Feniculul de Florența – plantare și îngrijire

Feniculul (Foeniculum vulgare), o plantă pe care o găsim deseori pe rafturile magazinelor importată din diverse țări (Italia, Spania, Olanda, Grecia), se poate cultiva cu succes și în grădinile noastre. Este o plantă puțin pretențioasă pe care am cultivat-o în grădină cu succes, prima dată anul acesta.

Trebuie sa fim atenți la plantarea feniculului deoarece acesta inhibă creșterea multor plante vecine, cum ar fi ardeii, roșiile, vinetele, fasolea, cartofii. Este recomandat în grădina ecologică pentru că respinge afidele și atrage insecte benefice cum ar fi buburuzele și viespii.

Fenicul de Florența Fenicul înflorit - un punct de atracție pentru viespi Viermele feniculului (Papilio polyxenes Fabricius)

4 thoughts on “Feniculul de Florența – plantare și îngrijire

 • 12/10/2015 la 3:08 PM
  Permalink

  Am plantat fenicul de Florenta si in primul an a dat bulbi frumosi. Am pregatit rasaduri ca sa fiu sigurt.
  O parte din radacini cu putina tija a ramas in gradina peste iarna.
  In anul urmator o parte din plante au pornit din nou, dar nu au mai facut bulbi la fel de mari, ci mai multi bulbi mici, si apoi doar tije, dar foarte groase.
  In tarile mai calde stiu ca feniculul de frunze/seminte este planta perena, chiar se poate gasi pe camp ca buruiena/salbatica.
  Exista vreo metoda de a pastra fenicului de la un an la altul in gradina, dar cu productie de bulbi ??

  Răspunde
  • 12/10/2015 la 6:04 PM
   Permalink

   Mulțumesc pentru informația pe care ne-ai împărtășit-o din experiență. Deocamdată nu am trecut planta peste iarnă, dar mă voi documenta și dacă voi găsi o metodă am să-ți spun.
   Succes la grădinărit !

   Răspunde
 • 11/10/2015 la 9:12 PM
  Permalink

  Eu am plantat anul acesta ,insa a crescut ca o tija si nu a facut bulb .De ce?

  Răspunde
  • 11/10/2015 la 9:22 PM
   Permalink

   Pot fi mai multe motive: nu știu de unde ați achiziționat semințele, tulpina floriferă se formează de regulă în perioadele caniculare. Încercați să o cultivați primăvara devreme sau toamna, temperaturile ridicate de peste vară forțează creșterea prematură a acestor tulpini florifere (tije) în detrimentul bulbului.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.