DiverseFlori

Cum să atragem fluturii în grădină

Într-o grădină prezenţa fluturilor dă un plus de culoare, ne bucură cu frumusețea lor şi contribuie la polenizarea plantelor. Florile şi fluturii sunt o pereche inegalabilă prin frumuseţea lor, prin colorit, iar împreună oferă un farmec aparte unei grădini.
Folosirea pesticidelor sau erbicidelor în grădină, în cel mai fericit caz va alunga prezenţa insectelor, dar de multe ori consumând aceste chimicale se vor otrăvi. O grădină ecologică cu o biodiversitate de plante este habitatul perfect pentru atragerea insectelor, printre care şi fluturii.

Asigurarea surselor de hrană, constituită din nectarul florilor, va atrage fluturii şi ne vom bucura de o grădină plină de viaţă. În acelaşi timp vom contribui şi la conservarea anumitor specii a căror efective au scăzut dramatic, iar alte specii sunt pe cale de dispariţie, cum ar fi fluturele de foc al măcrișului sau albăstrelul argintiu.

Există o mare varietate de plante vizitate de fluturi, dar printre florile cele mai apreciate pentru mult râvnitul nectar sunt lavanda, liliacul de vară, cârciumăresele, echinaceea, cosmos, salvia, ceapa decorativă, monarda etc.

În grădinile mele m-am bucurat din primăvară până-n toamnă de fluturi multicolori. Începând din luna mai la florile de cerastium si-a făcut prezenţa fluturele albăstrelul argintiu, iar odată cu înflorirea lavandei, varietatea Hidcote, fluturele purpuriu (Lycaena dispar), una din speciile protejate, Maniola jurtina, cel mai des întâlnit la florile de lavandă, Cynthia cardui, fluturele alb. O floare dragă mie, cârciumăreasa (zinnia) varietăţile Profusion Deep Apricot şi Fire (medaliată cu aur la All-America Selection, Fleuroselect), a atras foarte mulţi fluturi din specia Maniola jurtina şi ochi de păun.

În acest sezon colecţia de plante din grădinile mele se va lărgi cu o gamă largă de flori, care să-mi atragă o diversitate mare de insecte, printre care şi fluturi. Dintre acestea aş enumera varităţi noi de lavandă Rosea, Ellegance Ice, Ellagance Sky, Edelweiss, Arctic Snow, Blue Scent, echinaceea varietăţile PowWow, Doubledecker, White Swan, Cheyenne Spirit (medaliată cu aur la Fleuroselect), varietăţi noi de zinnia Profussion White, Apricot,  Coral Pink, Yellow, Deep Salmon, salvie New Dimension Rose, Blue,  cosmos Rubin, Versailles Tetra etc.

Aşadar, plantând aceste flori, insectele, mai ales fluturii, îşi vor face apariţia în cel mai scurt timp, iar grădina va fi un paradis ce va oferi un loc de relaxare, de bucurie pe întreaga durată a sezonului călduros.

Maniola jurtina şi albine pe florile de lavandă Maniola jurtina culege nectarul din florile de lavandă
Maniola jurtina culege nectarul din florile de lavandă
Maniola jurtina culege nectarul din florile de lavandă Maniola jurtina culege nectarul din florile de lavandă Maniola jurtina fluturele cel mai prezent în grădinile mele Fluturele alb alături de albine Fluturele alb culege nectarul din florile de lavandă Fluturele alb culege nectarul din florile de lavandăFluturele alb alături alte insecte culeg nectarul din florile de lavandă

Fluturele alb Un fluture la care nu i-am identificat specia Un fluture la care nu i-am identificat specia Fluturele purpuriu (Lycaena dispar) specie protejată, pe cale de dispariţie Fluturele purpuriu (Lycaena dispar)
Cynthia cardui îşi etalează splendoarea pe florile de lavandă
Un colorit superb al fluturelui Cynthia cardui Un colorit superb al fluturelui Cynthia cardui

Ochi de păun
Spectacol de culoare - Ochi de păun şi Maniola jurtina pe florile de zinnia Profussion Cherry
Ochi de păun şi Maniola jurtinaOchi de păun pe florile de zinnia
Albăstrelul argintiu pe florile de cerastiumAlbăstrelul argintiu, specie protejată, pe florile de cerastium

4 thoughts on “Cum să atragem fluturii în grădină

  • Colac peste pupaza aveti si afinitati pentru fotografie 🙂
    va felicit pentru frumoasa d-voastra gradina.
    Va astept cu drag articolele

    Răspunde
    • Multumesc. Sper sa am timp si pentru mai multe postari anul acesta.

      Răspunde
      • … si totusi nu ati mai postat noi articole . Regret …

        Răspunde
        • Din păcate timpul nu ne mai permite, lucrăm de dimineața până seara tărziu în ferma noastră ecologică Gardenbio.

          Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.