Jurnal de gradinaLegume

Jurnal de grădină – iunie 2016

Încă din luna februarie, am plantat în straturile de afară, răsadurile de salată preferate Lollo Bionda, Buttercrunch, Suzan  și am semănat ridichi de primăvară French Breakfast, Cherry Belle, Haxe și Sparkler. De asemenea, nu au lipsit din straturi cresonul și rucola semănate primăvara devreme. Din februarie-martie am plantat răsadurile de mazăre Karina și Rondo, sfecla roșie Golden Detroit, Bulls Blood, Fuer Kugel, Rhonda, mangold diferite culori și prazul Pandora. Usturoiul nu l-am mai plantat din toamnă, cum am făcut în sezonul trecut, am constatat că nu are un avantaj prea mare plantarea timpurie, așa că tot în februarie am pus în straturi bulbii de la soiurile testate anii trecuți Vallelado, Flavour, dar și soiuri noi Red Duke și Solent White. Nu au lipsit în grădină diferite soiuri de ceapă pentru consum și cea eșalotă Longor și Mikor.

Odată cu venirea primăverii, din martie, am plantat răsadurile de țelină Giant Prague, Wiener Riesen. Răsadurile de vărzoase le-am scos mai devreme anul acesta din seră, în straturile de afară, încă din februarie-martie, protejate cu folie antiîngheț. Guliile Superschmelz, un soi gigant originar din Elveția, care poate ajunge până la 10 kg, au o dezvoltare viguroasă, ajungând deja la 2-3 kg, în schimb Azur Star nu s-au comportat prea bine la primăvara ploioasă și multe din ele s-au crăpat. Voi reveni la guliile Noriko de care am fost foarte mulțumit anul trecut, rezistente, ușor de cultivat, cu miezul foarte fraged și deosebit de gustoase. Și anul acesta am cultivat soiurile de varză timpurii Golden și Red Acre, care de 2 ani și-au confirmat calitățile în grădina mea, câștigând un loc în strat în fiecare primăvară, precum și brocoli Belstar F1, ce ajunge la o greutate de 400-500 gr. rezistent la boli, foarte gustos cu o culoarea verde sănătos.

Ca în fiecare an, florile companion pentru legume se regăsesc în grădină și în această vară, printre cele consacrate deja cum sunt crăițele, salvia, busuiocul, nasturtium, lavanda, limba mielului, și-au făcut loc gălbenelele, soiurile Neon, Acker, Orange și cărciumăresele Profusion Orange și Cherry.

Pentru a recolta din strat cartofi pe o perioadă mai lungă, am cultivat mai multe soiuri, începând cu cele foarte timpurii Colleen, Cosmos (maturizare iulie), timpurii Cosmos, British Queen (august), târzii Golden Wonder, Robinta, Rudolph, Sante (septembrie) și foarte târzii Linda (octombrie).

Pe toată perioada primăverii am recoltat salată, creson, rucola, ceapă verde, spanac, mazăre, fasole fava, locul lor fiind luat de plantele din ciclul al 2-lea de cultură, roșiile, ardeii, vinetele, pepenii galbeni, roșii, castraveți, dovlecei, cartofi dulci etc.

Din seră, în lunile februarie-martie am recoltat ridichi, salată, creson, rucola, ceapă verde, iar din aprilie mazăre, fasole fava, castraveți (un soi deosebit – Telegraph), gulii, morcovi, sfeclă. La începutul lunii iunie am cules primii cartofi mov și soiul Colleen, dar și primele roșii, soiul originar din China, Huan U (sau Topaz – culoare asemănătoare cu acest mineral), brocoli, varză, gulii, usturoi, morcovi etc.

Deoarece anul acesta am cultivat cel puțin 10 soiuri de vinete, castraveți, roșii, ardei, pepeni galbeni și roșii, pentru a nu plictisi cu enumerarea zecilor de denumiri, voi puncta în postările viitoare doar soiurile valoroase care s-au aclimatizat la noi și vor confirma că merită un loc în grădină. Până acum, așa cum am mai spus, o impresie foarte bună mi-a făcut-o soiul de castraveți Telegraph, pentru care voi dedica o postare, dar și soiul de roșii Japanese Black Trifele, viguros, cu fructificare abundentă.

La capitole experimente eșuate, aș menționa ghimbirul, pe care din dorința de a-l recolta mai devreme anul acesta (are o perioadă lungă de vegetație, până la 4-5 luni) l-am pus într-un strat din seră încă din luna ianuarie, dar datorită umezelii ridicate a solului, combinată cu temperaturile scăzute de peste noapte, rizomii au putrezit. Am plantat din nou rizomi de ghimbir, așa cum am făcut anul trecut, după ce solul s-a încălzit, iar acum încep să iasă primii lăstari.

În privința bolilor și dăunătorilor, pot spune că nu am avut probleme deosebite până acum, cu excepția afidelor, pe care le-am combătut cu 2 tratamente de soluție ecologică Boundary SW, dar și prezența buburuzelor a avut un rol în limitarea acestor dăunători. Ca o măsură preventivă, care a dat rezultate bune, anul acesta în seră am pus încă din februarie benzi adezive de culoare galbenă, pentru prinderea femelelor cu aripi, reproducătoare de afide. Pentru întărirea sistemului imunitar al plantelor, până acum am aplicat 2 stropiri cu macerat de urzică și extract de alge.Strat cu salată Lollo Bionda, ridichi French Breakfast și mazăre Karina Straturi cu salată Lollo Bionda, ridichi French Breakfast, mazăre Karina și fasole fava Aquadulce Strat cu usturoi și creson Salvie înflorită în strat la început de iunie Strat cu sfeclă mangold, mazăre Rondo și salvie înflorită Praz Pandora , țelină Giant Prague și gălbenele Neon Mazare Rondo Straturi cu sfeclă, varză, roșii, usturoi și gulii Mazăre Rondo Strat cu cartofi Collen și Rudolf Strat cartofi înfloriți, soiurile British Queen și Linda Strat cu cartofi înfloriți Strat cu cartofi și mazăre Rondo Praz Pandora, țelină Giant Prague, floarea soarelui decorativă și gălbenele Neon Strat cu roșii și gălbenele Strat cu fasole fava Super Aquadulce și salată Lollo Bionda pentru sămânță Mazăre Karina gata pentru recoltare Ceapă eșalotă Mikor și Longor Gradina în iunie Gradina la început de iunie Straturi cu varză Red și Golden Acre, roșii, salată Buttercrunch și gălbenele Gradina la începutul verii

Recoltă din grădina în luna iunie
Recoltă din grădină iunie 2016
Ribisli, coacăze și agreșe proaspăt culese din grădinăGălbenele și mangold diferite culori în stratGradina în luna iunieDecor la început de vară - cartofi, mangold, lavandă înflorită și trandafiri Leonardo da VinciPrimii ardei White Lakes și cârciumărese Profusion CherryRecoltă din grădină la început de iunie Cartofi mov, Collen și morcovi Chantenay Red Cored

13 thoughts on “Jurnal de grădină – iunie 2016

 • Buna ziua,
  Felicitari pentru gradina! E minunata! Sanatoasa si fertila, o gradina a Raiului!
  As vrea sa te rog sa ma ajuti cu un sfat. Pentru mine este primul an in care am gradina de legume. Acum sunt in procesul de invatare. Nu stiu ce solutii ecologice pot aplica in combaterea daunatorilor in deosebi pentru rosii. Am observat si la varza foarte multe musculite si fluturi mici albi, cumva mi-am luat gandul sa le mai salvez.
  Astept un sfat din partea ta cu privire la rosii.
  Multumesc frumos!
  Laura

  Răspunde
 • Felicitari ! Cartofii de unde i-ati achizitionat ? Multumesc,

  Răspunde
  • De pe organiccatalogue.com acum 3 ani, dar de 2 ani imi produc eu cartofii de sămânță.

   Răspunde
 • Ce soi de mazare aveti? Felicitari pt. gradina!

  Răspunde
 • Felicitari pentru munca d-voastra! Citesc cu interes toate postarile d-voastra. semintele le achizitionati doar de pe catalogueorganic….din UK ?
  Multumesc!

  Răspunde
  • La inceput le-am comandat de pe organiccatalogue.com, anul trecut am inceput sa achizitionez si de la rareseeds.com, dar incep sa-mi produc eu tot mai multe seminte, mai cumpar doar noutati.

   Răspunde
   • semintele de pe rareseeds.com sunt organice?
    multumesc!

    Răspunde
    • Desi nu au certificat de seminte organice, sunt netratate, nemodificate genetic și cu polenizare libera, se pot obtine seminte de la un an la altul, nefiind seminte hibridizate F1. Sunt seminte heirloom, transmise din generație în generație, de sute de ani, unele chiar de mii de ani ! Aici gasiti multe varietati de seminte foarte valoroase din toata lumea.

     Răspunde
 • Bravo!Felicitari! Sunteti o inspiratie pentru mine si un exemplu deocamdata de neegalat .Deja ati trecut in liga profesionistilor din punctul meu de vedere.Va citesc cu nerabdare toate postarile.Bravo!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.