Salvia – planta tinereții
Salvia (salvia officinalis) sau jales in denumirea populara este o planta medicinala cunoscuta si utilizata inca din antichitate. Legenda spune ca era adusa pe pamant chiar de zei, denumirea de „Salvia” provine din latina, insemnand salvare – a fi sanatos, a vindeca, a întineri.
Un proverb chinezesc vechi spune ca „Cine are salvie in gradina, nu lasa batranetea sa se apropie”, iar medicii greci si romani din antichitate o considera regina ierburilor tamaduitoare, cu efecte protectoare magice.
Este un remediu natural pentru tratarea si vindecarea hipertensiunii arteriale, afectiunilor intestinelor si stomacului, ale maduvei spinarii, menstruatie, stres, abcese dentare, celulita, afte, stomatite, ulceratii ale pielii, tuse, bronsita, inflamatiile cailor respiratorii. Are efect benefic asupra sistemului nervos, starilor de nervozitate, tonifiant – ajuta la eliminarea oboselii fizice și psihice. Se recomanda la barbati in tratarea prostatei.
Salvia este o planta bogata in specii anuale, bienale si perene, cunoscandu-se peste 500 de specii din aceasta familie de plante.
Eu am semanat anul acesta Salvia officinalis, este o planta anuala cu crestere in tufa, inalta de 30-50 cm. Infloreste in al 2-lea an toata vara pana toamna tarziu. Fiind o planta mediteraneeana prefera locurile insorite si este rezistenta la seceta. Are frunzele acoperite cu peri fini, au culoare argintie spre verde cenusiu, cu un miros placut, puternic si gust usor amarui.
Se inmulteste usor prin seminte in februarie -martie in sera sau in aprilie-mai direct afara, rasarirea dureaza pana la 3 saptamani. La 3-4 ani se recomanda sa fie semanate plante noi, deoarece devin lemnoase si isi pierd aroma. Se mai poate inmulti si prin butasire prin divizarea plantei, in luna august sau septembrie.
In gradinaritul bio se recomanda ca planta companion pentru crucifere (varza, conopida, broccoli), fasole, morcovi, rosii, capsuni. In perioada de inflorire atrage albinele si fluturii stimuland astfel polenizarea plantelor.
Acum am inteles de ce n-a inflorit. Am cumparat 4 rasaduri in primavara si doar au crescut. In fiecare an le mutati pe straturile unde sunt buni companioni? Presupunand ca rotiti culturile.
Nu, salvia rămâne la locul ei, unde a fost plantată, este o plantă perenă. Salvia înflorește abia din al 2-lea an.
Multumesc pentru raspuns.
Salvia officinalis este perena – eu am de cativa ani buni cateva tufe in gradina….
Așa este. În al 2-lea an mi-a înflorit și mie. Este o plantă dragă mie ce își merită un loc în grădină.