Cimbrul de Provence (Thymus vulgaris ‘Provence’)
Cimbrul de Provence (Thymus vulgaris ‘Provence’) face parte din familia Lamiaceae și este o varietate specială de cimbru recunoscută pentru aroma sa delicată, mai puțin aspră decât cimbrul obișnuit.
Este adesea folosit în bucătăria mediteraneană, mai ales în amestecul de ierburi „Herbes de Provence”.
Este o plantă perenă ușor de cultivat, nepretențioasă, atinge înălțimea de 20-30 cm, rezistentă la secetă, preferă soluri bine drenate și un loc însorit.
La Gardenbio am plantat-o în urmă cu mai bine de zece ani în straturile de afară și a trecut fără probleme peste toate iernile, suportând temperaturi de până la -15 grade Celsius.
Înflorește în lunile mai-iulie cu flori roz-liliachii, foarte atractive pentru albine, bondari și fluturi, favorizând polenizarea.
Are proprietăți antiseptice și antimicrobiene, iar ceaiul de cimbru ajută la răceli, tuse și probleme digestive.
Poate fi cultivate și ca plantă companion pentru legume datorită proprietăților sale repelente împotriva dăunătorilor.

