Lupinul – o plantă deosebită ce merită un loc special în grădină
Anul trecut am descoperit în grădina mea o plantă nouă, care m-a cucerit – lupinul. Pe lângă faptul că este o plantă foarte frumoasă, cu o varietate mare de culori, care vă decorează grădina, este și foarte utilă.
Înflorește abundent din luna mai, timp de 2-3 luni, în diverse culori, greu de egalat de alte specii, cum ar fi alb, roz, galben, albastru, violet etc. Dacă se elimină la timp florile ofilite, lupinul poate înflori de două ori pe sezon. Poate fi plantată solitar sau în grup cu alte plante și este potrivită atât în grădinile moderne cât și în cele rustice, fiind foarte prezentă mai ales în cele englezești.
Genul Lupinus face parte din familia leguminoaselor, alături de fasole, mazăre, soia și datorită acestui fapt este un excelent îngrășământ verde. Este un bun companion pentru legumele din grădină, ajutându-le să se dezvolte armonios. Îmbunătățește structura solului prin afânare, iar în sol rămâne o cantitate apreciabilă de materie organică și de azot. Cu ajutorul bacteriilor Rhizobium, nodozitățile care se formează pe rădăcină fixează azotul atmosferic în sol, asigurând pe cale naturală un aport de până la 200 kg azot la hectar, echivalent cu cantitatea de azot din 40 tone de gunoi de grajd.
Există peste 100 de specii anuale și perene. Ca plantă decorativă în grădină, cel mai cultivat este soiul peren Lupinus polyphyllus, care crește spontan în America de Nord. Poate crește până la 1,5 m, iar tufa este largă de 60-80 cm. Este rezistentă la frig și secetă, nepretențioasă la tipurile de sol, iubește soarele și nu suportă excesul de umezeală. Se înmulțește din semințe, mai rar prin divizarea tufei. De obicei, începe să înflorească din al 2-lea an, iar timp de 3-4 ani vă veți bucura de florile multicolore, după această perioadă se recomandă înlocuirea plantei cu una tânără, deoarece își diminuează înflorirea.
Un al motiv pentru care această minunată plantă trebuie să se regăsească în grădina dvs. este și acela că este o plantă meliferă, atrăgând o serie de albine domestice și sălbatice, diverse insecte, care vor avea un rol important în polenizarea plantelor din grădină.
O altă specie, mai puțin cunoscută la noi, este Lupinus mutabilis, care se cultivă în America de Sud, de pe vremea incașilor. Cercetătorii germani au descoperit această plantă ca fiind un bun înlocuitor pentru carne și lapte, datorită în special conținutului mare de proteine – 42% și a ponderii mare a acizilor grași esențiali, 28% acid linoleic (omega-6) și acid linolenic (omega-3) !
Anul acesta, în grădina de la țară am cultivat Lupinus mutabilis – varietatea Imbabura Tarwi, originar din Ecuador, dar devine tot mai popular și în SUA. Semințele recoltate conțin alcaloizi, ce le conferă un gust mai amar, care se elimină ușor printr-o clătire în apă timp de câteva zile.
În concluzie, lupinul este o plantă deosebită ce merită un loc special în grădină dvs.