AlbinaritJurnal de gradinaPolenizarea

Primii stupi de albine din gradina

In urma cu o luna am primit 2 familii de albine de la un prieten, care isi pregatea stupii pentru roire. Acesta nu mai dorea sa-si inmulteasca familiile de albine, eliberand 2 stupi pentru noile familii ce urmau sa vina in urma roirii. Astfel, am reusit sa-mi materializez o intentie mai veche de a-mi aduce 2 stupi de albine in gradina, in primul pentru polenizarea legumelor, a arbustilor si pomilor fructiferi, dar si pentru produsele apicole, ce au o serie de beneficii asupra sanatatii noastre.

Pe la inceputul lunii iunie, am avut parte si eu de prima roire (roire principala), astfel de la 2 stupi am ajuns la 3, iar al 4-lea stup este pregatit pentru o roire controlata (artificiala).

Ca majoritatea insectelor, albinele au patru etape in ciclul lor de viata: oul depus de regina (matca) in urma imperecherii, larva hranita de lucratoarele-dadace (prima etapa din viata albinelor lucratoare), pupa, transformarea larvelor in pupa are loc in celule astupate cu ceara (capacite), iar in final adultul, care poate fi mascul (trantorul) sau femela.

Ce impresioneaza in primul rand la aceste fapturi minunate este faptul ca ele lucreaza organizat, iar munca aceasta in echipa a fascinat si a fost intens studiata de catre om.
Un stup de albine este format dintr-o regina (sau matca), albinele lucratoare si trantorii, acestia se imperecheaza cu matca pentru a produce viitoarele generatii de lucratoare si matci. Din ouale nefecundate depuse de regina ies trantorii, iar din cele fecundate ies albinele lucratoare. Rolul reginei in colonie este de a depune ouale, iar lucratoarele fac toate celelalte treburi din stup, incepand cu hranirea cu polen a larvelor, constructia fagurilor, pana la colectarea polenului si a nectarului din flori.

Polenul colectat de albine contine celulele reproducatoare masculine ale plantelor cu flori, aceste celule de polen marite la microscop de cateva sute de ori sunt efectiv o capodopera de arta prin colorit si formele regulate geometrice. Polenul este un concentrat de substante nutritive cu care albinele hranesc puietul de lucratoare si trantori.

Larva reginei se dezvolta in celule speciale, mai mari, denumite botci si este hranita cu laptisor de matca, o super-hrana foarte bogata in nutrienti, datorita careia isi sporeste greutatea de 1800 de ori in doar cinci zile. De asemenea, acest aliment miraculos care constituie hrana reginei o face sa traiasca pana la 8 ani, in schimb albinele care se hranesc cu miere traiesc doar cateva saptamani.

Pe langa beneficiile extraordinare ale produselor apicole pentru sanatate, albina este cel mai bun polenizator al plantelor.  Albert Einstein afirma ca „Daca albinele ar disparea de pe Terra, omenirea ar avea aceeasi soarta in patru ani.” Se referea la rolul albinelor ca polenizatori ai culturilor entomofile si totodata la realizarea unor productii agricole mai mari si mai sanatoase,  care nu ar fi posibile in absenta polenizatorilor. Plantele ale caror flori sunt bogate in nectar si polen prezinta un grad  sporit de atractivitate pentru albine. Atunci cand culeg nectarul si polenul florilor, acestea realizeaza si polenizarea plantelor respective.

In cadrul unui studiu de la Universitatea Goettingen din Germania, au fost comparate capsuni obtinute prin polenizarea de catre albine, de catre vant sau prin autopolenizare. In urma rezultatelor s-a constat ca fructele care au fost polenizate de albine aveau o greutate mai mare ( cu 11% mai mult decat cele polenizate prin vant si cu 30% mai mult decat cele autopolenizate), mai putine defecte, o culoare mai intensa si erau mai ferme, prelungind astfel durata de viata a capsunilor la vanzare cu pana la 26  de ore. Autorii studiului confirma faptul ca aceste rezultate se pot extrapola si la alte culturi de fructe si legume.

Pot spune ca de aceste rezultate descrise mai sus m-am convins chiar eu pe stratul de capsuni situat la 10-20 m de stupii de albine. Acestea au vizitat intens florile de capsuni, iar recolta a fost impresionanta. De asemenea, in aceasta perioada gradina de legume este vizitata si polenizata de albinele lucratoare, in special florile de pepeni, dovlecei, castraveti, rosii, ridichi si ceapa (pentru seminte) etc.

Primii stupi de albine

Primii stupi de albine din gradina Albinele ajung la stup prin colectorul de polen Recolta de polen dintr-o zi, din colectorul de polen Albine lucratoare incep sa-si faca treaba prin gradina - polenizare capsuniRecolta foarte bogata de capsuni in urma polenizarii de catre albineCapsuni polenizati de albineSalvia inflorita atrage albinele in gradinaAlbinele polenizeaza florile de ridichi China Rose (pentru seminte)Cei 4 stupi din prezent, 3 activi si unul pregatit pentru o noua familie de albinePrima recolta de miere ecologica - un deliciu

2 thoughts on “Primii stupi de albine din gradina

  • Buna seara,

    Ma uit la capsunile din poze mai mult decat admirativ. Eu nu am reusit sa recoltez mare lucru din cauza melcilor fara cochilie care au papat tot. Acum 2 ani am luat si am plantat capsunii in saci cu pamant de gradina bio si i am urcat pe niste mese. In acest mod am reusit si eu sa mananc circa 10 capsuni de fiecare planta (fiind soi care produce din mai pana in toamna mai multe recolte). Am si acum capsuni noi. De atacurile pasarilor am scapat alintand pisica vecinilor venind la noi in gradina mai tot timpul n am ma avut incercari reusite de la pasari.

    Cum ati reusit sa scapati de ceilalti daunatori?

    Cu multumiri anticipate,
    AC

    Răspunde
    • Creati cat mai multa biodiversitate in gradina, astfel veti tine sub control daunatorii. Un mic iaz va crea un habitat care va atrage broaste, iar acestea vor tine sub control melcii si limacsii. Daca veti avea multe insecte in gradina, pasarile vor avea hrana suficienta, iar tentatiile pentru capsuni vor fi mai mici. Si varianta dvs. cu pisica este ok :).

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.