Compot delicios de rubarba
Zilele acestea am cules rubarba. Despre cum se cultiva rubarba am scris in postarile anterioare, acum pot sa va dau detalii despre modul in care am folosit-o dupa ce am recoltat-o din strat.
Am decis sa pun pe iarna cateva borcane de compot de rubarba. Primul lucru pe care l-am facut, am cules tijele de rubarba (petiolul) , le-am indepartat frunzele , acestea fiind otravitoare, apoi le-am taiat in bucati de 3-4 cm, precum se vede in poza, le-am spalat bine cu apa rece si le-am pus in borcane.
Pentru reteta de compot avem nevoie de urmatoarele: 25 tije de rubarba, 1,6 l apa, 8 linguri cu zahar, 1 plic de vanilie si menta.
Intr-un vas se pune la fiert apa cu zaharul, se adauga vanilia si menta, iar cand da in clocot se pune in borcane peste bucatelele de rubarba. Se pune capacul, se strange foarte bine si se sterilizeaza borcanele pe foc mic timp de 45 de minute. Lasati borcanele sa se raceasca in vasul in care le-ati sterilizat, apoi le puteti pune in camara pentru iarna, cand o sa va rasfatati cu un compot delicios de rubarba.
Rubarba poate fi preparata in mai multe feluri: dulceata, gem, sirop, inghetata de rubarba, ceai dar si in salate, prajituri, placinte cu rubarba, iar in unele tari se foloseste si ca muratura.
Am facut si eu,e un deliciu!