii solului. Nu suporta apa in exces (eu am pierdut o planta din acest motiv), de aceea are nevoie de un sol cu un drenaj bun (se recomanda un pat de pietris pe fundul vasului), dar si foarte bogat in nutrienti, in special potasiu, oferind in schimb o inflorire abundenta.  PH-ul solului trebuie sa fie usor acid.
In perioada de iarna, planta intra in repaus, timp in care este bine sa fie tinuta intr-o spatiu racoros, dar nu intunecat, cu o temperatura in jur de 14-15 grade Celsius.
Mandevilla este foarte sensibila la umiditatea din sol, pe timpul iernii, udarea trebuie facuta moderat, chiar cu zgarcenie.
Poate ajunge la o inaltime de 3 m, iar in primavara, varfurile firave crescute peste iarna se tund  pentru a ajuta planta sa lastareasca si sa infloreasca bogat.

Mandevilla se inmulteste prin marcotare sau prin butasirea lastarilor semilemnificati, avand nevoie de umiditate si caldura ridicate, din primavara pana la sfarsitul verii.

Daca i se asigura condiţiile de umiditate, lumina si caldura optime, durata de viata poate sa fie de pana la 5 ani.

Atat florile cat si frunzele sunt otravitoare, asa ca nu lasati copii sau animalele prin preajma.

Mandevilla rozMandevilla cu flori rosiiMandevilla

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.