Combatere bio dăunători și boli

Afidele, furnicile și buburuzele

Afidele sau paduchii de frunze sunt daunatorii cei mai de temut pentru gradinari.  Exista mai multe specii de paduchi. Ataca aproape orice planta si pom: vinete, mazare, pastai, rubarba, meri, peri,ciresi, trandafiri, vita de vie, etc. In primavara am asistat la o invazie de afide pe un salix (salcie).  Traiesc in colonii pe plante (invadeaza mai ales mugurii) si se hranesc cu seva acestora. Se inmultesc exponential, o femela produce 30-80 larve care se reproduc la 10 zile. De asemenea, afidele prezinta un mare pericol si datorita transmiterii virusilor prin intepatura, cea mai cunoscuta boala produsa de afide este filoxera, care ataca vita de vie.

Afidele cu furnicile fac o pereche fericita. Desi furnicile nu prezinta un pericol direct pentru plante, acestea ajuta la dezvoltarea coloniei de paduchi. Furniciile se hranesc cu substanta secretata de afide denumita mielat, prin atingerea abdomenului de la afide cu piciorusele sau antenele,  astfel incat acestea sa le ofere mult ravnita dulceata de mielat – bogata in zahar.  In schimbul acesteia, furnicile le ofera protectie impotriva pradatorilor cum sunt buburuzele sau larvele acestora sau Crysopa – mare devoratoare de paduchi.

Prima data cand am comandat semintele BIO, dintr-un magazin online din Anglia, am gasit la comercializare buburuze adulte 20 buc la pretul de 17.95 lire si 100 buc de larve de buburuze la pretul de 19.95 lire :). Eram nedumerit la inceput care era rolul acestora in gradinaritul bio, pana cand am aflat ca sunt dusmanul nr. 1 al afidelor. Acestea devoreaza cantitati foarte mari de afide, in special larvele de buburuza, care pot consuma sute de afide intr-o zi.

Asa cum am scris mai sus, in primavara am asistat la o invazie de afide pe un salix caprea. Dupa o saptamana, am ramas uimit sa vad ca biata salcie era invadata si de o colonie de buburuze. Acestea foarte rapid si-au depus ouale si s-au dezvoltat larvele. Dupa cateva zile salixul a ramas curat, fara nicio afida. Atunci am realizat cum isi face natura singura treaba.

Invazie de afide pe frunzele de rubarba

 

 

Furnica stimuleaza afidele pentru obtinerea mielatului

Furnicile isi i-au mielatul de la afide

Buburuza - mare devoratoare de afide
Buburuza - dusmanul afidelor si prietena gradinarului Larve de buburuze

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.