AlbinaritPolenizarea

De ce să iubim albinele

Înțelepciunea, răbdarea, puterea de muncă, modul de organizare cu precizie matematică, de comunicare al albinelor au fascinat dintotdeuna omul, au fost surse de inspirație pentru mulți filozofi și poeți.

Viața într-un stup de albine, organizarea unei familii este un adevărat miracol. Cele aproximativ 60000 de albine care alcătuiesc o familie dau dovadă de o diviziune a muncii atât de riguroasă, a activităților din interiorul unui stup, încât depășesc cu mult randamentul şi fiabilitatea organizării noastre sociale, în ciuda inteligenţei pe care ne-o atribuim. Această organizare atât de complexă  este greu de explicat, mai ales dacă avem în vedere că albina are un creier ce cântăreşte doar 2,5 mg.

Fiecare albină are un rol bine definit în cadrul familiei, unde găsim mai multe specializări. Matca are menirea de a asigura înmulțirea castei, albinele lucrătoare adună nectarul și polenul asigurând hrana familiei, albinele cercetașe caută sursele de nectar, albinele apărătoare de la urdinișul stupului păzesc cu strășnicie rezerva de miere, albinele doici sunt cele care hrănesc larvele din stup, trântorii se împerechează cu matca perpetuând astfel specia.

Albert Einstein spunea că „Dacă albinele ar dispărea de pe Terra, omenirea ar avea aceeași soartă în patru ani.” Polenizarea anemofilă, cu ajutorul vântului, reprezintă 20% din totalul plantelor polenizate, restul de 80% este entomofilă, adică se realizează de insecte, iar albinele au o pondere de 77% , restul sunt bondari, fluturi, furnici etc. Ținând cont că o albină vizitează în medie, doar într-o singură zi, 4000 de flori, o familie ajunge la 60-80 milioane de flori  pe zi.

Munca și perseverența dezinteresată a acestor insecte merită măcar respect și admirație. Pentru un gram de nectar, albinele trebuie să facă aprozimativ  60 de umpleri și goliri ale buzunarului colector și să colinde în jur de 1000 de flori. Ca să producă un borcan cu 1 kg de miere o albină cercetează între 2-5 milioane de flori și parcurge o distanță egală cu ocolul pământului.

Deși rezultatul muncii unei albine pare nesemnificativ la prima vedere, din munca unei familii dintr-o singură zi se poate aduna în stup  7 kg de nectar.

Pe lângă produsele albinei, cum sunt mierea, polenul, propolisul, lăptișorul de matcă, apilarnilul, veninul, contribuția acestora la creșterea producțiilor de fructe, legume și semințe este remarcabilă, datorită polenizării plantelor. Sporurile de producție sunt semnificativ mai mari în urma polenizării, valoarea obținută depășește de 10-15 ori pe cea a produselor apicole. În SUA polenizarea culturilor de către albine depășește 10 miliarde de dolari, mulți fermieri închiriază familii de albine în perioada înfloririi pentru asigurarea polenizării.

Fructele și legumele care au fost polenizate de albine au o greutate mai mare, cu mai puține defecte, o culoare mai intensă, mai sănătoase, rezistență mai bună la boli, sunt mai ferme, prelungind astfel prospețimea acestora.

În pozele prezentate mai jos am încercat să ofer câteva exemple din grădinile mele, în care familiile de albine pe care le dețin și-au adus contribuția semnificativă la recolte mai viguroase, mai bogate, mai sănătoase.

Printre primele surse de hrană pentru albine, din primăvară, sunt florile de salix caprea
Florile de măr oferă din belșug polen și nectar albinelor, acestea în schimb le polenizează, ajutând astfel la perpetuarea speciei, precum și la obținerea de recolte mari și mai sănătoase
Albină atrasă de florile de mărUn măr cu fructe 100% bio, polenizat de albine. O recoltă foarte bună și sănătoasă. În urma polenizării florilor de păr de către albine, acestea "leagă" într-un procent foarte mare Abundență de prune pe crengi, în urma polenizării de către albine

Albină atrasă de polenul florii de busuiocCu un mic efort albina ajunge la polenul mult râvnit de la florile de fasoleDeși florile de fasole au flori perfecte si se autopolenizează, polenizarea albinelor va spori producția semnificativPăstăi la metru ajunși la maturitate, în număr mare, datorită și albinelorAlbina culege pe piciorușe polenul florilor de fasole fava, asigurând în același timp polenizarea

 

Fiecare floare de fasole fava leagă și fructifică datorită polenizării albinelor

Albina polenizează florile de căpșuni


Rezultatul polenizări albinelor - abundență de fructe pe tufa de căpșuni Tufă de căpșuni din grădină

Recolta de pe o tufă de căpșuni dintr-o ziÎn urma polenizării căpșunii sunt mai viguroși, mai sănătoșiStupii cu albinele din grădină mea ecologică, care asigură polenizarea fructelor și legumelorRoirea albinelor - un spectacol fascinant al naturiiO inspecție a ramelor cu albine. Numărul mare de albine de pe rame arată că au avut hrană din abundență, astfel numărul mare de albine din familie impune suplimentarea ramelor din stup.Ramă populată cu albine, în celulele hexagonale depun puietul și colectează mierea pentru hrănireColector de polen amplasat la intrarea în urdinișul stupuluiPrima de recoltă de miere cu un gust și aromă deosebite

2 thoughts on “De ce să iubim albinele

  • Impresionant ca de fiecare data, felicitari ! Sigur am mai spus-o, dar nu ma pot abtine sa va spun, din nou, ca aveti o gradina foarte frumoasa si cu un extraordinar bun gust aranjata !
    Multumim pentru informatiile oferite. Va doresc din suflet recolte bogate si sanatoase !
    Le meritati din plin.

    Răspunde
    • Multumesc frumos pt. aprecieri si gandurile bune.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.