Legume

Ardeii iuți Ring of Fire și De Bresse

Ardeii iuti fac parte din familia solanaceelor (alaturi de cartofi, rosile, vinete), au nevoie de mult soare si caldura, un pH neutru intre 6-7, umiditate normala, sol bogat in nutrienti.

Se seamana afara din aprilie pana in iunie si se recolteaza din august pana in octombrie, la o distanta de 60 cm x 60 cm .

Ardeii iuti Ring of Fire si De Bresse sunt soiurile organice pe care le-am cultivat in straturile de afara.

Ardeii iuti De Bresse provin din regiunea franceza Bourg-en-Bresse, de la langa Lyon, au dimensiune de 6-9 cm, culoare rosie si sunt recomandati pentru uscat sau muraturi.

Ring of Fire, asa cum sugereaza si denumirea lor, sunt foarte iuti (dar departe de a fi printre cei mai iuti), au dimensiuni mai mici, culoare rosu aprins.

Ardeii iuti se folosesc mai ales ca si condiment, cel mai cunoscut si utilizat este chili. Chili reduce colesterolul si trigliceridele, este antiinflamator, descongestioneaza mucoasa plamanilor si a nasului, creste imunitatea, previne aparitia ulcerului, ajuta la scaderea in greutate  si previne aparitia cancerului.

Iuteala ardeilor se masoara in unitati Scoville, denumire de la Wilbur Scoville din anul 1912, masuratoare bazata pe diluarea extractului de ardei iute (capsaicina – ingredientul de baza ce confera iuteala) si evaluarea lui organoleptica efectuata de subiecti umani.

Cel mai iute ardei din lume este soiul Bhut Jolokia Chocolate care are intre 800.000 si 1.000.000 de unitati Scoville, ardeii foarte iuti thailandezi abia ating 100.000. Varietatile mai comune, cum ar fi mexicanul jalapeno, sau italienescul peperoncino, ajung abia pe la 8.000 de unitati Scoville. Masuratorile Scoville se refera la ardeii iuti uscati, cei proaspeti au o iuteala mai mica cu un ordin de marime (cam de 10 ori mai mica).

Ardeii iuti Ring of Fire au o valoare Scoville de 70.000-85.000.

Ardeii iuti sunt folositi in gradinaritul bio sub forma de macerat, ca insecticid ecologic impotriva bolilor si daunatorilor: afide, omizi, acarieni, etc.

Maceratul din ardei iuti se obtine astfel: se maruntesc 5 ardei iuti (daca sunt foarte iuti, chiar mai putini, 2-3 sunt suficienti) si se pun in 50 ml de apa, se lasa la macerat 24 de ore, apoi se filtreaza, iar lichidul obtinut se dilueaza in raport de 10 ml la 1 litru de apa (solutia concentrata este foarte tare si exista riscul sa „arda” plantele). Dupa obtinerea solutiei se pulverizeaza plantele afectate.

Ardei iuti Ring of Fire
Ardei iuti De Bresse

Soiuri de ardei iuti unitati Scoville 
 Tomaat  0
 Paprika  0
 Banana Supreme  0
 Gypsy F1  0
 Jimmy Nardello  0
 Trinidad Perfume  ~ 500
 Tobago Seasoning  ~ 500
 Santa Fe Grande  500 ~ 750
 Numex Suave Orange  ~ 850
 Numex Suave Red  ~ 850
 Golden Greek Pepperoncini  ~ 1000
 NuMex Joe E. Parker  800 ~ 1000
 Romanian Hot  800 ~ 1400
 Mulato Isleno  1000 ~ 1500
 Ancho Grande  1000 ~ 1500
 Georgia Flame  ~ 1500
 Costeno Amarillo  1200 ~ 2000
 Pasilla Bajio  1000 ~ 2000
 Goat Horn  ~ 2000
 Anaheim  500 ~ 2500
 Numex Big Jim  500 ~ 2500
 Poinsettia  1300 ~ 2500
 Guajillo  ~ 3000
 Cascabella  1500 ~ 4000
 Caloro  1000 ~ 5000
 Navaho  1000 ~ 5000
 Numex Centennial  1000 ~ 5000
 Large Red Cherry  2500 ~ 5000
 Ubatuba Cambuci  ~ 5000
 Fresno  2500 ~ 8000
 Jalapeno  2500 ~ 8000
 Jalapeno Early  2500 ~ 8000
 Jalapeno Purple  2500 ~ 8000
 Jaloro  2500 ~ 8000
 Kung Pao  ~ 10.000
 Black Hungarian  5000 ~ 10.000
 Hungarian Hot Wax  5000 ~ 10.000
 Bishop’s Crown  5000 ~ 15.000
 Purple Serrano  8000 ~ 22.000
 Serrano  8000 ~ 22.000
 Fish Pepper  5000 ~ 30.000
 New Delhi Long  5000 ~ 30.000
 Penis Pepper  5000 ~ 30.000
 Bolivian Rainbow  5000 ~ 30.000
 Hot Portugal  5000 ~ 30.000
 Onza  5000 ~ 30.000
 Orozco  5000 ~ 30.000
 Royal Black  5000 ~ 30.000
 Bulgarian Carrot  12.000 ~ 30.000
 Chile de Arbol  15.000 ~ 30.000
 Thai Bangkok Upright  15.000 ~ 30.000
 Thai Hot Culinary  25.000 ~ 40.000
 Lemon Drop  30.000 – 50.000
 Aji Red  30.000 – 50.000
 Cayenne Long Slim  30.000 – 50.000
 Cayenne Purple  30.000 – 50.000
 Cayenne Thick  30.000 – 50.000
 Golden Cayenne  30.000 – 50.000
 Rocoto Orange  30.000 – 50.000
 Rocoto Red  30.000 – 50.000
 Satans Kiss  40.000 – 50.000
 Aji Amarillo  40.000 ~ 50.000
 Numex Pinata  45.000 ~ 50.000
 Chi-Chien  ~ 70.000
 Prairie Fire  ~ 70.000
 Tabasco  30.000 ~ 70.000
 Ring of Fire  70.000 ~ 85.000
 Thai Burapa  50.000 ~ 100.000
 Thai Chile  50.000 ~ 100.000
 Tepin  50.000 ~ 100.000
 Numex Twilight  ~ 100.000
 Thai Dragon  75.000 ~ 140.000
 Jamaican Hot Yellow  100.000 ~ 200.000
 Jamaican Hot Red  100.000 ~ 200.000
 African Bird’s Eye Chili  100.000 ~ 225.000
 Burkina Yellow  100.000 – 325.000
 Fatalii  125.000 ~ 325.000
 Madame Jeanette  125.000 ~ 325.000
 Devil’s Tongue  125.000 ~ 325.000
 Habanero Mustard  150.000 ~ 325.000
 Habanero Orange  150.000 ~ 325.000
 Habanero Peach  150.000 ~ 325.000
 Habanero Red  150.000 ~ 325.000
 Habanero White  150.000 ~ 325.000
 Scotch Bonnet Orange  150.000 ~ 325.000
 Scotch Bonnet Red  150.000 ~ 325.000
 Scotch Bonnet Yellow  150.000 ~ 325.000
 Habanero Golden  300.000 ~ 400.000
 Habanero Chocolate  300.000 ~ 425.000
 Caribbean Red  ~ 445.000
 Red Savina  ~  577.000
 7 Pod Yellow  800.000 ~ 1.000.000
 7 Pod Red  800.000 ~ 1.000.000
 Trinidad Scorpion  800.000 ~ 1.000.000
 Naga Morich  ~ 1.000.000
 Bhut Jolokia  800.000 ~ 1.001.300
 Bhut Jolokia Chocolate  800.000 ~ 1.001.300
 Capsaicina pura  15 ~ 16,000,000

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.