BestLegume

Anghinarea, o plantă minunată din grădina de la țară

Anghinarea (Cynara scolymus) este o plantă minunată, pentru calitățile sale nutritive, fiind considerată una dintre cele mai gustoase și sănătoase legume. Provine din zona Mării Mediterane și Nordul Africii, unde crește în flora spontană. Deși s-a cultivat din cele mai vechi timpuri, iar în prezent pe piața externă cererea este mult mai mare decât oferta, din păcate în țara noastră este prea puțin cultivată și consumată. Se utilizează în industria farmaceutică, fiind recomandată pentru normalizarea colesterolului și  trigliceridelor, ajută funcțiile hepatice, stimulează sistemul imunitar, ajută la asimilarea calciului şi magneziului în organism etc.

Ca aliment, se consumă bracteele cărnoase de la baza inflorescențelor (receptacolul florii de anghinare), preparate sub diferite forme sau în salate.

Anghinarea este o plantă perenă, poate produce chiar până la 8-10 ani, dar se recomandă totuși înlocuirea culturii la 3-4 ani. Peste iarnă trebuie protejată partea vegetativă, deoarece la temperaturi mai scăzute de -100C…-150C este compromisă. Inflorescențele dacă nu sunt recoltate până la sfârșitul toamnei, la temperaturi de 0…-4 0C sunt distruse . 

Sistemul radicular este foarte bine dezvoltat în adâncime, de aceea rezistă în condiții mai secetoase. Tulpina poate ajunge până la 2 m la unele soiuri, cel cultivat de mine, Green Globe, s-a dezvoltat atât pe verticală, cât și pe orizontală, până la 1 m.

Este o plantă ușor de crescut, se dezvoltă la temperaturi de peste 20 0C, are pretenții moderate la lumină, necesarul de apă trebuie asigurat la începutul perioadei de vegetație, până la dezvoltarea sistemului radicular. Sunt recomandate solurile profunde, lutoase sau lutoase-argiloase. 

Se poate înmulți prin semințe și pe cale vegetativă, prin despărțirea tufelor mai vechi de 2-3 ani. De la plantele mamă se iau drajoni cu lăstari viguroși pe care sunt 4-5 frunze.

La începutul lunii martie eu am semănat în ghivece, iar răsadurile le-am plantat în stratul din grădina de la țară la sfârșitul lunii aprilie. Deoarece planta se dezvoltă viguros, am plantat pe un strat de 6m x 1,2 m un singur rând de anghinare, la o distanță de 1 m între plante, acompaniate de limba mielului și un rând de scorțonera. Din luna septembrie am avut primele inflorescențe de anghinare, perioada de recoltare se poate prelungi până la primele înghețuri.

La capitolul boli și dăunători pot spune că nu am avut probleme deosebite, înafară de un atac al afidelor prin luna iunie, care au fost devorate odată cu apariția buburuzelor în grădină.

Straturile din grădina de la țară pregătite în primăvară pentru un nou sezon

Stratul cu anghinare din grădina de la țară Strat cu anghinare și scorțonera, acompaniate de limba mielului Stratul de anghinare mulcit cu iarba rezultată dintre straturiAnghinare și limba mielului Anghinarea și scorțonera se dezvoltă frumos Primele inflorescențe de anghinare Inflorescențe de anghinare, soiul Green Globe

7 thoughts on “Anghinarea, o plantă minunată din grădina de la țară

 • M ați făcut să „răsfoiesc ” cu mult drag toate foto postate sici iar admirația este maaare! Felicitări pt toată muncă făcută ,după cum se vede,cu dragoste și mulțumesc pt detaliile felului în care se dezvoltă anghinarea.Mi a adus plantute iubitul meu nepot din Italia, am plantat o în curtea de la țară și din respect pt el(căci tocmai ce l am înmormântat ieri,😢)vreau s o văd frumos dezvoltată! Succes în tot ce faceți!

  Răspunde
 • Minunat, felicitări! MUNCA SA VA FIE BINECUVANTATA CU MULTE REALIZARI SI SA NE IMPARTASITI SI NOUA DJN EXPERIENTA DVS.DE UN AN, DE CAND M- AM INDRAGOSTIT DE ALBINE, MA PREOCUPA SI GRADINARITUL DESI SUNT MULTE PIEDICI SI GREUTATI! DOAMNE AJUTA SA AVETI REZULTATE PE MASURA MUNCII!

  Răspunde
 • eu am semanat mai multi ani la rand dar primavara radacinile erau distruse cu toate ca le_am protejat

  Răspunde
 • Ma bucur ca am gasit aici atatea sfaturi despre anghinare. Am pus seminte in pamant anul trecut, dar nu au rasarit, nu-mi dau seama de ce. Poate vor trebui puse la ghiveci, asa cum specificati in articol.Am avut ocazia sa consum asa ceva in Italia, conservata in ulei si otet, avea un gust exceptional. Merge consumata si singura, nu trebuie neaparat sa insoteasca vreo friptura.

  Răspunde
  • În mod normal semintele trebuia sa va germineze, motivul pentru care nu s-a întâmplat aceste lucru poate fi calitatea seminţei. Probabil nu a fost păstrată corespunzător sau a depăşit perioada de viabilitate. Încercaţi să procuraţi seminţe din surse sigure, certificate. Eu le-am luat de pe organiccatalogue.com şi mi-au germinat pot spune 100%. Aici am scris un articol despre cum să păstraţi semintele o perioada mai lungă, poate vă ajută http://gardenbio.ro/cum-sa-pastrati-semintele-de-legume-o-perioada-mai-lunga.
   Succes !

   Răspunde
 • Frumoasa gradina!si eu imi doresc straturi inaltate si sper sa reusesc sa le fac.Mult succes!

  Răspunde
  • Multumesc. Să vă bucurați de o grădină frumoasă. Succes !

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.