Jurnal de gradinaSere si solarii

Construcţia primului solar în grădina de la ţară

La sfârșitul lunii aprilie, în grădina de la țară, am construit primul solar profesional de la Sere Transilvania, din profile oțel galvanizat, cu lățimea de 8 m și lungimea 40 m.  Solarul are înălțimea la coamă de 3,30m, la tiranți 2,35 m, iar distanța dintre arce 2 m. Folia este triplustratificată de 200 microni. Pentru o bună aerisire, mai ales pe timp de vară, solarul are porți duble batante pe frontoane și deschidere manuală laterală prin roluire, pe ambele laturi.

Prețul cerut de o firmă specializată pentru montaj era de 4-7 euro pe mp (în funcție de complexitatea solarului) și l-am considerat mult prea ridicat, astfel, cu ajutorul ghidului de montaj și uneori consultanță telefonică, pe care ne-au oferit-o gratuit cei de la Sere Transilvania, eu cu fiul meu am reușit în 2 săptămâni să-l finalizăm.

Am început cu săparea fundațiilor de 0,5m x 0,5m x 0,5m, în care am fixat în beton profilele de ancorare a arcelor. După întărirea betonului, s-au montat arcele din 2 în 2 m cu profilele de legătură pe coamă, lateral și contravântuirile la capetele solarului, pentru întărirea structurii solarului.

Deoarece solarul are deschidere laterală prin roluire, s-a început montarea foliei cu o „fustă” la baza solarului, cu înălțimea de 0,5 m. Folia s-a îngropat 30 cm pe tot conturul solarului.  Montarea foliei, cea mai importantă etapă, s-a realizat într-o după-masă, cu ajutorul a 6 persoane.

Recomand să se evite montarea foliei pe vreme nefavorabilă, mai ales vânt sau ploaie și atenție la montarea corectă a feței foliei pe exterior și interior. Folia este tratată cu un strat exterior anti-praf, rezistență UV și strat interior anti-condens.

Folia s-a fixat de structură pe profile de aluminiu cu profile PVC (mamă-tată), iar pe frontoane și uși cu coliere metalice.

Pentru a profita la maxim de lumina soarelui, am montat solarul pe direcția N-S.

Asigurarea necesarului de apă la plantele din solar l-am realizat cu un sistem de irigare prin picurare, alimentat din 2 bazine de 1000 l fiecare, cu o pompă submersibilă de 0,5 bar.

Fiind primul solar, anul acesta testez mai multe plante și soiuri, cum sunt roșiile (peste 30 de soiuri), vinete, ardei, castraveți, cartofi dulci, pepeni, alune de pământ. Nu folosesc hibrizi cu producții ridicate, doar soiuri heirloom, tradiționale, cultivate în sistem 100% ecologic. Folosesc numai gunoi și compost, straturile le mulcesc pentru a reduce evaporarea apei din sol, a preveni creşterea buruienilor, obținând în timp un sol cu o structură ușoară, bogat în substanțe nutritive. Îmi doresc să produc în primul rând produse cu gust și sănătoase.

Plantele din solar sunt viguroase, se dezvoltă foarte bine, cresc de la o zi la alta văzând cu ochii. Roșiile, ardeii, vinetele din solar, deși  le-am plantat cu 3 săptămâni mai târziu decât cele de afară, le-au depășit cu mult.

Pentru creșterea rezistenței, până acum am folosit un îngrășământ foliar din extract de alge și macerat de urzică.

Săparea fundațiilor pentru ancorarea arcelor

Săparea fundațiilor pentru ancorarea arcelor din 2 în 2 m Profilul de ancorare se prinde in beton. Pentru precizie se montează provizoriu distanțieri din 2 în 2 m. Profile arc pregătite pentru asamblare Arcele asamblate, gata de montat în profilele de ancorare fixate în betonDupă fixarea profilului de ancorare, am turnat acești cuzineți până la gulerul de îmbinare cu arcul, pentru evitarea contactului cu solul a profilului Structura solarului este ridicată. Se montează pe arcul frontonului profilele de aluminiu. Se sapă șanțuri de 30 cm x 30 cm pentru îngroparea foliei Se începe montarea foliei cu "fusta" și capetele solarului Solarul pregătit pentru montarea foliei finale Solarul este finalizat, mai puțin frontoanele, dar terenul poate fi pregătit pentru plantare. S-au împrăștiat 2 remorci de gunoi. Urmează frezarea. După frezare, în sfârșit se plantează răsadurile Plantarea răsadurilor de roșii Solarul este finalizat, mai puțin ușile duble batante. Avem și sistem de udare prin picurare. Se lucrează la palisarea roșiilor.Plantele se dezvoltă rapidSolar 8 m x 40 m

10 thoughts on “Construcţia primului solar în grădina de la ţară

 • Buna,
  Am primit semintele de la dvs.- multumesc frumos. Cu ce am mai cumparat de pe la alte magazine …am ajuns la 67 de tipuri de plante.

  As avea cateva intrebari legate de sistemul de irigare pe care il folositi.
  -Am observat din poze ca in sera aveti o irigare folosind acele tuburi „spagetti” tip gardena. Puteti detalia cum este construit sistemul?
  – in raised beds utilizati acele panglici depicurare cu robinet in teava de 32. De ce nu ati folosit acelasi sistem ca si in sera?
  -In solar banuiesc ca acelasi tip panglica .

  Acum construiesc raised bed-urile si in prima saptamana din aprilie va veni si sera. Eu cochetez cu un sistem prin picurare folosind ciuperci de picurare si cate o tija direct langa planta – cam asa https://www.marcoser.ro/images/produse/1177_0_2_2013-03-09%2017.53.19.jpg

  . Iar pentru cele plantate pe rand (morcovi, condimente etc- ceva de genul acesta – https://www.sculegero.ro/myfiles/images/2016/karcher/rain/karcher%20duze%20pulverizare%201.jpg )
  Multumesc pentru raspuns .

  P.S. Puteti sterge link-urile daca doriti – le-am pus pt o mai buna intelegere a intrebarilor.

  Răspunde
  • Ma bucur ca ati ales sa va produceti legume proaspete si sanatoaase 🙂 !
   Sistemul de la Gardena este mai precis, dar mai costisitor, de aceea m-am limitat la acesta doar in sera. In rest, folosesc udare prin picurare cu benzi, care este mai ieftina. Sistemele dvs. sunt ok, dar sa nu udati pe timpul zilelor caniculare, recomandat sa programati udarea seara, umezeala si diferenta de temperatura (ideal apa sa fie la temperatura apropiata de cea din aer) conduc la boli ale plantelor. Sistemul de udare prin picurare este mai ieftin dar si mai eficient, uda doar pe sol, apa nu are contact cu plantele. Daca puneti si un strat de mulci peste sistemul de udare prin picurare veti face econonmie si la apa, mulciul mentine umezeala in sol.
   Succes !

   Răspunde
 • Felicitari! A-ti mai adus pamant din padure pentru sera? sau a-ti desfiintat din straturile inaltate din gradina (care deja aveau pamant de calitate)?
  Solarul este o bijuterie, va stept cu drag sa scrieti cat mai multe articole despre el, eventual ce plusuri/minusuri le veti descoperi.

  O saptama frumoasa.

  Răspunde
  • Multumesc. Sera am plasat-o pe câteva din straturile din grădina, dar am mai pus şi gunoi de grajd. De asemenea, am mulcit toate straturile din solar cu tocatura de crengi şi iarbă.
   Numai bine !

   Răspunde
 • De la stadiul de amator, a-ti ajuns la solar profesional, va urmaresc pagina de la inceputuri.
  Ce pot sa spun decat felicitari, si de ce nu, poate va reprofilati in acest frumos domeniu

  Răspunde
  • Mulțumim pentru aprecieri și că articolele scrise pe gardenbio.ro prezintă interes pt. dvs. Da, ne propunem să dezvoltăm o mică afacere de familie, Ferma Gardenbio, să producem legume ecologice, sănătoase și gustoase.
   Este mult efort, dar când faci cu pasiune, munca devine o plăcere.

   Răspunde
 • un astfel de solar cu teava neagra si vopsita ajunge la 10000 lei, facut de mine.

  Răspunde
  • Un solar profesional înseamnă în primul rând un calcul de rezistență a structurii la vânt, zăpadă etc. De asemenea, structura din oțel galvanizat este pe viață, practic costurile de întreținere sunt zero, față de solarul din țeavă neagră, a cărui întreținere în timp poate să depășească costurile unui solar profesional.

   Răspunde
 • Buna seara. La ce pret ajunge? Multumesc

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.