Arbori, arbusti decorativi

Ierburile decorative din grădină

Ierburile decorative din gradina ofera un aspect placut, atat in grupuri cu alte plante cat si solitare, sunt foarte rezistente la canicula sau seceta, iar ingrijirea lor este usoara. De asemenea, sunt plantele cele mai rezistente la boli si daunatori, de cand le am in gradina, nu mi-au creat nicio problema.

Exista o gama foarte variata de ierburi decorative, in functie de inaltime, culoare si textura. Cele mai multe dintre ele prefera solurile uscate si locurile insorite, fara cerinte speciale fata de sol, unele sunt mai frumoase vara, in timp ce altele sunt spectaculoase toamna, dar si in perioada iernii cand ofera un plus de valoare gradinii in acest anotimp cand alte plante isi pierd frunzele si florile.

Vedeta din gradina, in aceasta luna de toamna, este iarba de Pampas (Cortaderia Sellona), aceasta atinge o inaltime de 2-2,5 m, mi-a inflorit din luna septembrie flori pufoase si alungite, de culoare crem (exista si soi de culoare mov) . Am plantat-o solitar in gradina, deorece iese mai bine in evidenta. Iarna, la temperaturi foarte scazute, se recomanda sa fie protejata , desi eu nu am avut probleme pana acum, iernile fiind destul de blande. Primavara fiind uscata, se taie scurt, pana la 20-30 cm, stimuland astfel dezvoltarea noilor tulpini si inflorirea din toamna.

Un alt soi de iarba decorativa din gradina este Heavy Metal, aceasta se dezvolta foarte rapid, infloreste in toamna, prefera locurile insorite si suporta arsita si seceta fara probleme. Se planteaza in grupuri de mai multe plante sau in combinatie cu alte soiuri de ierburi sau flori. Primavara, le-am taiat la fel ca iarba de Pampas si le-am inmultit foarte usor prin divizarea radacinilor.

Festuca Valesica sau iarba albastra (denumire datorita culorii), are talie mica, ajunge sa creasca pana la 20 de cm, infloreste in mai-iunie, flori de culoare maronie, are nevoie de soare si un sol mai uscat. Culoare se schimba in functie de pH-ul solului, la un pH acid culoare devine verde. Este rezistenta peste iarna, iar primvara se taie pana la 5 cm.

O alta iarba decorativa prezenta in gradina mea este barba sarpelui (Ophiopogon planiscapus ‘Nigrescens’). Are  culoare aproape neagra cu nuante de bordo inchis, lucioasa si  inaltimea la maturitate ajunge la 20-30 cm. Infloreste in iulie-septembrie, flori mov pal, globuloase. Se planteaza la soare sau semiumbra si prefera un sol usor acid, cu drenaj bun si o udare regulata in perioadele de canicula din timpul verii. 

Iarba decorativa ce se afla pe lista de achizitii viitoare, este Imperata Cylindrica Red Baron. Originara din Japonia, este o planta superba, care daca vara este expusa in plin soare, culoarea ei devine rosu sangeriu, oferind un spectacol de vis in gradina.

Iarba de Pampas infloreste superb toamna Iarba decorativa Barba Sarpelui Iarba decorativa Festuca Valesica Iarba decorativa Heavy Metal infloreste in octombrie

 

Iarba de PampasIarba decorativa Heavy Metal in gradina de legume

One thought on “Ierburile decorative din grădină

  • Nu stiu in ce zona locuiti si cat timp acordati gradinaritului, dar ce am vazut pe acest blog este demn de exemplu in revistele de specialitate, felicitari!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.