Jurnal de grădină – 20.04.2015
Deoarece tot mai multi dintre cei care imi viziteaza blogul mi-au cerut sa postez articole despre plantele, legumele pe care le cultiv in gradina si evolutia acestora de la o luna la alta, mi-am propus sa scriu 1-2 articole lunar, sub forma unui jurnal de gradina. Pentru aceasta am deschis o categorie noua pe care am denumit-o „Jurnal de gradina”.
In sera s-au copt deja primii capsuni, soiurile foarte timpurii Christine si Cambridge Favourite. Dupa ce am recoltat morcovii, sfecla, salata, ridichiile si o parte din ceapa, am semanat a 2-a cultura din anul acesta. In locul cepei si a salatei pe care le-am consumat din decembrie pana in martie, am pus conopida soiul Alpha si rosii Black Russian. Rosiile deja fac flori si sper ca luna viitoare sa culeg prima recolta. Am pus in sera deocamdata doar acest soi de rosii, de la care voi recolta semintele.
Un avantaj pe care mi-l ofera sera il reprezinta faptul ca pot sa-mi produc seminte de legume, in sera plantele ajung la maturitate mult mai repede decat in straturile de afara, aceasta fiind o metoda foarte buna de a produce seminte, eliminand riscul incrucisarii cu alte soiuri de plante din gradina mea sau a vecinilor. Pentru evitarea hibridizarii soiurilor de plante intre ele, exista 3 metode: cultivarea decalata in timp a soiurilor, pastrarea distantelor de plantare de pana la 1-2 km si custi speciale de izolare a plantelor. Deoarece a doua varianta este mai greu de realizat, anul acesta mi-am propus sa-mi produc seminte prin prima si a 3 -a metoda. In acest sens, in sera au dezvoltat deja tulpina florifera guliile Noriko, rucola, pak-choi, morcovii Nantes. De asemenea, soiul de ceapa White Lisbon pe care l-am semanat din seminte anul trecut in toamna, atat in stratul de afara cat si in sera, a trecut cu bine testul de rezistenta de peste iarna, dar diferenta este ca afara are o inaltime de 10-15 cm iar in sera deja a dezvoltat tulpina florifera de la care voi recolta primele seminte. Desi in sera am plantat si alte soiuri de ceapa, cum ar fi Ishikura, Red Baron, soiul White Lisbon, care este rezistent la temperaturi scazute, din martie, cand in sera temperaturile au crescut semnificativ, caldura a fortat acest soi sa dezvolte tulpina florifera.
La fel s-a intamplat intr-un strat de afara, unde am cultivat 2 soiuri de spanac, Giant Winter si Early Prickly. Soiul timpuriu Early Prickly , din luna aprilie, cand afara au fost si temperaturi de 25 grade Celsius, a inceput sa dezvolte tulpini florifere. Din februarie-martie, am recoltat spanac din ambele soiuri, de la soiul Giant Winter voi recolta in continuare frunze pana cand va dezvolta si acesta tulpina florifera. Dupa aceia, pentru a evita incrucisarea celor 2 soiuri, voi lasa doar spanacul Early Prickly pentru seminte. Ca o remarca, pot spune ca ambele soiuri organice au gust care nu se compara deloc cu spanacul din supermaketuri.
Tot in sera, morcovii semanati in martie i-am rarit si incep sa prinda contur, usturoiul in curand se va putea culege, mazarea si fasolea fava produce pastai, salata claytonia (i se mai spune salata indiana sau salata minerului – bogata in vit. C) a ajuns la maturitate, guliile plantate din rasad in februarie, la sfarsitul lunii aprilie vor fi gata pentru recoltare.
In straturile de afara, fasolea fava (bobul de gradina) incepe sa se dezvolte bine. Stratul l-am mulcit preventiv cu lavanda taiata in martie, tratament aplicat in sera cu rezultate bune impotriva afidelor ce au invadat stratul cu mazare. Usturoiul plantat la sfarsitul toamnei, soiul softneck Flavour si un soi local hardneck au crescut bine, doar varfurile sunt usor ingalbenite, fiind usor afectate de cateva zile din iarna cu temperaturi de pana la -23 grade Celsius. In februarie am mai plantat usturoi soiurile Piccardy si Vallelado precum si ceapa esalota soiurile Longor, Mikor si Red Sun.
Rasadurile plantate in strat in martie, de gulie Olivia F1, conopida Alpha, varza Red Acre si broccoli Veronica F1, toate soiuri foarte timpurii, incep sa creasca, acestea fiind la inceput protejate in tunel de folie. De asemenea, soiurile de sfecla rosie Golden Detroit, Golden Bolivar si Barabietola di Chioggia, plantate luna trecuta din rasaduri, incep sa se dezvolte.
La rubarba apar primele frunze si muguri floriferi. Este o planta bianuala, in al 2-lea an face tulpina florifera.
Cartofii foarte timpurii, Aran Victory si Collen, plantati in martie, isi scot de sub stratul mulcit primele frunze. Mazarea Rondo repicata din rasad acum o luna, intre randurile de cartofi, a rezistat cu bine temperaturilor scazute din unele nopti, creste de la o zi la alta si in curand va trebui sa-i ofer suport de sustinere.
Buna ziua, citec cu mare interes blogul d-voastra; si eu sunt la inceput de drum in ale producerii propriilor legume. va rog sa-mi spueneti de unde cumparati semintele, am vazut descrise multe soiuri pe care nu le-am vazut in magazin?
multumesc!
Buna ziua. Ma bucur ca articolele scrise de mine prezinta interesul dvs. Pana acum le-am achizitionat de la magazinul online organiccatalogue.com, livreaza si in Romania si au o gama foarte mare de seminte organice. Incepand de anul acesta imi voi produce propriile seminte in gradina mea. Voi posta in articolele viitoare tehnici, metode pe care le voi aplica pentru a obtine seminte organice cu puritate genetica spre 100%.
Va doresc mult succes in gradinarit !
Multumesc frumos! Sa aveti un an bogat! Astept cu interes noi articole. As avea o sugestie, daca nu e cu suparare, o trecere in revista a stropirilor pe care le faceti la plante( gen urzica sau alte plante pe care le folositi, in cazul in care se intampla sa le stropiti)
inca o intrebare as dori sa va adresez, am cautat seminte de Kale, orice soi, dar din pacate nu am gasit nici macar sa cumpar, aveti cumva ramase cateva seminte in plus, in cazul in care ati comandat si acest fel de leguma? va multumesc anticipat.
Deocamdata nu am seminte de Kale, dar intentionez in viitor sa achizitionez pentru a cultiva si aceasta planta in gradina.
Interesant! La mine salata minerului, semanata in octombrie, a parcurs iarna fara probleme, o parte in solar, o parte in gradina sub tunele. Faza florifera a trecut, astept sa se coaca semintele. In schimb claytonia siberiana, care a beneficiat de aceleasi conditii, este in stadiul de inflorire.
Multumesc de informatii. Este o planta care isi va gasi locul peste iarna si in gradina mea :).
Succes la gradinarit !
Frumoase legume. Bobul necesita sustinere cu araci?
Multumesc
In general au o tulpina destul de robusta, dar la inaltimi mai mari este recomandat sa se sustina cu araci, mai ales pentru a fi protejata de vanturile mai puternice.