Prima recolta de cartofi dulci

In acest sezon am cultivat pentru prima data cartofii dulci (Ipomoea batatas), soiurile Beauregard si Carolina Ruby. I-am primit la sfarsitul lunii aprilie prin posta sub forma de lastari, destul de ofiliti, de la o distanta de 2000 km, impreuna cu instructiunile de cultivare. Desi le-am dat sanse minime, dupa cum aratau, am respectat instructiunile si dupa aproximativ patru luni, in luna septembrie am cules primii cartofi dulci din gradina. Din doua plantute (lastari) am cules 4 kg de cartofi, un exemplar cantarind 1,8 kg ! I-am copt la cuptor si am fost impresionat de gustul lor delicios. Dupa parerea mea este o planta care merita sa-i oferiti un loc in gradina, este destul de usor de crescut si spre deosebire de cartofi, nu este atacata de bolile si daunatorii acestora, cum ar fi gandacul de Colorado.

Pentru a obtine lastarii de cartof dulce, cel mai des sunt crescuti prin rasad obtinut din tuberculi. Se sadesc tuberculii in sere, solarii, sau in ladite cu nisip umed chiar pe fereastra din casa. Peste 40 – 45 zile cand lastarii ating o lungime de 15-20 cm se vor taia si se pun in borcane cu apa pana cand vor forma radacini.

Cand mi-au sosit lastarii (acestia au avut deja radacinile formate) le-am pus radacinile in apa pana ziua urmatoare, apoi i-am  plantat in ghivece cu o adancime de 6-8 cm, umplute cu compost, udandu-i temeinic. Ghivecele le-am tinut in sera (se pot tine si in casa pe pervazul unei ferestre), iar dupa aproximativ 3-4 saptamani, cand incep sa-si dezvolte radacinile si frunzele, se planteaza in strat. Pe timpul noptii temperatura nu trebuie sa scada sub 10 grade Celsius, fiind cultivata in zonele tropicale, la temperaturi de 6-7 grade Celsius exista riscul sa pierdeti planta tanara. Cel mai sigur este sa o transplantati in partea a 2-a din luna mai, dupa schema 70×70 cm sau 80×35 cm. Se dezvolta bine la temperaturi de 24-28 grade Celsius in sol bogat in nutrienti, cum ar fi compostul. Este foarte important ca pe timpul verii in perioadele secetoase sa le asigurati umezeala in sol. Se recolteaza dupa aproximativ 4 luni si se pastreaza la temperaturi de 10-15 grade Celsius ca si dovlecii, inghetul afectandu-i textura si gustul.

Cartoful dulce are pulpa galbena sau portocalie, asemanatoare morcovului, fiind bogat in betacaroten dar si  in vitaminele B6, C, E si D. Este bogat in fibre, cu un conținut mare de magneziu si o serie de antioxidanti esentiali in prevenirea imbatranirii premature. Consumul cartofului dulce ajuta la vindecarea ranilor si intarirea sistemului imunitar, mentinand o stare de sanatate optima.

Jamie Oliver include cartoful dulce in cele cinci superalimente pe care si-a bazat alimentatia pentru a slabi, considerand  ca inlocuirea cartofilor obisnuiti cu cartofii dulci ar duce la o imbunatatire a starii de sanatate in randul multor oameni.
Consumul ridicat de cartof dulce este interzis persoanelor care sufera de afectiuni ale rinichilor.

Tuberculii proaspat curatati trebuie folositi imediat sau pastrati intr-un vas cu apa, feriti de lumina, deoarece se innegresc.

Se mananca copti, prajiti sau fierti, cu coaja sau fara. De asemenea, din cartofii dulci se pot prepara piureuri, supe, gemuri, etc.

Lastar de cartof dulce Beauregard plantat in ghiveciPrimul lastar de cartof dulce plantat in strat

Cartofii dulci se dezvolta foarte bine in stratul din gradina Flori de cartofi dulci Prima recolta de cartofi dulci Cartof dulce gigant, soiul Beauregard - 1,86 kg Cartofi dulci soiul Carolina Ruby Cartofi dulci Beauregard

 

 

 

2 comentarii la „Prima recolta de cartofi dulci

  • 30/03/2017 la 2:42 AM
    Permalink

    Buna!
    De unde ati comandat lastari ?
    Plantati si anul acesta ?

    Va multumesc,
    Balu

    Răspunde
    • 30/03/2017 la 3:54 PM
      Permalink

      De pe organiccatalogue.com. Anul acesta am reusit sa-mi multiplic cativa lastari.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »