Inmultirea plantelorSeminte, rasaduri

Diferența între tipurile de semințe

Daca doriti sa aveti plante sanatoase si legume de calitate, semintele pe care le achizitionati din magazinele specializate sunt esentiale pentru recolta de legume viitoare. Exista o varietate foarte mare de soiuri de legume dar si diferente majore intre tipurile de seminte. De aceea, atunci cand cumparati este bine  sa stiti pe ce dati banii, de ce unele seminte sunt mai scumpe, altele mai ieftine, care este diferenta intre tipurile de seminte.

Semintele Heirloom

Semintele Heirloom sunt obtinute din soiuri de plante si flori care au fost conservate meticulos, mostenite de la o generatie la alta, uneori chiar de-a lungul a sute de ani, pastrandu-si linia genetica. Foarte important in asigurarea fondului genetic pentru acest tip de seminte este evitarea incrucisarii prin polenizare a plantelor, daca se intampla acest lucru este practic sfarsitul  soiului de planta Heirloom, o revenire la linia genetica anterioara fiind aproape imposibila. Pentru evitarea polenizarii de la albine, fluturi si vant, plantele se cultiva la distante foarte mari fata de plantele din alte soiuri sau se folosesc diferite metode de izolare inainte de inflorire (custi, saci , pungi etc). De asemenea, pentru imbunatatirea calitatii soiului (forma, marime, culoare, rezistenta la boli si daunatori, gust etc) de-a lungul anilor semintele se recolteaza selectiv de la plantele cele mai sanatoase si care prezinta calitatile dorite. Aceste seminte sunt mai scumpe decat cele cumparate din hypermaketuri sau magazine specializate, deoarece sunt mai rare si prezinta calitati deosebite.

Semintele ecologice (organice sau bio)

Acestea sunt certificate pentru o agricultura ecologica de catre organisme acreditate, care supravegheaza intreg circuitul de producere a semintelor, fiind obtinute fara ajutorul fertilizatorilor sintetici, al pesticidelor si insecticidelor, iar plantele nu au fost modificate genetic.

Obtinerea semintelor ecologice presupune eforturi mult mai mari, timp de 3 ani producatorul este „in conversie” (o perioada de purificare a solului)  si i se interzice folosirea oricarei substante de sinteza.  Abia dupa aceasta perioada terenul pe care se cultiva obtine certificatul ecologic.  Exista o lista de ingrasaminte naturale acceptate, cel mai des balegar de la animale, compost rezultat din resturi vegetale sau insecticide naturale extrase de exemplu din diferite plante care alunga insectele. Organismul de certificare verifica ce s-a plantat, pe ce suprafata, ce tratament s-a aplicat pana la recolta. In plus, agricultura ecologica presupune rotatia culturilor astfel incat solul sa ramana sanatos si bogat in minerale . Cultivatorii ecologici trebuie sa pastreze registre in care noteaza fiecare detaliu, folosesc mai multa forta de munca umana, au recolte mai mici si drept urmare, semintele certificate ecologic sunt mai scumpe.

Intre semintele ecologice si Heirloom sunt diferente semnificative. Fata de semintele Heirloom, cele ecologice pot fi incrucisate pentru a obtine hibrizi noi de plante, iar semintele Heirloom pot fi organice, dar nu neaparat, unii producatori folosesc uneori pesticide sau insecticide pentru plantele de la care recolteaza semintele.

Dezavantajul utilizarii semintelor ecologice este ca nu exista o gama foarte variata de soiuri, dar tot mai multi producatori se orienteaza spre obtinerea acestui tip de samanta, producerea lor fiind o nisa, iar concurenta inca scazuta pe acest segment le permite marje de profit mai mari. Din pacate, la noi in tara am gasit foarte putine magazine care sa comercializeze seminte ecologice, dar si acestea au o gama restransa. Pana acum am achizitionat semintele organice de pe magazinul online din Marea Britanie www.organiccatalogue.com , acesta livreaza si in Romania. Am inceput sa obtin primele seminte ecologice din samanta proprie, dar anul viitor intentionez sa-mi produc seminte de la cat mai multe legume, cu o puritate cat mai mare, cel mai greu lucru pentru obtinerea de seminte ecologice de calitate este evitarea hibridizarii naturale datorita polenizarii.

Asadar, va recomand semintele ecologice, pentru a va asigura ca veti consuma legume gustoase, sanatoase, pentru dezvoltarea unei agriculturi durabile si protejarea mediului inconjurator.

 

Plic cu seminte organice de tomatillo

Pe plicul cu seminte se mentioneaza ca acestea sunt organice, perioada de semanare si recoltare, precum si termenul de valabilitate.

Semintele hibrid

Diferenta majora intre semintele modificate genetic si semintele hibrid consta in faptul ca acestea se obtin prin incrucisari naturale controlate, iar cele modificate genetic sunt obtinute artifical. Semintele hibrid pot fi organice sau non-organice.

Semintele hibrid F1, adica prima generatie, s-au obtinut prin incrucisarea controlata intre doua linii de plante cu calitati superioare, selectionate special pentru obtinerea unui hibrid de cea mai buna calitate si cu rezistenta la boli.

Semintele rezultate de la planta hibrid F1, mostenesc de regula calitatile cele mai slabe ale parintilor, semintele sunt fara putere de germinatie, astfel colectarea semintelor F2 de la F1 nu are sens.

Cand cumparati seminte din comert, producatorul trebuie sa mentioneze pe ambalaj daca semintele sunt F1.

Producerea semintelor hibride F1 este o  muncă dificilă, din acest motiv aceste seminte sunt cele mai scumpe, dar si rezultatele sunt pe masura.

Plic cu seminte organice de morcovi hibrid F1, soiul Fly Away

Semintele modificate genetic

Sunt semintele la care s-a intervenit stiintific, modificandu-se identitatea genetica prin introducerea unor gene de la alte plante. Plantele obtinute din aceste seminte sunt mai rezistente la boli, daunatori si se obtin productii mai mari.  Desi la prima vedere plantele modificate genetic par mai avantajoase, la nivel mondial exista tot mai multa ingrijorare pentru dezechilibrele ce le pot crea asupra ecosistemelor si riscurile asupra sanatatii organismelor in urma consumului. In legislatia europeana este interzisa folosirea semintelor modificate genetic, dar la noi in tara legislatia permite sa se importe produsele modificate genetic, acestea fiind folosite in special pentru hrana animalelor si pasarilor dar si a populatiei.

Din pacate, Romania a aderat la Codex Alimentarius, acesta cuprinzand un set de legi care au la baza principiul ca resursele pamantului sunt limitate si nu se mai poate asigura natural hrana unei populatii in continua crestere. Astfel, pentru linistea guvernelor, a politicienilor, dar si interesele marilor concerne din industria farmaceutica, se doreste ca pe viitor sa se treaca la o alimentatie artificala, bazata pe produse chimice si modificate genetic.

Culturi cu organisme modificate genetic se intalnesc pe suprafete foarte mari la nivel mondial, pe primul loc fiind soia, urmata de bumbac, porumb si rapita.

 

Semintele non-organice

Sunt seminte provenite din cultura clasica, pentru cultivarea plantelor pot fi folositi fertilizatori sintetici, pesticide si insecticide in lupta impotriva bolilor si daunatorilor. De asemenea, pentru cresterea termenului de valabilitate si in vederea combaterii bolilor la viitoarele plante, aceste seminte sunt tratate chimic.

Semintele non-organice sunt cele mai ieftine si sunt cele mai comercializate de magazinele de specialitate si hypermaketuri.

 

 

 

 

4 thoughts on “Diferența între tipurile de semințe

 • Buna ziua,
  Imi puteti spune cat a durat livrarea comenzii de pe organiccatalogue.com? V-a fost trimis prin posta romana?

  Răspunde
  • Aproximativ 2 saptamani. Da, livrarea in Romania se face prin posta română.

   Răspunde
  • Da, unele sunt si de la producatorul de seminte Sainte Marthe, dar le-am cumparat tot de pe organiccatalogue.com.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.