BestSolulToate articolele

Încorporarea îngrășămintelor verzi în sol

Încorporarea îngrășămintelor verzi în sol este o practică agricolă menită să îmbunătățească fertilitatea și structura solului. Aceasta implică cultivarea unor plante specifice, care sunt ulterior încorporate în sol pentru a adăuga materie organică și nutrienți.

O alternativă la încorporarea plantelor în sol este cosirea culturilor de acoperire înainte de maturitate și lăsarea lor pe suprafața solului ca mulci, această metodă ajută la suprimarea buruienilor și conservarea apei. Deși descompunerea și eliberarea nutrienților sunt mai lente, prezintă avantajul că protejează solul împotriva eroziunii și este recomandată mai ales în abordarea no-till (fără săpat).

Măzăriche, sulfină, muștar, rapiță, hrișcă, trifoi mărunt, lupin sau mazăre sunt câteva dintre plantele ce pot fi semănate și încorporate în sol.

Materia organică adăugată sporește permeabilitatea și aerisirea solului, îmbunătățind astfel structura solului, îmbogățește solul cu nutrienți (leguminoasele fixează azotul), ajută la combaterea dăunătorilor și bolilor (muștarul, de exemplu, are proprietăți fitosanitare, reducând incidența unor boli și dăunători în sol).

La Gardenbio încorporăm îngrăsămintele verzi la o adâncime de maxim 5 cm, cu minifreza dezvoltată de Eliot Coleman.

Așadar, implementarea corectă a îngrășămintelor verzi contribuie semnificativ la menținerea sănătății și productivității solului pe termen lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.