AlbinaritBestInmultirea plantelorPolenizarea

Importanța polenizării plantelor

În cadrul unui studiu de la Universitatea Goettingen din Germania, au fost comparate căpșuni obținute prin polenizarea de către albine, de către vânt sau prin autopolenizare. În urma rezultatelor s-a constat că fructele care au fost polenizate de albine aveau o greutate mai mare ( cu 11% mai mult decat cele polenizate prin vânt și cu 30% mai mult decât cele autopolenizate), mai puține defecte, o culoare mai intensă și erau mai ferme, prelungind astfel durata de viața a căpșunilor la vânzare cu până la 26  de ore. Autorii studiului confirmă faptul că aceste rezultate se pot extrapola și la alte culturi de fructe și legume.

Plantele entomofile, adică acelea care sunt polenizate cu ajutorul insectelor, sunt înzestrate de la natură cu flori colorate, parfum specific, dar mai ales cu prețiosul nectar și polen, sursă importantă de hrană a insectelor. Polenul reprezintă proteinele, iar nectarul carbohidrații, acestea le asigură energia consumată în munca lor zilnică.

Cei mai importanți polenizatori ai plantelor sunt albinele, cu o pondere de 75-80%, 8% bondarii, 3,5% furnicile, iar restul diferite diptere, coleoptere etc. Bondarii, deși au un randament bun la polenizare, au o perioadă de activitate mult mai scurtă decât albinele. Peste iarnă supraviețuiește numai regina, care primăvara își reconstruiește cuibul și își culege singură hrana până la formarea următoarei generații, familia fiind refăcută abia la începutul verii. Familia de albine supraviețuiește peste iarnă, cu un număr de 20.000-30.000 de indivizi. De asemenea, familia bondarilor este alcătuită dintr-un număr redus de membri, aproximativ 200, comparativ cu albinele, unde o familie poate să ajungă pe timpul verii până la 50.000 sau chiar 60.000 de indivizi. Albinele sunt cei mai timpurii polenizatori, își încep activitatea primăvara devreme până spre sfârșitul toamnei.

Albinele la temperaturi de peste 10 0C încep să iasă din stup în căutarea polenului. Albinele mele au ieșit încă de la începutul lunii martie, primele colectări le-au realizat de pe florile de salix caprea.

Într-o zi, în condiții prielnice (vreme însorită, fără vânt), o albină poate vizita chiar 4000 de flori, înmulțiți cu 50.000 de indivizi dintr-o familie, iar rezultatul este impresionant. In SUA, s-a estimat că numai în statul New York, albinele melifere și cele sălbatice polenizează într-o zi frumoasă de vară aproximativ 1000 de miliarde de flori ! Polenizarea plantelor în SUA aduce anual câteva zeci de miliarde de dolari. Mulți fermieri, mai ales cei care cultivă ecologic, apelează la crescătorii de albine pentru polenizarea pomilor, a plantelor, închirierea familiilor de albine în perioada înfloririi le aduce sporuri considerabile de recolte.

Din păcate, utilizarea tot mai frecventă a pesticidelor contribuie la o scădere accelerată a populațiilor de albine, de exemplu în SUA din 1947 până în prezent populația de albine s-a diminuat cu până la 60%.  Acest declin reprezintă o amenințare la adresa siguranței alimentare, având în vedere că 70 din 100 din cele mai răspândite plante de cultură din alimentație sunt polenizate de  albine.

În grădina mea, de anul trecut de când am 3 familii de albine, pe lângă delicioasa miere pe care o colectez, grădina este polenizată intens obținând astfel recolte mai bogate și mai sănătoase. Am dat în pozele acestui articol câteva exemple din grădină, de anul trecut, cum ar fi recolta foarte bogată de căpșuni datorată polenizării de către albine, semințele de ridichi obținute în urma numărului mare de silicve de la florile polenizate de albine, precum și recoltele bogate de roșii, castraveți, pepeni, vinete etc.

Exemplul cel mai relevant, care m-a impresionat și pe mine, a fost anul acesta în luna martie. În decembrie, am pus în seră, într-un strat, 2 rânduri de fasole fava Super Aquadulce. Aceasta a crescut frumos, iar din luna februarie a început să înflorească abundent. Deși plantele aveau aproape 1,5 m și erau pline de flori, acestea nu legau, avortau una după alta. Într-o zi, pe la începutul lunii martie, când temperaturile exterioare au început să crească, ajutate de un soare generos,  am deschis sera pentru a reduce temperatura. După vreo 2 ore în seră erau zeci de albine la florile de fasole, acestea fiind atrase de parfumul delicat al acestora. De atunci, acestea sunt vizitate zilnic, iar după o săptămână, de la jumătatea plantelor în sus, toate florile legau, formându-se primii păstăi, datorită polenizării de către albine.

Fasole fava în seră - martie 2016 Flori de fasole fava avortate Albina culege polenul din flori de fasole fava Albina polenizează și colectează pe piciorușe polenul negru din florile de fasole fava Albina se străduiește să deschidă floarea de fasole fava și să ajungă la prețiosul polen În urma polenizării, florile de fasole fava leagă și apar primii păstăi Toate florile de fasole polenizate leagă Albinele sunt atrase de polenul florilor de ridichi În urma polenizării se formează silicvele cu semințe de ridichi Recolta de anul trecut de semințe de ridichi China Rose
Albina polenizeză florile de căpșuni Polenizarea florilor de căpșuni de către o albină sălbatică Căpșuni după polenizare Recoltă bogată de căpșuni Alți polenizatori la florile de căpșuni Albină sălbatică la florile de pack choi Albină sălbatică la florile de pack choi Albină la florile de pack choi
Polenizare la florile de fenicul realizată de viespi

2 thoughts on “Importanța polenizării plantelor

 • Buna ziua,

  as dori sa stiu, din experienta dvs, daca as putea cumpara 2 stupi pentru o gradina la tara si sa ii vizitez doar o data pe saptamana. Necesita albinele o verificare/ingrijire mai deasa?

  Răspunde
  • Din puțina mea experiență, legată de albinărit, ținând cont ca am stupii cu albine doar de 1 an, aș putea spune că este mai mult decât suficient să-i vizitați doar o dată pe săptămână. Este important să faceți lucrările necesare la timp. Ar fi bine totuși să cereți sfaturi de la apicultori experimentați, sau chiar un curs de albinărit ar fi recomandat.
   Succes !

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.