Combatere bio dăunători și boli

Hrănirea păsărilor pe timpul iernii

Pe timpul iernii, mai ales în zilele geroase şi când se aşterne zăpada, hrana păsărilor este limitată, iar pentru a trece cu bine peste acest sezon, hrănirea lor este binevenită.

Este foarte important să stiți când să le hrăniți, perioada recomandată este din luna noiembrie și până la sfârșitul lui februarie, deoarece odată cu sosirea primăverii, din luna martie, încep să apară insectele, sursa principală de hrană.

De asemenea, dacă vă asumați această răspundere să hrăniți micile înaripate, trebuie să le oferiți zilnic hrană pe toată perioada iernii. Păsările se obişnuiesc repede cu locul unde găsesc mâncare, acestea găsind în grădină o sursă sigură de hrană și se vor aduna în zonă mai multe decât pot supravieţui în condiţii normale. Însă, lipsa hranei în grădină poate avea consecinţe grave, un pițigoi dacă nu se hrănește timp de 24 de ore, acesta moare. Așadar, începeți hrănirea păsărilor numai dacă le puteți asigura zilnic cantitatea de hrană, pe tot parcursul iernii.

Majoritatea păsărilor care rămân peste iarnă preferă seminţele de floarea soarelui (o sursă bună de proteine), seminţele oleaginoase de dovleac, pepene, rapiţă, seminţele făinoase de cânepă, mei, grâu, făină de mălai, dar acestea în cantităţi mult mai reduse, deoarece nu toate preferă aceste seminţe.

De asemenea, ca supliment nutritiv se pot oferi slănină nesărată, neafumată, seu de oaie, alune, ou fiert sau caş. Foarte important ca aceste alimente să nu fie sărate sau mucegăite. Semințele se pot amesteca cu seu de oaie sau cu untură topită și se vor oferi păsărilor după îngroşare, întărire.

Hrana menționată mai sus va aduce în grădină mai multe specii de păsări, printre care vrăbiile, ţicleanul, măcăleandrul, gaiţa, piţigoiul mare (Parus major), piţigoiul albastru (Parus caeruleus), piţigoiul sur (Parus palustris) și cinteza (Fringilla coelebs), toate acestea fiind prezente peste iarnă la Gardenbio. Pițigoii şi vrăbiile se hrănesc cu ce le oferim în căsuțele și suporții de hrană, iar cintezele şi gaiţele se mulțumesc și cu firmiturile ce cad de la pițigoi, pe care le caută prin zăpadă.

Dacă doriți să invitați la masă şi alte specii printre care mierlele şi graurii, oferiți-le fructe sau legume, cum ar fi merele și morcovii fierți, pe care le consumă cu plăcere chiar dacă sunt îngheţate.

Niciodată să nu le oferiți păsărilor pâine, deoarece drojdia le poate poate provoca diferite boli gastrice şi chiar moartea.

Respectând câteva reguli simple, veți oferi un ajutor neprețuit micilor înaripate, iar grădina va prinde viață chiar și în zilele geroase și cenușii de iarnă.

Dacă doriți să aflați mai multe informații despre cultivarea plantelor sănătoase, fără chimicale, prin atragerea insectelor benefice, a păsărilor, dar și producții mai mari datorită prezenței polenizatorilor, accesați pagina noastră de cursuri de grădinărit https://gardenbiocursuri.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.