Fructe

Pepeni galbeni suspendați

Pepenele galben face parte din familia cucurbitaceae, este o planta apreciata pentru gustul, aroma si parfumul deosebit, precum si beneficiile pentru sanatate.

Contine vitaminele A, C, E, B3, B5, B6, B9, magneziu, calciu, glucide, lipide, fibre, antioxidanti si are putine calorii (80 calorii la 200 grame). 

La cultivarea pepenului este necesar un sol nisipos si bogat in nutrienti (compost, gunoi de grajd).

Pentru germinare are nevoie de cel puțin 15 grade Celsius , semănarea se realizeaza primavara dupa îngheț. Pentru dezvoltare si fructificare are nevoie ca temperatura sa fie peste 24 grade Celsius. Udarea se face la radacina, nu pe frunze, mai ales in zilele insorite, deoarece este sensibil la boli. 

Pepenele galben fiind o planta  alogama (are flori feminine si masculine) are nevoie pentru polenizare de albine, fluturi. De aceea recomand plantarea in apropiere a florilor care atrag aceste insecte (lavanda,  nasturtium, ierburi aromatice, etc)

Ca un sfat pe care pot sa-l dau, aplicat si cu rezultate foarte bune, valabil atat la pepenii rosii, cat si la cei galbeni, este important sa se rareasca tulpinile taratoare si agatatoare, iar dupa 1-2 fructe sa se rupa mladita.

Este un fel de copilire de la rosii, astfel puterea plantei se va canaliza spre dezvoltarea fructului nu spre dezvoltarea tulpinilor.

Recoltarea se face numai atunci cand fructul s-a copt si are un continut ridicat de zahar . Din pacate, multe fructe si legume din hypermarketuri se recolteaza inainte de a ajunge la perioada de maturitate, pentru a se pastra mai bine la transport (mai ales importurile din tarile indepartate),  astfel vor avea calităţi gustative foarte proaste din cauza conţinutului scăzut de zahăr (de multe ori spunem ca fructele, legumele de la hypermarket nu au niciun gust). 

Pepenele galben a ajuns la maturitate si se poate culege cand coaja din jurul cozii se rupe usor la presiunea degetelor, de multe ori se rupe singur, mai ales cand este cultivat in sistem suspendat. 

Avantajele cultivarii in sistem supendat: asigura o mai buna expunere la soare a fructului, maturare mai rapida, o mai buna aerisire, se evita contactul cu solul, reducandu-se astfel posibilitatea putrezirii.

Daca ii cultivati suspendat, recomand sa-i sustineti cu o plasa, astfel incat sa nu se  rupa sub propria greutate inainte de coacere.

Soiurile organice cultivate de mine sunt:  Troubadour, Honey Green Flesh si Ambrosia.

Pepene galben Ambrosia suspendat

Pepene galben Troubadour

Pepene galben AmbrosiaPepene galbenPepeni galbeni Honeydew Green Flesh

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.