Înmulțirea și cultivarea căpșunilor în seră
La inceputul anului, prin luna martie, mi-au sosit primii stoloni de capsuni organici cu radacini nude, impachetati cate 10 bucati dintr-un soi intr-o folie. Dupa un drum de vreo 2000 km si 2 saptamani de la livrare pana la destinatie, i-am despachetat, iar dupa cum aratau am crezut atunci ca sansele sa supravietuiasca sunt destul de scazute. Insa, toti capsunii s-au prins in ghivecele in care i-am plantat, ba mai mult, la scurt timp au inceput sa infloreasca si sa produca primii capsuni. Despre inmultirea capsunilor am mai scris un articol acum cateva luni, atunci stolonii taiati i-am plantat direct afara. Rezultatele nu au fost prea bune, deoarece s-au prins in proportie de 50%. Acesta a fost motivul sa incerc si alte variante de inmultire.
Inmultirea si cultivarea capsunilor in sera este usoara si ofera mai multe avantaje. La sfarsitul verii am plantat in sera primii stoloni de capsuni in 300 de ghivece mici de plastic, unde si-au dezvoltat repede radacinile (formarea stolonilor se poate face din iulie pana in noiembrie). Dupa o luna i-am plantat in gradina si pot spune ca rata de succes este de 100%, toti capsunii s-au prins.
Stolonii incep sa se formeze dupa ce planta mama inceteaza sa mai produca fructe, cand energia se dirijeaza spre fomarea stolonilor.
Substratul pe care l-am folosit pentru ghivece este un amestec de turba, telina, nisip si perlit. Perlitul ajuta la mentinerea umiditatii de care au nevoie stolonii pentru a-si dezvolta radacinile.
Capsunii din sera sunt plantati in jardiniere, soiul foarte timpuriu Christine va produce capsuni din martie, iar din aprilie soiurile Alice, Cambridge Favourite, Elegance, Pegasus, urmate in lunile urmatoare de soiurile mai tarzii Symphony, Judibell si Fenella. Avantajul cultivarii in sera consta in coacerea capsunilor mai repede cu pana la 2 luni fata de cei de afara. Sera este neincalzita, dar in conditii de soare la o temperatura de zero grade Celsius afara, in sera temperatura ajunge la 25 de grade in plina iarna. In data de 3 decembrie, o zi superba cu mult soare, afara erau la umbra +11 grade Celsius iar in sera temperatura a ajuns la +30 grade Celsius !
Pe timpul noptii, caldura acumulata in timpul zilei se conserva foarte bine datorita straturilor inaltate si celor doua bazine umplute cu apa, folosite in sera pentru udarea prin picurare, in special in timpul verii. Pe timpul noptii, cand cea mai scazuta temperatura a fost de -7 grade Celsius, in sera se inregistrau +8 grade Celsius, datorita inmagazinarii caldurii din timpul zilei.
Da imi place foarte mult ,cine nu munceste nu stie doar posteaza si copiaza texte.
Mult succes!
Buna ziua,
Din ce sursa ati procurat stolonii? am vazut pe la diverse lanturi dar as fi vrut tot mai bio.
http://www.organiccatalogue.com
la plantarea capsunilor in sera, pentru polenizare este nevoie de activitatea albinelor, sau capsunul este autopolenizator ?…daca am intrebat o prostie, va rog sa ma scuzati, dar nu am cunostinte in domeniu 🙂
Sunt multe soiuri autopolenizatoare. Intr-adevar, polenizarea prin albine are avantajul ca productia este mai mare si capsunii sunt mai sanatosi. Anul trecut am folosit in sera o cutie cu bondari pentru polenizare. Anul acesta am primit 2 stupi de albine care isi vor face treaba si in sera :).
Bună ziua!!ce ingrasaminte folosiți?..(dacă folosiți)..vreau sa plantez și eu în solar aproximativ 2000-2500 de plante frigo în jardiniere iar acum sant la stadiul de căutări…… Caut substratul potrivit și schema de fertilizare…. Mulțumesc mult!!!
Buna,
eu folosesc pentru capsunii din jardiniere ingrasamant pe baza de guano 100% ecologic. Atentie la pH-ul solului, capsunii prefera un pH usor acid.
Sarbatori fericite. LA MULTI ANI!
Multumesc Vasile, iti doresc si eu „La Multi ani”, sanatate si satisfactii in gradina :).