Tomatillo – roșa mexicană

Tomatillo sau „tomate verzi” sunt cultivate inca din anul 800 î. Hr. de catre azteci si sunt nelipsite in bucataria mexicana. Se cultiva 2 specii, Physalis ixocarpa care are fructe verzi spre galben pal si  Physalis philadelphica cu fructe violet, invelite intr-o pelicula subtire ca de matase, din acest motiv se mai numesc  „lampioane chinezesti”. Fructele dupa ce se dezvelesc de pelicula sunt lipicioase.  Gustul este dulce acrisor, usor picant. Se consuma crude sau in sosuri .  Contine multe vitamine si minerale:  bogata in vitamina C (7%), vitamina A, vitamina K, fier, magneziu, fosfor, postasiu,  fibre,  saraca in grasimi saturate, colesterol si sodiu, are numai 8 calorii la 40 g.

Tomatillo se cultiva usor si la noi in tara, cerintele de dezvoltare ale plantei sunt similare cu ale rosiilor. Se planteaza primavara, dupa inghet si au nevoie de caldura, soare, umezeala si de un sol bogat in substante nutritive, cu PH 6,5-7. Distanta de plantare este de 70-80 cm, se recolteaza din iulie-august pana toamna tarziu, o singura planta poate rodi pana la 300 de fructe.  Pentru a fructifica este de nevoie de minim 2 plante, asigurandu-se astfel polenizarea, o singura planta rareori face fructe.

Sunt mult mai rezistente la boli decat rosiile, problemele ce le-am intampinat au fost o invazie de afide in sera, dar straturile de afara s-au dezvoltat foarte bine si spre deosebire de rosii nu sunt atacate de mana.

Soiul organic cultivat de mine este Violet Tomatillo.

Seminte de tomatillo

 

Floare de tomatillo

Tomatillo

Violet Tomatillo Tomatillo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »