Jurnal de gradina 14.06.2015
Inceputul verii ne ofera din gradina tot mai multe legume, fructe proaspete si ne incanta simturile prin florile multicolore si parfumate. Temperaturile ridicate au ajutat sa se dezvolte plantele care au nevoie de multa caldura, cum ar fi pepenii, castravetii, rosiile, vinetele si ardeii. In aceasta perioada am recoltat din straturi culturile timpurii si am semanat a 2-a cultura, cu perioada de maturizare in toamna-iarna.
Am recoltat prima cultura timpurie din acest an de brocolli, soiul Romanesco Italian, cu un gust excelent si care a crescut bine in strat. De asemenea, am inceput sa recoltez varza timpurie, soiurile Golden Acre si Red Acre, ajunse la maturitate in aproximativ 60 de zile, cu o greutate de 1,5-2 kg, foarte gustoase, cu frunze fragede, recomandate pentru salate. Tot din familia varzoaselor, am recoltat in continuare gulii Olivia F1 si Noriko.
De la sfarsitul lunii mai a inflorit salvia cu flori superbe si a fost un punct de atractie in gradina pentru albine. Incep sa infloreasca in strat si florile benefice pentru plante, foarte bune companioni, cum sunt tagetele si nasturtium.
Am cules fasolea fava (bobul de gradina), iar in locul ei am semanat kale Red Curled si Nero di Toscana. Boabele de fasole proaspete au fost un deliciu si recomand cu caldura sa cultivati aceasta planta, foarte rezistenta la frig si care din pacate la noi este prea putin cunoscuta.
Rosiile din sera Black Russian incep sa se coaca, iar cele din straturile de afara, Country Taste, Cherry, Beefsteak, Koralik incep sa lege primele fructe din flori.
Castravetii din sera se pot recolta deja, soiul Marketmore, Long Maraicher, Spacemaster 80 si hibridul F1 Partner. Anul acesta voi testa soiuri noi cum ar fi Crystal Lemon si Paris White.
Cartofii au crescut enorm in strat, mai ales dupa bilonarea cu compost. In urma cu o saptamana, am recoltat primii cartofi noi, soiul timpuriu Arran Victory. Pe langa acesta am mai pus in strat soiul timpuriu Collen. Noutatea de anul acesta este cartoful dulce, soiurile Beauregard si Carolina Ruby, care desi au aratat destul de sifonati cand i-am plantat, au inceput sa dezvolte o multime de lastari cu frunze. Avantajul acestor cartofi, pe langa calitatile nutritive si culinare, rolul decorativ in gradina, il reprezinta si faptul ca nu sunt atacati de gandacul de Colorado.
In sera am recoltat ceapa White Lisbon, cultivata pentru seminte (foarte bune si pentru germeni) si usturoiul Vallelado, in acest strat am plantat ghimbir si pepeni galbeni, iar in locul mazarei Karina am plantat vinete, ardei, tagete si anason. Tot din sera am recoltat morcovi Berlicum si fasole Royality. Desi stiam din teorie, anul acesta am exeperimentat si m-am convins ca morcovii se dezvolta mult mai bine in compania rosiilor.
Primii dovlecei ii voi culege zilele acestea, hibridul Sagev F1 si soiul Black Beauty. Yellow Zucchini creste mai incet. Ce am observat, atat la castraveti cat si la dovlecei, ca hibrizii F1 dezvolta predominant flori femele care produc fructul, deci sunt mult mai productivi dar prezinta dezavantajul ca nu se pot recolta seminte.
In stratul cu sfecla, pe care o recoltez de o luna, am acum exemplare de 0,5 kg, iar daca le voi mai lasa in strat cred ca se vor apropia de 1 kg, mai ales soiul Barabietola di Chioggia, dar si Golden Detroit.
Porumbul l-am asociat in strat cu fasole cataratoare si se simt foarte bine impreuna. Anul acesta voi face prima polenizare manuala la porumb pentru obtinerea semintelor de anul viitor. La fel voi proceda si la cucurbitaceae (pepeni, castraveti, dovlecei, dovleci), despre care se stie ca se incruciseaza foarte usor intre ei. Dupa ce voi face acest experiment voi posta si un articol pe aceasta tema.