Descriere
Rubarba este o planta perenă, face parte din familia poligonacee, este originară din Asia (China, Tibet, Mongolia) și a fost introdusă prima dată în Europa pe Drumul Mătăsii , îin secolul al 14-lea, prin porturile din Alep și Smirna , unde a devenit cunoscută ca „rubarba turcească”. Soiul cultivat pentru consum considerat o legumă de către RHS Royal Horticultural Society. În Statele Unite, un tribunal din New York a decis în 1947 să fie considerată un fruct , pentru taxele de import care se aplicau diferențiat la legume și fructe.
La noi în țară se cultivă în zona Făgărașului și este cunsocută și sub denumirea de rabarbar sau revent.
Are nevoie de soare, dar apreciaza și umbra, un sol răcoros și PH neutru.
Înălțimea ei ajunge la 1,5 m. Se consumă doar pețiolurile și rizomii (tulpina, rădăcina). Frunzele de rubarba conțin acid oxalic și sunt toxice.
Expusă frigului înainte de recoltare, devine improprie consumului uman, temperaturile scăzute favorizează împingerea acidului oxalic din frunze în codițe.
Rubarba se înmulțeste prin diviziunea plantei în luna august sau prin semințe în primăvară.
Rubarba este bogată în fosfor, potasiu, magneziu, fier, zinc și vitamine (mai ales vitamina C) și are puține calorii, doar 16 Kcal la 100g pețiol.
În medicină se recomandă pentru tratarea anemiilor, este digestivă și antiinflamatoare.
Gustul dulce acrișor o recomandă pentru compoturi, dulceață, sucuri dar și în alte rețete culinare.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.