Arbuști și pomi fructiferi columnari și pitici în spațiu protejat
După experimentul de succes al cultivării viței de vie în spațiu protejat (solar), am plantat în urma cu 2-3 ani și arbuști și pomi fructiferi columnari și pitici. Avantajele cultivării pomilor fructiferi în solarii sunt multiple, dintre care menționăm: protecție împotriva temperaturilor extreme, înghețuri târzii, ploi abundente sau grindină, crearea unui microclimat ideal pentru creștere și fructificare, rodesc mai repede decât pomii din exterior, se reduce riscul de infestare cu insecte sau boli fungice.
În spațiu protejat, unele varietăți de pomi fructiferi pot suferi de stres termic, dacă temperaturile depășesc 30-35°C, însă o bună ventilație și umbrirea cu plasă de umbrire rezolvă această problemă.
În general caișii, unele soiuri de cireși și piersicii sunt auto-fertili, iar merii, perii și prunii necesită polenizare încrucișată, pentru aceasta asigurați-vă că aveți cel puțin două varietăți compatibile.
Deoarece în solar avem flori ce înfloresc devreme, multă biodiversitate, acestea atrag polenizatorii, albinele și bondarii, asigurând astfel polenizararea pe cale naturală în spațiul protejat.
Se pot recurge și la soluții artificiale, cum sunt cutiile cu bondari de la Biobest, dar noi până în prezent nu am recurs la această variantă.
Cutiile sunt concepute pentru instalarea directă în solar, fără intervenții complicate și fiecare cutie include o regină și puiet.
Bondarii sunt mai eficienți decât albinele în polenizarea florilor, deoarece zboară pe distanțe scurte, au un corp robust care transportă mai mult polen și pot vibra florile pentru a elibera polenul (polenizare sonică).
Cultivarea pomilor fructiferi pitici și columnari în solarii poate transforma grădinăritul într-o activitate productivă și sustenabilă, asigurând fructe proaspete și sănătoase pe o perioadă mai lungă a anului.








