Legume

Ce legume puteți cultiva în grădină peste iarnă

Deși se apropie iarna, iar grădinile își pierd farmecul din timpul verii chiar și în acest anotimp putem cultiva legume care rezistă la temperaturi foarte scăzute, unele până la -15° C sau chiar -20 ° C. Putem să ne bucurăm astfel de legume proaspete în timpul iernii și avem un plus de culoare în grădină în această perioadă cenușie din timpul anului.

Iată ce plante voi cultiva în grădină în această iarnă (testate în sezonul trecut).

Spanacul, în special soiurile rezistente la frig cum ar fi Giant Winter și Palco, l-am semănat la începutul lunii octombrie 2014 și am cules frunze până în primăvară.

Kale tolerează temperaturile scăzute, rezistând până la -10° C, astfel că în zonele cu ierni mai blânde pot rămâne în strat, frunzele având chiar un gust mai bun după primele îngheţuri.

Varza de Bruxelles mi-a rezistat iarna trecută la temperaturi de – 20 ° C, se recoltează după primul îngheț, în lunile noiembrie, decembrie și ianuarie. Lăsată să înghețe aroma verzișoarelor va fi mai bună.  Soiurile pe care le cultiv sunt Doric F1, Igor F1 și De Rosny.

Varza chinezească, soiurile Green Rocket și Kaboko mi-au rezistat în grădină la temperaturi de -15 ° C.  De asemenea, varza Pak Choi soiul Rosette Tatsoi este foarte rezistent la temperaturi scăzute.

Salata este foarte rezistentă la temperaturi negative, dar soiurile cele mai rezistente pe care le recomand pentru cultivat peste iarnă sunt Marvel of Four Seasons, Navarra și Winter Crop.

Soiurile de iarnă de ridichi pe care le cultiv și se pot recolta chiar și în ianuarie sunt China Rose, Minowase și Rosa.

Fasole Fava  soiul Super Aquadulce, am semanat-o în grădină anul trecut la începutul lunii noiembrie și a rezistat la temperaturi de -20 grade Celsius peste iarnă. A început să răsară de la începutul lunii februarie , iar primăvara devreme am cules prima recoltă.

Mangoldul (Beta vulgaris) sau sfecla elvețiană, cultivată în special pentru frunze, cu conținut ridicat în minerale și vitamine – am recoltat frunze până în ianuarie.

Claytona sau salata minerului este mai puțin cunoscută la noi, însă este o plantă bogată în vitamina C și foarte rezistentă la temperaturi scăzute – se pot tăia frunzele toată iarna iar în locul lor vor crește altele. Primăvara devreme, când temperaturile încep sa crească, înflorește.Spanac Giant Winter și ceapă Winter Lisbon - soiuri care trec cu bine peste iarnăKale Nero di Toscana Varza de Bruxelles mi-a rezistat până la - 20 grade CelsiusSalata Claytona (salata minerului) - bogată în vitamina C și foarte rezistentă la temperaturi scăzute

Salata Navarra - soi rezistent la temperaturi scăzute Fasole Fava semănată în toamnă răsare din februarie și puteți recolta primăvara devreme. În seră am recoltat din februarie !
Ridichi de iarnă China Rose și Rose Varză chinezească
Mangold - în iernile blânde puteți culege frunze în decembrie

6 thoughts on “Ce legume puteți cultiva în grădină peste iarnă

  • Buna ziua, este foarte frumos ce faceti cu grădina vă urmăresc cu mare interes . M-ar interesa sa particip la un seminar unde să împărtășit din experienta dvs, aveti în plan așa ceva? Vă mulțumesc

    Răspunde
    • Multumim pt. interes. Avem în plan să facem o școală de grădinărit ecologic. Vom face cunoscut acest lucru pe site-ul nostru http://www.gardenbio.ro.
      Numai bine !

      Răspunde
  • Multumesc mult pt informatiile date ,fioarte utile,.
    Exact CE imi trebuia.

    Răspunde
  • buna! foarte dragut articolul. aveti cumva seminte de vanzare la aceste soiuri care rezista la temperaturi scazute? multumesc!

    Răspunde
    • Buna, multumesc pt. apreciere. Deocamdata nu am semințe de vânzare, anul viitor intenționez să produc mai multe semințe, eventual chiar și pentru vânzare. Mai trebuie să acumulez experiență și în producerea semințelor, cea mai mare problemă ce trebuie rezolvată pentru obținerea semințelor cu puritate ridicată este evitarea hibridizării soiurilor. Până acum am achiziționat semintele organice de pe organiccatalogue.com. Livrează și în România !
      Succes !

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.