Legume

Ceapa de iarnă White Lisbon

Ceapa de iarna White Lisbon este un soi foarte rezistent la temperaturi scazute si este recomandata sa fie semanata in toamna, recoltarea realizandu-se pe durata iernii. Samanta germineaza chiar si la temperaturi scazute. Se poate semana din luna iunie pana in octombrie si se recolteaza din iulie pana in decembrie.

Este un soi vechi si popular, foarte rezistent la boli, creste repede, recoltarea se face dupa aproximativ 60 de zile. Am semanat afara in  strat semintele la sfarsitul lunii septembrie, iar in decembrie voi recolta arpagic pentru sezonul urmator si de asemenea voi putea consuma si ceapa verde.

Pentru calitatile sale ceapa White Lisbon a fost medaliata cu premiul RHS Garden Merit în 1993 si reconfirmat in 2004.

RHS (British Royal Horticultural Society ) s-a infiintat din 1922, acorda premii anual pentru legume, arbori si plante decorative care au performante deosebite, in conditiile de crestere din Marea Britanie, testele putandu-se derula chiar si pe mai multi ani.

Pentru cultivare are  nevoie de o zona insorita, sol cu drenaj bun, bogat in nutrienti si umiditate constanta. Nu se recomanda sa se cultive doi ani succesiv pe acelasi teren. Prefera un sol neutru sau chiar usor alcalin.

Ca planta companion ceapa se cultiva alaturi de sfecla, morcov, telina, patrunjel si rosii.  Ajuta la indepartarea insectelor, inclusiv afide, tantari, musca morcovului si bolile rosiilor (ceapa este un bun fungicid natural).

Nu se recomanda sa se planteze alaturi de fasole si mazare.

Consumul de ceapa este recomandat datorita proprietatilor antibacteriene, antiseptice si antiastmatice, precum si pentru scaderea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol.

Plic cu seminte de ceapa White Lisbon Winter Hardy

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.