Dovleacul Spaghetti
De curand am preparat primul dovleac spaghetti si il recomand cu caldura sa-l cultivati in gradina deoarece mi-a lasat o impresie buna.
Temperatura minima de germinatie a semintelor de dovleac este de 10-13 grade Celsius, iar cea optima in perioada de vegetatie este de 18-25 grade Celsius. Are nevoie de lumina, umiditate normala si un sol foarte bogat in nutrienti.
Dovleacul Spaghetti, este o planta viguroasa, usor de cultivat, are culoare crem-galbui, forma oval-lunguiata, greutate 1-1,5 kg, pulpa de culoare galben deschisa, aceasta daca este fiarta este un bun inlocuitor al spaghetelor (se rupe in suvite asemanatoare spaghetelor). Se poate prepara si in alte feluri: copt, diferite mancaruri in bucatarie etc.
Pulpa de dovleac conţine betacaroten, vitaminele A, B, C şi E, saruri minerale, hidrati de carbon, fosfor, protide, fitosteroli, iar semintele sunt bogate in protide, lecitina, tirozina, peporezina si enzime.
Dovlecii contin antioxidanti , acestia combat radicalii liberi, ajuta la incetinirea proceselor de imbatranire, prevenirea cancerului, impiedica apariţia bolilor cardiovasculare. Se recomanda in cazul tulburarilor hormonale, in reglarea nivelului glicemiei din sange, iar continutul ridicat de betacaroten din dovleac are efecte antiinflamatoare, antioxidante si ajuta la prevenirea diabetului.
Datorita conţinutului bogat în magneziu, in fosfor si in zinc, semintele de dovleac sunt utile in mineralizarea oaselor si a dintilor.
Iata cum l-am preparat: dupa ce se spala, se taie in doua pe lungime, am inlaturat semintele si interiorul fibros, apoi l-am sarat, condimentat cu piper, nucsoara si l-am pus in cuptor timp de 45-60 minute la temperatura de 200 grade Celsius. Dupa ce s-a copt am pus unt, iar cu o furculita pulpa se desprinde usor de coaja, sub forma de fâsii subtiri ca niste spaghete.
retete cu dovleac nu primim bonus?