Loboda
Loboda (Atriplex hortensis), cunoscută și ca spanacul franțuzesc, este o plantă rezistentă, ușor de cultivat. Este folosită în principal pentru consumul frunzelor, care sunt bogate în vitamine și minerale.
La Gardenbio cultivăm varietățile Ruby Red, Light Green şi Dark Green.
Loboda preferă perioadele cu temperaturi mai moderate, de aceea o cultivăm în special primăvara şi toamna. Suportă pentru perioade scurte chiar şi temperaturi uşor negative, în schimb la temperaturile ridicate din timpul verii înfloreşte şi frunzele sunt de o calitate inferioară.
Se poate cultiva prin seamănare direct în grădină în lunile martie-aprilie sau prin răsaduri, cu o lună înainte de plantarea în strat. Uneori se înmulțește de la un an la altul prin autoînsămânțare.
Preferă un sol bine drenat, bogat în materie organică, loc însorit sau semi-umbră, prezintă rezistență la secetă, dar udarea regulată favorizează creșterea.
Loboda poate fi recoltată continuu, rupând frunzele pe măsură ce cresc, frunzele tinere sunt mai fragede și gustoase, ideale pentru salate, ciorbe sau mâncăruri gătite.
Este bogată în vitaminele A, C, K și E, conține minerale precum fier, potasiu, calciu și magneziu, este o sursă bună de fibre, ajutând la digestie, are proprietăți antioxidante și întărește sistemul imunitar.



