Arbori, arbusti decorativiFlori

A înflorit forsitia

Forsitia (Forsytia suspenda) apartine familiei Oleaceae. Este arbustul decorativ ce infloreste cel mai devreme, inca din luna martie ne incanta cu o inflorire spectaculoasa, mii de flori cu patru petale de culoare galbena  incarca arbustul, inaintea aparitiei frunzelor. Din acest motiv, in denumirea populara i se mai spune si ploaie de aur.

Arbustul provine din Asia, in China, Coreea sau Japonia creste spontan si este cunoscut de peste 4000 de ani, sub denumirea de Lian Qiao, fiind utilizat in medicina traditionala, in special pentru detoxifierea organismului.

Sunt cunoscute 11 specii de forsitia, denumirea plantei provine de la numele botanistului scotian William Forsyth.

Carl Peter Thuncare a inclus planta in lucrarea sa Flora Japonica in anul 1784 si ajunge pentru prima data in Europa prin Olanda, in anul 1833.

La noi este cultivata in gradini ca planta decorativa, o planta fara pretentii mari, necesitand zone mai insorite pentru infloriri abundente.  Se planteaza solitar sau ca garduri verzi, pretandu-se foarte bine la tunderi. Daca nu este taiata poate sa atinga inaltimi de pana la 5 m.

Avand in vedere ca are o crestere rapida, cca 50-60 cm pe an, se recomanda taierea anuala. Aceasta se realizeaza dupa inflorire, lasandu-se cativa muguri pentru dezvoltarea ramurilor noi in anul urmator.

Inmultirea se realizeaza foarte usor, prin butasi taiati imediat dupa inflorire.

Nu prezinta interes pentru daunatori si este rezistent la boli.

Forsythia (Ploaia de Aur)

Forsythia (Ploaia de Aur)ForsythiaFlori de piersic si forsitiaSalvie, flori de piersic si forsitia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.