Arțarul japonez
Albert Camus spune intr-un citat frumos ca „Toamna este a doua primavara, cand fiecare frunza este o floare”.
Artarul japonez (Acer Palmatum), originar din Japonia, Coreea si China, este printre speciile cele mai decorative de copaci din gradina, datorita frunzelor, formei si coloritului .
Artarul japonez a fost cultivat timp de secole in Japonia si in zonele temperate din intreaga lume, inca din 1800. Primul artar japonez din Europa a ajuns in Anglia in 1820. A fost descoperit de botanistul suedez Carl Peter Thunberg care a calatorit in Japonia la sfarsitul secolului al XVIII-lea, acesta i-a dat numele speciei palmatum dupa forma de mâna a frunzele sale.
Preparate din ramurile si frunzele artarului japonez sunt folosite ca tratament in medicina traditionala chineza.
In cazul in care spatiul nu este o constrangere, nu este necesara si nu se recomanda taierea, cu exceptia cazurilor cand doriti sa eliminati ramurile uscate.
Inmultirea se poate face primavara prin butasi, deoarece exemplarele obtinute din seminte vor pierde din insusirile decorative ale plantei mama.
Soiurile din gradina:
Acer Palmatum Atropurpureum, creste pana la inaltimea de 3-4 m, diametrul de 2-3 m, frunzele sunt rosii-purpurii;
Acer Palmatum Bloodgood, atinge inaltimea de 5 m, diametrul de 5 m si frunzele sunt de culoare rosu aprins;
Acer Palmatum Dissectum, poate ajunge la o inaltime de 2-3 m, diametrul de 2-3 m, frunzele sunt de culoare verde, toamna se coloreaza in galben-portocaliu;
Acer Palmatum Shaina atinge o inaltime de 2-3 m, diametrul de 1-2 m, frunzele sunt de culoare rosu spre portocaliu, este un exemplar cu un colorit foarte frumos;
Acer Palmatum Senkaki, atinge o inaltime de 6 m, diametrul de 4-5 m, creste incet, ramurile sunt de culoare rosu coral, din acest motiv este foarte decorativ si in perioada de iarna. Frunzele au culoare verde spre galben stralucitor, toamna se transforma in tonuri de portocaliu. Este o bijuterie in gradina, din acest motiv a fost recompensat cu premiul RHS (British Royal Horticultural Society).