AlbinaritBestFloriPlante companion

Limba mielului – un bun companion în grădina ecologică

Primăvara trecută am plantat printre straturile de legume această plantă cu flori stelate minunate, de culoare albastru strălucitor, nuanţă ce aminteşte de albastru de Voroneţ. Au înflorit toată vara până toamna târziu și au fost un punct de atracție irezistibil pentru albine, fluturi  și alte insecte benefice în grădina ecologică.

Pe lângă rolul decorativ din grădină, Limba mielului ((Borago officinalis) este și comestibilă, în special florile acesteia, care se folosesc pentru ornarea salatelor, deserturilor și a băuturilor. Frunzele cu gust de castravete, conţin vitamina C şi sunt bogate în săruri de calciu, potasiu şi minerale, fiind recomandate în diferite preparate culinare.

Se cultivă și ca plantă meliferă, florile de limba mielului sunt cercetate intens de către albine (uneori pe aceeași floare se pot găsi 2-3 albine), chiar și în timpul înfloririi teiului. Din florile de limba mielului albinele adună polen și nectar, acesta este cules de albine chiar și în zilele mai reci, când temperatura aerului este de 10-12° C. 

Limba mielului este cunoscută pentru proprietățile medicinale, folosindu-se încă din cele mai vechi timpuri pentru tratarea bolilor de vezică, rinichi, împotriva retenției urinare, a bronșitelor, răceli, reducerea febrei, boli de piele, etc.

Originară din Siria, în prezent se cultivă în toată lumea ca plantă anuală, fiind puțin pretențioasă, suportă orice tip de sol cu pH între 4,8-8,3, preferând un sol uscat, o poziție însorită, dar tolerează și zonele parțial umbrite. Se poate semăna primăvara devreme, germinează foarte repede, în doar 3- 5 zile, iar pentru a se putea dezvolta optim se răresc la o distanță de 45 cm . Atinge înălțimea de 50-60 cm, iar primele flori apar de la începutul lunii mai. Aceasta specie de plante este ferită de boli și dăunători. 

Limba mielului este un bun companion în grădina ecologică, cu efecte benefice asupra majorităţii plantelor din grădină, ajutând în special roșiile (vor avea un gust mai bun), ardeiul, spanacul, vărzoasele, dovlecii, dovleceii și căpşunii, cărora le creşte rezistenţa la boli şi dăunători.  Anul trecut am plantat limba mielului alături de roșii și ardei, iar anul acesta va fi companionul preferat pentru legumele din grădină. 

Sistemului radicular bine dezvoltat extrage multe minerale din adâncime, îmbogățind astfel solul la suprafață. Datorită conținutului bogat de minerale al acestei plante, poate fi utilizată ca mulci în strat și ca adaos la gramada de compost.

Limba mielului (Borago officinalis) Limba mielului (Borago officinalis) - un bun companion în grădina ecologică Limba mielului (Borago officinalis) - atrage foarte multe albine în grădină

2 thoughts on “Limba mielului – un bun companion în grădina ecologică

  • Unde se gasesc semințe? Am mai citit despre beneficii dar nu am gasit de unde pot lua semințele. Se seamănă doar primavara?

    Răspunde
    • Găsiți pe mai multe site-uri pe internet, dar vom avea și noi din decembrie.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.