Arbori, arbusti decorativi

Arțarul japonez

Albert Camus spune intr-un citat frumos ca „Toamna este a doua primavara, cand fiecare frunza este o floare”.

Artarul japonez (Acer Palmatum), originar din Japonia, Coreea si China, este printre speciile cele mai decorative de copaci din gradina, datorita frunzelor, formei si coloritului .

Artarul japonez a fost cultivat timp de secole in Japonia si in zonele temperate din intreaga lume, inca din 1800. Primul artar japonez din Europa a ajuns in Anglia in 1820. A fost descoperit de botanistul suedez Carl Peter Thunberg care a calatorit in Japonia la sfarsitul secolului al XVIII-lea, acesta i-a dat numele speciei palmatum dupa forma de mâna a frunzele sale.

Preparate din ramurile si frunzele artarului japonez sunt folosite ca tratament in medicina traditionala chineza.

Exista sute de soiuri de Acer Palmatum, cu nenumarate forme, culori, tipuri de frunze, dimensiuni si conditii de crestere. Inaltimea la maturitate poate varia de la 0,5 m la 25 m. Unele soiuri tolereaza mai bine soarele, iar altele se simt mai bine la umbra. In perioada verii, pentru a suporta mai usor zilele cu temperaturi ridicate, are nevoie de un sol umed, pentru aceasta eu folosesc mulciul, pentru ca apa sa nu se evapore rapid din sol. Radacinile sunt compacte, nu sunt invazive, asa ca pot fi asociate si cu alte plante fara sa le deranjeze. Solul trebuie sa fie bine drenat si se dezvolta mai bine cand nu este suprafertilizat. Soiuri de Acer Palmatum sunt cultivate cu succes si in ghivece mai mari.

In cazul in care spatiul nu este o constrangere, nu este necesara si nu se recomanda taierea, cu exceptia cazurilor cand doriti sa eliminati ramurile uscate.

Inmultirea se poate face primavara prin butasi, deoarece exemplarele obtinute din seminte vor pierde din insusirile decorative ale plantei mama.

Soiurile din gradina:

Acer Palmatum Atropurpureum, creste pana la inaltimea de 3-4 m, diametrul de 2-3 m, frunzele sunt rosii-purpurii;

Acer Palmatum Bloodgood, atinge inaltimea de 5 m, diametrul de 5 m si frunzele sunt de culoare rosu aprins;

Acer Palmatum Dissectum, poate ajunge la o inaltime de 2-3 m, diametrul de 2-3 m, frunzele sunt de culoare verde, toamna se coloreaza in galben-portocaliu;

Acer Palmatum Shaina atinge o inaltime de 2-3 m, diametrul de 1-2 m, frunzele sunt de culoare rosu spre portocaliu, este un exemplar cu un colorit foarte frumos;

Acer Palmatum Senkaki, atinge o inaltime de 6 m, diametrul de 4-5 m, creste incet, ramurile sunt de culoare rosu coral, din acest motiv este foarte decorativ si in perioada de iarna. Frunzele au  culoare verde spre galben stralucitor, toamna se transforma in tonuri de portocaliu. Este o bijuterie in gradina, din acest motiv a fost recompensat cu premiul RHS (British Royal Horticultural Society).

Frunze de Acer Palmatum Atropurpureum  Acer Palmatum Shaina Artarul japonez ofera un spectacol de culori, mai ales toamna Frunze de artar japonez Acer Palmatum BLOODGOOD Frunze de Acer Palmatum Senkaki Acer Palmatum Senkaki Frunze Acer Palmatum BLOODGOODAcer Palmatum Dissectum

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.