Ardeii iuți Ring of Fire și De Bresse
Ardeii iuti fac parte din familia solanaceelor (alaturi de cartofi, rosile, vinete), au nevoie de mult soare si caldura, un pH neutru intre 6-7, umiditate normala, sol bogat in nutrienti.
Se seamana afara din aprilie pana in iunie si se recolteaza din august pana in octombrie, la o distanta de 60 cm x 60 cm .
Ardeii iuti Ring of Fire si De Bresse sunt soiurile organice pe care le-am cultivat in straturile de afara.
Ardeii iuti De Bresse provin din regiunea franceza Bourg-en-Bresse, de la langa Lyon, au dimensiune de 6-9 cm, culoare rosie si sunt recomandati pentru uscat sau muraturi.
Ring of Fire, asa cum sugereaza si denumirea lor, sunt foarte iuti (dar departe de a fi printre cei mai iuti), au dimensiuni mai mici, culoare rosu aprins.
Ardeii iuti se folosesc mai ales ca si condiment, cel mai cunoscut si utilizat este chili. Chili reduce colesterolul si trigliceridele, este antiinflamator, descongestioneaza mucoasa plamanilor si a nasului, creste imunitatea, previne aparitia ulcerului, ajuta la scaderea in greutate si previne aparitia cancerului.
Iuteala ardeilor se masoara in unitati Scoville, denumire de la Wilbur Scoville din anul 1912, masuratoare bazata pe diluarea extractului de ardei iute (capsaicina – ingredientul de baza ce confera iuteala) si evaluarea lui organoleptica efectuata de subiecti umani.
Cel mai iute ardei din lume este soiul Bhut Jolokia Chocolate care are intre 800.000 si 1.000.000 de unitati Scoville, ardeii foarte iuti thailandezi abia ating 100.000. Varietatile mai comune, cum ar fi mexicanul jalapeno, sau italienescul peperoncino, ajung abia pe la 8.000 de unitati Scoville. Masuratorile Scoville se refera la ardeii iuti uscati, cei proaspeti au o iuteala mai mica cu un ordin de marime (cam de 10 ori mai mica).
Ardeii iuti Ring of Fire au o valoare Scoville de 70.000-85.000.
Ardeii iuti sunt folositi in gradinaritul bio sub forma de macerat, ca insecticid ecologic impotriva bolilor si daunatorilor: afide, omizi, acarieni, etc.
Maceratul din ardei iuti se obtine astfel: se maruntesc 5 ardei iuti (daca sunt foarte iuti, chiar mai putini, 2-3 sunt suficienti) si se pun in 50 ml de apa, se lasa la macerat 24 de ore, apoi se filtreaza, iar lichidul obtinut se dilueaza in raport de 10 ml la 1 litru de apa (solutia concentrata este foarte tare si exista riscul sa „arda” plantele). Dupa obtinerea solutiei se pulverizeaza plantele afectate.
Soiuri de ardei iuti | unitati Scoville |
Tomaat | 0 |
Paprika | 0 |
Banana Supreme | 0 |
Gypsy F1 | 0 |
Jimmy Nardello | 0 |
Trinidad Perfume | ~ 500 |
Tobago Seasoning | ~ 500 |
Santa Fe Grande | 500 ~ 750 |
Numex Suave Orange | ~ 850 |
Numex Suave Red | ~ 850 |
Golden Greek Pepperoncini | ~ 1000 |
NuMex Joe E. Parker | 800 ~ 1000 |
Romanian Hot | 800 ~ 1400 |
Mulato Isleno | 1000 ~ 1500 |
Ancho Grande | 1000 ~ 1500 |
Georgia Flame | ~ 1500 |
Costeno Amarillo | 1200 ~ 2000 |
Pasilla Bajio | 1000 ~ 2000 |
Goat Horn | ~ 2000 |
Anaheim | 500 ~ 2500 |
Numex Big Jim | 500 ~ 2500 |
Poinsettia | 1300 ~ 2500 |
Guajillo | ~ 3000 |
Cascabella | 1500 ~ 4000 |
Caloro | 1000 ~ 5000 |
Navaho | 1000 ~ 5000 |
Numex Centennial | 1000 ~ 5000 |
Large Red Cherry | 2500 ~ 5000 |
Ubatuba Cambuci | ~ 5000 |
Fresno | 2500 ~ 8000 |
Jalapeno | 2500 ~ 8000 |
Jalapeno Early | 2500 ~ 8000 |
Jalapeno Purple | 2500 ~ 8000 |
Jaloro | 2500 ~ 8000 |
Kung Pao | ~ 10.000 |
Black Hungarian | 5000 ~ 10.000 |
Hungarian Hot Wax | 5000 ~ 10.000 |
Bishop’s Crown | 5000 ~ 15.000 |
Purple Serrano | 8000 ~ 22.000 |
Serrano | 8000 ~ 22.000 |
Fish Pepper | 5000 ~ 30.000 |
New Delhi Long | 5000 ~ 30.000 |
Penis Pepper | 5000 ~ 30.000 |
Bolivian Rainbow | 5000 ~ 30.000 |
Hot Portugal | 5000 ~ 30.000 |
Onza | 5000 ~ 30.000 |
Orozco | 5000 ~ 30.000 |
Royal Black | 5000 ~ 30.000 |
Bulgarian Carrot | 12.000 ~ 30.000 |
Chile de Arbol | 15.000 ~ 30.000 |
Thai Bangkok Upright | 15.000 ~ 30.000 |
Thai Hot Culinary | 25.000 ~ 40.000 |
Lemon Drop | 30.000 – 50.000 |
Aji Red | 30.000 – 50.000 |
Cayenne Long Slim | 30.000 – 50.000 |
Cayenne Purple | 30.000 – 50.000 |
Cayenne Thick | 30.000 – 50.000 |
Golden Cayenne | 30.000 – 50.000 |
Rocoto Orange | 30.000 – 50.000 |
Rocoto Red | 30.000 – 50.000 |
Satans Kiss | 40.000 – 50.000 |
Aji Amarillo | 40.000 ~ 50.000 |
Numex Pinata | 45.000 ~ 50.000 |
Chi-Chien | ~ 70.000 |
Prairie Fire | ~ 70.000 |
Tabasco | 30.000 ~ 70.000 |
Ring of Fire | 70.000 ~ 85.000 |
Thai Burapa | 50.000 ~ 100.000 |
Thai Chile | 50.000 ~ 100.000 |
Tepin | 50.000 ~ 100.000 |
Numex Twilight | ~ 100.000 |
Thai Dragon | 75.000 ~ 140.000 |
Jamaican Hot Yellow | 100.000 ~ 200.000 |
Jamaican Hot Red | 100.000 ~ 200.000 |
African Bird’s Eye Chili | 100.000 ~ 225.000 |
Burkina Yellow | 100.000 – 325.000 |
Fatalii | 125.000 ~ 325.000 |
Madame Jeanette | 125.000 ~ 325.000 |
Devil’s Tongue | 125.000 ~ 325.000 |
Habanero Mustard | 150.000 ~ 325.000 |
Habanero Orange | 150.000 ~ 325.000 |
Habanero Peach | 150.000 ~ 325.000 |
Habanero Red | 150.000 ~ 325.000 |
Habanero White | 150.000 ~ 325.000 |
Scotch Bonnet Orange | 150.000 ~ 325.000 |
Scotch Bonnet Red | 150.000 ~ 325.000 |
Scotch Bonnet Yellow | 150.000 ~ 325.000 |
Habanero Golden | 300.000 ~ 400.000 |
Habanero Chocolate | 300.000 ~ 425.000 |
Caribbean Red | ~ 445.000 |
Red Savina | ~ 577.000 |
7 Pod Yellow | 800.000 ~ 1.000.000 |
7 Pod Red | 800.000 ~ 1.000.000 |
Trinidad Scorpion | 800.000 ~ 1.000.000 |
Naga Morich | ~ 1.000.000 |
Bhut Jolokia | 800.000 ~ 1.001.300 |
Bhut Jolokia Chocolate | 800.000 ~ 1.001.300 |
Capsaicina pura | 15 ~ 16,000,000 |