Cum să obțineți legume gigant
Există o pasiune pentru mulți grădinari de a cultiva legume gigant, care surpind pe toată lumea prin dimensiunile lor, cum ar fi dovleci cu o greutate impresionantă de până la 1000 kg . Peter Glazebrook, un britanic pasionat de obținerea legumelor gigant, deține mai multe recorduri în Guinness World Records, cum ar fi la morcov – 9,1 kg, precum și multe alte recorduri naționale la ceapă, cartofi, varză etc. Iată câteva recorduri de anul trecut din UK: varză 34,6 kg, păstârnac 6,4 kg, roșie 2,78 kg, praz 5,8 kg, ceapă 6,2 kg, cartog 1,771 kg, păstaie 85 cm, castravete 7,6 kg.
Pentru a obține aceste legume gigant, agricultorii folosesc diferite tehnici speciale, dobândite pe parcursul a mai multor ani de experiență, câteva dintre ele le împărtășesc pe site-ul http://www.giantveg.co.uk/.
Există totuși câteva reguli generale, pe care dacă le respectați, puteți să recoltați din grădină exemplare care vă vor surprinde prin dimensiunile lor.
Prima regulă este să selectați de la un an la altul semințele celor mai sănătoase și bine dezvoltate exemplare. Alegeți pentru semințe doar legumele cele mai mari, o astfel de selecție practicată de-a lungul anilor o sa vă ofere în timp exemplare tot mai mari. Atenție la hibridizarea soiurilor, o încrucișare accidentală între două soiuri diferite vă va zădărnici efortul depus. Niciodată nu păstrați semințe de la hibrizi F1. Alegeți soiurile tradiționale sau heirloom cum le spun englezii, acestea s-au adaptat în zeci sau chiar sute de ani la mediu, dăunători, boli și sunt mult mai gustoase.
Un alt aspect important îl reprezintă solul. Oferiți fiecărei plante un sol cu pH-ul corespunzător, astfel încât aceasta să poată asimila nutrienții de care are nevoie. Țineți cont de necesarul optim de nutrienți pentru fiecare plantă (azot, fosfor, potasiu), de exemplu roșiile au nevoi de o doză suplimentară de fertilizatori organici bogați în potasiu și fosfor, legumele cu frunze verzi au nevoi de mai mult azot, de asemenea se recomandă o cultură premergătoare de fasole sau mazăre , rădăcinile acestor leguminoase dezvoltă nodozități cu bacterii fixatoare de azot.
Asigurați necesarul de apă, mai ales pe timpul verii, udarea prin picurarea fiind cea mai recomandată.
Păstrați o distanță corespunzătoare între plante, altfel concurența pentru nutrienții din sol va conduce la plante mai puțin dezvoltate.
Sacrificați unele fructe, cele mai puțin dezvoltate sau dacă aveți o înflorire abundentă. De exemplu pentru a obține exemplare mari de dovleci lăsați doar o bucată pe fiecare plantă.
Nu în ultimul rând, achiziționați semințe de calitate și soiuri de legume mari, cum ar fi: dovleac uriaș Atlantic, ridichi Sakurajima, morcovi Oxheart, pepene Carolina, păstăi chinezești lungi, porumb Indian Wades, ceapa Ailsa Craig, floarea soarelui Mammoth etc.
Anul trecut am avut și eu câteva exemplare de legume mai ieșite din tipar, pe care le voi păstra pentru semințe, cum ar fi sfecla Barbabietola di Chioggia, soi cu o greutate medie de 300-500 gr, însă am avut câteva bucăți în grădină de 3-4 kg. De asemenea, printre cartofii dulci cultivați sezonul trecut, s-a distins un exemplar din soiul Beauregard, cu o greutate de 1,865 kg ! Acest exemplar l-am obținut în seră, unde a beneficiat din plin de căldură și umezeală.