Combatere bio dăunători și boliFloriSolul

Tătăneasa

Tataneasa (Sympytum officinale) este o planta medicinala ce face parte din familia Boraginacee. De multe ori trecem indiferenti pe langa plante care nu le remarcam, dar care ne ofera o serie de beneficii dupa ce le descoperim.  Tataneasa este cunoscuta inca din antichitate, fiind utilizata si de catre daci pentru vindecarea diferitelor afectiuni.

Este o planta inalta de 100-120 cm cu frunze lungi paroase si flori de culoare rosie-violacee, uneori roz-alb, care infloresc in lunile mai-august. Se gasesc in zonele mai umede de pe marginea santurilor, a paraielor dar si in camp deschis (am gasit multa tataneasa in lanul de porumb). Are un gust amar, fara miros si elementul cel mai important pe care-l contine este alantoina, cu efect antitumoral. Mai contine mucilagii (cicatrizeaza  ranile), ulei volatil, taninuri si o serie de substante minerale, printre care cel mai important element mineral pentru gradina BIO este potasiul. Acesta ajuta la absorbtia apei, la procesul de fotosinteza, stimuland cresterea plantelor si inflorirea. Lipsa potasiului la plante se manifesta prin frunze imbatranite, rasucite care se usca, radacini putrezite, coacere neuniforma.

Tataneasa este o planta cu multe avantaje in gradina ecologica:

– datorita continutului de potasiu, azot, fosfor este un excelent ingrasamant verde – se poate planta toamna prin semanare si se lasa sa creasca pana in primavara, dupa care se incorporeaza in sol, inainte de plantarea rasadurilor de legume in strat (din aceasta categorie de ingrasamant verde se spune ca cel mai bun este mustarul – il voi testa in aceasta toamna si voi vedea rezultatele in primavara :)).

– este un bun insecticid: 1 kg de tataneasa se toaca marunt, se pune in 10 litri de apa (recomandat apa de ploaie)  si se lasa la macerat 2 saptamani. Maceratul de tataneasa astfel obtinut se dilueaza in raport de 1 litru macerat la 10-15 litri apa (maceratul concentrat arde plantele daca nu este diluat cu apa), solutia obtinuta se aplica pe plante periodic (preventiv) la un interval de 10-14 zile. Solutia poate fi folosita si ca ingrasamant lichid foliar (pe frunze) sau direct la radacina.

– poate fi folosita la mulcire, datorita frunzelor bogate in minerale (ideal in toamna sa se mulceasca pentru ca in primavara sa patrunda in sold elementele minerale). Mulcirea se poate face si vara, ajuta la mentinerea umezelii in sol (solul se usca de la soare prin evaporarea apei), nu cresc buruieni, iar dupa un timp mulciul de tataneasa se transforma in compost.

– la fel ca urzica, este un bun accelerator de compost, in procesul de descompunere organica, dar ajuta si la imbogatirea compostului cu potasiu, azot, fosfor, calciu.

Tataneasa - planta utila in gradina BIO

Tataneasa

One thought on “Tătăneasa

  • Fain articol! Complet si util. Din acest an (sper ca radacina primita anul trecut si plantata, sa-si fi facut stagiul si sa fi infrunzit, deja) o pun si eu la munca. In caz ca inca este firava, voi folosi tataneasa din plafar, sub forma de infuzie. Pana acum ajutoarele mele apropiate erau urzica (si cea piscacioasa si cea dulce), cenusa, mustarul, aromaticele de toate felurile, ”buruienile” si inca multe altele, pe care nu are rost sa le mai amintesc, caci as monopoliza spatiul.
    Multumiri pentru povățuire.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.