Legume

Cum să cultivați țelina

Țelina face parte din familia rădăcinoaselor (umbeliferelor) alături de morcovi, pătrunjel, păstârnac, ridichi, sfeclă roșie, fenicul, mărar și barba caprei (scorțonera). Este o plantă cultivată încă din perioada antichității, în special în zona Mării Mediterane, de către greci dar și de Imperiul Roman, la început fiind cultivată ca plantă medicinală, iar din sec. XVIII s-a cultivat și pentru consum. Țelina conține substanţe proteice 1,5%, hidraţi de carbon, substanţe grase 0,4%, uleiuri eterice, vitaminele B1, B2, C, E, PP, betacaroten, cantităţi importante de săruri minerale, în special calciu, fier și potasiu. 

Se consumă în salate și diferite preparate culinare și se recomandă pentru calitățile medicinale: tonifiant al sistemului nervos, conţinutul mare de magneziu şi fier combat anemia şi activează sistemul circulator, mărește potența la bărbați și frigiditatea la femei, puternic vermifug, afecțiuni respiratorii.

Față de pătrunjel și păstârnac, țelina este mai sensibilă la temperaturi scăzute și nu rezistă peste iarnă în strat.  Anul trecut până la mijlocul lunii decembrie am avut parte de o iarnă blândă, astfel am putut recolta țelină proaspătă din grădină, aceasta a rezistat până la -5 0C.  Am cules-o  la sfârșitul anului și am depozitat-o în lădițe cu nisip pentru păstrare peste iarnă, 8 bucăți, cele mai mari, le-am pus deoparte pentru semințe, fiind o plantă bienală produce tulpină floriferă cu semințe în al 2-lea an.  Înflorește din luna iunie şi durează până în luna august, înălțimea tulpinii florifere ajunge la 80-120 cm.

Având o perioadă lungă de vegetație, de până la 200 de zile, eu seamăn țelina în seră încă din februarie și o plantez afară în straturi după perioadele de îngheț, în lunile aprilie-mai. Nu se recomandă semănarea directă în strat, deoarece semințele sunt foarte mici și germinează greu, în 20-25 de zile, existând și pericolul vernalizării premature. Plantele tinere expuse mai multe zile la temperaturi între 5 0C și 140C încep să vernalizeze și formează lăstari floriferi în primul an. Aplicarea temperaturilor de 30-35 0C în faza de răsad, înainte de plantare în strat, elimină riscul de formare a tulpinilor florifere, prin procesul de devernalizare. În seră sau solar, în luna aprilie, în zilele însorite se ating ușor astfel de temperaturi, care vor ajuta în acesta sens răsadurile de țelină.

Temperatura optimă de vegetație a plantei se situează între 16-20 0C și este foarte sensibilă la arșită și secetă. Dacă doriți să cultivați țelina trebuie obligatoriu să-i asigurați umiditatea necesară, mai ales vara. Pe timpul verii eu folosesc sistem de udare prin picurare și mulcesc straturilor, ajutând astfel la menținerea umidității în sol.

Țelina nu se dezvoltă în soluri nisipoase, acestea nu rețin apa, preferă un sol bogat în humus, compostul. Pentru a obține o rădăcină îngroșată se recomandă copcirea, îndepărtarea rădăcinilor secundare, laterale (cu ajutorul unui cuțit se taie pe lângă rădăcina îngroșată, rădăcinile laterale formate în sol). Deși eu anul trecut nu am aplicat acest tratament, greutatea medie a țelinei din grădină, fără frunze, a fost de 700-800 gr.

Se recoltează în octombrie-noiembrie sau chiar în decembrie dacă temperaturile nu scad sub -5 0C și dacă cultivați soiuri rezistente la frig.

Bolile care pot apărea la țelină sunt septorioza, putregaiul cenușiu și alb, făinarea. Alegeți soiuri rezistente la boli și în primul rând semințe de calitate. 

Țelina este un bun companion pentru roșii, fasole, praz, varză, conopidă.

Anul trecut am cultivat soiul timpuriu Prinz, cu creștere rapidă, rădăcini mari și uniforme, nu necesită copcit și are rezistență foarte mare la Septoria. Luna aceasta voi pune răsaduri din semințe ecologice cu soiuri noi de țelină, Wiener Riesen și Uriașa de Praga.

Semințe de țelină Răsaduri de țelină Țelina începe să se dezvolte în strat Țelina soiul Prinz Stratul cu țelina Prinz Țelina Prinz Recolta de Țelină Țelină de 758 gr. fără frunze

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.