Jurnal de gradina

Jurnal de grădină – iulie 2016

Vedetele grădinii de la sfârșitul lunii iulie sunt plantele iubitoare de căldură și care au nevoie de lumină multă, cum sunt roșiile, vinetele, castraveții, ardeii și pepenii. Toate soiurile din grădină sunt cultivate ecologic 100%, semințele sunt netratate, nu sunt hibrizi F1 și sunt soiuri heirloom (tradiționale), unele cultivate chiar de câteva sute de ani.

Roșiile din seră au ajuns la maturitate încă din luna mai, iar în straturile din grădina de afară s-au putut recolta din luna iunie. Aș remarca soiurile Pink Elephant, cu dimensiuni foarte mari, de culoare roz, foarte gustoase, Topaz, un soi din China extrem de productiv, cu roșii de culoare galbenă cu dimensiuni medii, Japanese Black Trifele, produce mult, roșiile au culoare roșu închis cu un gust dulce-acrișor. De asemenea, soiul de roșii vechi de la țară se distinge prin vigoare, rezistență la boli și un gust excelent. În straturile de roșii se regăsesc companioni benefici, cum sunt busuiocul Red Ruben, Lemon și Cinnamon care alungă prin mirosul specific dăunătorii, iar roșiile sunt mai gustoase, menta decorativă, o plantă meliferă care atrage polenizatorii, cârciumăresele Profusion Orange și Cherry.

Majoritatea soiurilor de vinete cultivate anul acesta se pot recolta, soiul din grădină cel mai timpuriu este Rosa Bianca (denumirea exactă Rotunda Bianca Sfumata di Rosa), pe care l-am descoperit anul trecut, cu un gust excelent, câștigând un loc în grădină pentru mulți ani.  Este soiul cel mai apreciat de grădinari și gurmanzi, lucru de care m-am convins și eu. Este un soi tradițional italian de culoare alb-violet, produce vinete medii-mari aproape sferice, cu o textură fină, gust excelent  și nu sunt amare deloc, chiar și dacă sunt culese după perioada de maturizare. Se culeg când ajung la o dimensiune de 12-15 cm. Timpuriu și foarte prolific, produce multe vinete, eu am cules anul trecut aproximativ 10-15  bucăți de pe o plantă. Noutățile de anul acesta sunt vinetele Rotonda Bianca Sfumata, Cambodgian Green Giant, KamoBangladeshi Long, Antigua, Black Steam. Rotonda Bianca Sfumata, un soi italian, cu dimensiuni mult mai mari decât Rosa Bianca, dar cu perioadă de maturizare mult mai lungă, acum încep să se contureze primele vinete, Cambodgian Green Giant, soi din Cambodgia, de culoare verde si dimensiuni foarte mari, la fel ajunge la maturitate destul de greu, probabil are nevoie de temperaturi ridicate specifice zonei. Kamo, un soi japonez, primele vinete au ajuns la maturitate și se pot recolta, Black Steam, un soi decorativ, mai puțin cunoscut la noi, folosit de florari în Japonia, în aranjamentele florale. Antigua, un soi pestriț interesant, la fel ca Bangladeshi Long, ce se remarcă prin culoarea inedită.

Ardeii Jubilanska, preferații de anul trecut, i-am cultivat și anul acesta alături de soiuri noi, Marconi Rossa, Yellow Monster – soi cu dimensiuni foarte mari, Jimmy Nardello Italian, Yolo Wonder, Quadrato d’Asti rosso etc.

Castraveții Telegraph, despre care am scris un articol, produc în continuare în seră din aprilie-mai, alte soiuri de castraveți din grădină sunt Hmong Red, Armenian, Paris White etc.  Dintre acestea aș remarca Armenian, un soi foarte vechi cultivat în Armenia, de culoare alb-verzui, ce ajunge la dimensiuni de 25-30 cm. Armenian, deși se consumă ca și castraveții, din punct de vedere botanic face parte din specia Cucumis melo, categorie în care intră pepenii cantalup, honeydew, din acest motiv nu se va încrucișa cu castraveții.

Din luna iunie, în seră s-au copt primii pepeni galbeni Early Silver, un soi korean timpuriu, dulce, cu gust de pară, urmează în curând Noir de Carmes, Zatta, Piel de Sapo, Crane, Ginger s Pride etc. Noir de Carmes, cultivat în Franța de către călugării carmelitani, încă din sec. 18 , este aproape negru la culoare, fructul devine portocaliu după coacere, pulpa portocalie, gustoși și parfumați. O caracteristică a acestor pepeni constă în perioada lungă de păstrare după recoltare, peste iarnă, chiar și până la 6 luni.

Aș mai menționa soiul Ginger s Pride, care surprinde prin dimensiunile foarte mari, de până la 8-10 kg ! Este unul din pepenii cei mai mari din categoria lor. 

În luna aceasta am mai recoltat usturoiul și ceapa eșalotă. Alte legume din grădină cultivate sunt țelina, prazul, cartofi mai multe soiuri, kale, varză, sfeclă, mangold, ghimbir etc.

La capitolul boli și dăunători nu prea am avut probleme, plantele s-au dezvoltat viguros, sănătos, în ciuda părerii multora că fără tratamente chimice nu se pot cultiva legume în grădină. Am deja această convingere, deși practic acest hobby doar de 3 ani.

O bună asociere a plantelor companion, rotația culturilor, folosirea semințelor heirloom (tradiționale), nemodificate genetic sau hibrizi F1, compostul, stropiri cu extracte de plante pentru întărirea sistemului imunitar (macerat de urzică), atragerea polenizatorilor și a insectelor benefice în grădină, sunt ingredientele pentru o grădină ecologică de succes.


Straturi cu roșii, vinete, varză Strat cu roșii diverse soiuri, acompaniate de busuioc Red Ruben

În stânga straturi cu țelină, vinete, roșii, în dreapta flori și silicve pentru semințe de ridichi French Breakfast

Strat cu diverse soiuri de roșii: Topaz, Pink Elephant, Japanese Black Trifele, Abu Rawan, Black Giant Grădina la sfârșit de iulie Stratul vedetă de roșii, soi vechi de la țară
Lady și Lord participă la ședința foto :) Strat cu vinete, pepene roșu, castraveți și gălbenele În dreapta strat cu țelină și praz, în stânga strat cu vinete Apple Green acompaniate de tagete
Straturi cu vinete Rosa Bianca, usturoi Vallelado și ardei Marconi Rossa
Kale Nero di Toscana și Red Curlead Strat cu roșii, cârciumărese Profusion Orange, roiniță și salată înflorită pentru semințe Lady și Lord prieteni nedespărțiți


Lady și Lord la o poveste ... Vinete Bangladeshi Long, soi din Bangladesh Vinete Kamo, soi japonez
Vinete Antigua, un soi heirloom Vinete decorative Black Stem, folosite de florari în Japonia, în aranjamente florale Rosii Japanese Black Trifele, soi tradițional japonez foarte prolific Cârciumărese (zinnia) Profusion Cherry Castravete Armenian și pepeni galbeni în seră Castraveții Telegraph produc continuu din luna mai Mentă decorativă înflorită Pepeni galbeni Early Silver, un soi timpuriu Pepeni galbeni Early Silver Pepeni galbeni Noir de Carmes Pepene galben Ginger s Pride Pepene galben Ginger s Pride ancorat cu plasă, ajunge până la 8- 10 kg ! Pepeni galbeni Ginger s Pride și strat cu ghimbir, după recoltarea cartofilor din seră Mere ecologice 100%, în curând pot fi culese Prun altoit cu 2 soiuri de prune Albinele culeg polenul și nectarul de pe floarea soarelui din grădină

Grădina la sfârșitul lunii iulie, cu cele 18 straturi raised beds de legume

15 thoughts on “Jurnal de grădină – iulie 2016

 • buna ziua. de unde ati cumparat semintele de pepene korean?

  Răspunde
 • Buna ziua,

  Ma interesează un detaliu legat de cultivarea rosiilor. Cum procedați cu lăstarii care apar la baza tulpinii? Eu am pățit ca au dat mulți chiar de la pământ. Unele rosii arată ca o tufa, au și înflorit lăstarii.. ar trebui sa ii tai? Văd ca cele din poze nici măcar frunze nu au la baza.

  Răspunde
  • Da, lăstarii trebuie neapărat eliminaţi, operaţie denumită copilire. Căutaţi pe youtube după cuvintele „copilierea roşiilor” şi veţi găsi filme care vă vor ajuta.

   Răspunde
 • In spatele acestor frumuseti este multa pricepere, pasiune, cunostinte si nu in ultimul rand un efort deosebit.
  Felicitari, „the best of the best” cea mai ordonata si aranjata gradina pe care am vazut-o pe la noi. Mult succes in continuare si recolte bogate va doresc.

  Răspunde
  • Multumesc. La fel iti doresc si eu, sa te bucuri de fructe, legume sanatoase si gustoase din gradina ta.

   Răspunde
 • Multa pasiune , mult suflet , mult drag si toate la un loc o minunatie . Va multumim ca ne aratati asemenea frumuseti si mai ales ca sunteti din zona de unde sunt si eu tare as vrea sa vad in realitatea asa ceva , felicitari .In caz ca aveti de vînzare seminte pentru primavara viitoare sunt intersata de asa ceva. Veronica

  Răspunde
 • Cred ca este cea mai frumoasa gradina vazuta pana acum, la noi!
  Felicitari din tot sufletul!

  Răspunde
  • Multumesc Vasi si Gioni, chiar ma onoreaza ce spuneti. Si ceea ce faceti voi, apreciez foarte mult, iar ideile si experienta pe care le impartasiti pe blogul vostru, reprezinta surse de inspiratie si educatie pentru multi gradinari, inclusiv pt. mine. Succes cu magazinuldeacasa.com 🙂 !

   Răspunde
 • Felicitari!…este clar ca va si place ceea ce faceti, insa, nu inteleg cum de nu vad deloc frunze galbene in nicio imagine?…in ce zona a tarii locuiti?…aici in sud-vest au inceput din iunie…aveti si o adresa de fb?Succes in continuare, s-aveti!

  Răspunde
  • Este multa munca, dar cand o faci cu pasiune munca devine o placere. Intr-adevar, in sud este mai cald decat in nordul tarii, unde locuiesc eu si am realizat gradina, dar si aici temperaturile deseori ajung la peste 30, chiar 35 de grade Celsius. Gradina o ud aproape zilnic, printr-un sistem de udare prin picurare si o mulcesc pentru a se mentine umezeala in sol, aceasta este probabil explicatia ca frunzele nu se ingalbenesc. Pentru alte intrebari, puteti sa ma contactati pe contact@gardenbio.ro, in masura in care ma pricep va raspund cu placere. Va doresc o gradina sanatoasa, bogata si sa va bucurati de ea 🙂 !

   Răspunde
 • O minunatie! nu am cuvinte… Sunt muta de admiratie! Tare mult mi-as dori si eu asa o gradina!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.