Inmultirea plantelorLegume

Arpagicul și ceapa din grădină

In primavara am semanat mai multe soiuri de seminte organice de arpagic si am plantat arpagic organic pentru ceapa.  Rasarirea arpagicului am asteptat-o destul de mult, cam 3 saptamani.

Semintele de arpagic le-am semanat printre rosii deoarece este un bun fungicid impotriva manei si fainarii.

De asemenea, se poate folosi si ca infuzie de arpagic preparata astfel: se toaca 150 gr. arpagic in 5 litri de apa clocotita, se lasa o jumatate de ora, se strecoara si se pune la racit. Cu solutia obtinuta se pulverizeaza pe plante preventiv pentru mana si fainare.

Luna aceasta voi recolta arpagicul (se recolteaza in august, cand varfurile sunt ingalbenite pe o lungime de 2-3 cm si tulpina falsa se inmoaie), il voi lasa la uscat 4-5 zile, dar nu la soare puternic, dupa care  arpagicul il voi planta in strat anul viitor, in primavara.

Semintelor de arpagic se obtin abia in al 3-lea an de la semanare, in primul an se formeaza bulbul mic – arpagic, in al 2-lea an bulbul pentru consum (ceapa), iar in al 3-lea an plantele se dezvolta si formeaza tulpini purtatoare de flori din care se recolteaza semintele de arpagic.

Soiurile de arpagic organic semanate: Balaton, Birnenformige, Ishikura Bunching, Ramrond, Red Baron, White Lisbon, Rijnsburger, Stoccarde si Long Red Florence.

Soiuri de arpagic plantat pentru ceapa: Red Baron, Sturon, Jet, Santero F1 si Centurion.

Seminte de arpagic

Arpagic

Arpagic companion cu sfecla si morcovi, gata de recoltarePentru cultivarea cepei solul trebuie sa fie usor, nisipos, nu are pretentii pentru un sol foarte bogat, dar are nevoie de o umiditate normala si expunere la soare.

Bolile cepei: mana, rugina, musca cepei si putregaiul alb sau cenusiu. Pentru a preveni atacul putregaiului cenusiu se foloseste decoct de coada calului.

Plantarea cu companionii cei mai potriviti reduce riscul aparitiei bolilor: asocierea cu morcovi si ridichi alunga musca cepei.

Se recomanda sa se planteze cu: rosii, morcovi, varza, sfecla, salata, capsuni.

Ceapa Red Baron

Strat de ceapa Straturi raised bed

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.