Pepenii cultivati anul acesta in gradina

Dupa succesul pe care l-am avut anul trecut cu pepenii, anul acesta am plantat mai multi si am testat soiuri noi, atat in sera cat si in straturile din gradina.

Preferatul de anul trecut, Honeydew Green Flesh, un soi deosebit prin calitatile sale (pulpa de culoare alb-verzui, foarte zemoasa, dulce, cu aroma de miere), cultivat anul trecut in sera, anul acesta l-am plantat si in gradina de afara, in sistem suspendat si in plin soare, ajutand astfel sa ajunga la maturitate aproape deodata cu cei din sera. S-au copt la inceputul lunii septembrie, cate 2-3 bucati pe fiecare planta, la maturitate avand o greutate de 2-3 kg.

Ca noutati, anul acesta am avut in gradina soiurile Hearts of Gold, Best Jumbo si Honeydew Orange Flesh. Soiurile Hearts of Gold si Best Jumbo se coc de la mijlocul lunii august si sunt extrem de prolifice, am recoltat de pe 12 plante 50-60 de pepeni si desi suntem la sfarsitul lunii septembrie in sera produc pepeni in continuare. Varful recoltei de pepeni din aceste doua soiuri a fost la sfarsitul lunii august.

Best Jumbo este un soi popular de pepene galben , cu forma ovala, greutate de 1-2 kg, brazdat cu nervuri, pulpa portocalie, dulce si parfumata. Isi imbunatateste aroma dupa ce este cules.

Hearts of Gold creste aproape rotund si este foarte dulce, aromat si pulpa de culoarea portocalei.
Honeydew Orange Flesh, desi este din aceeasi familie cu Green Flesh, nu m-a impresionat la gust, doar mirosul de ghimbir al coajei si nuantele de culori au fost interesante. Un alt dezavantaj al acestui soi este perioada de maturizare foarte lunga, in sera inca am cativa care inca nici acum nu s-au copt.

Anul viitor, pentru a prelungi perioada de recoltare voi cultiva si soiul de anul trecut Ambrosia  (anul acesta nu am mai avut loc in gradina pentru acest soi) care s-a copt din luna iulie,  pepene cu pulpa fructului de culoare portocalie si mai consistenta, dulce si aromat, fructul  rotund cu diametrul de 14-16 cm si o greutate de 1,5 – 2,5 kg.

Crimson Sweet este pepenele rosu cultivat in sera, foarte rezistent la boli, produce pepeni de marime medie, ovali, cu dungi de culoare verde inchis. Miezul este dulce, de culoare rosu aprins si are samburi putini. Se poate culege in 85-90 de zile in conditii de vreme calda.
Anul acesta am facut si la tara o gradina cu 34 de straturi unde voi testa sezonul urmator soiurile noi de pepeni galbeni, pentru care am achizitionat deja semintele (peste 10 soiuri).

Pentru a va bucura de recolte bogate de pepeni, acestia au nevoie de multa caldura, soare si un sol foarte fertil, bogat in nutrienti (compost, gunoi de grajd). Cultivarea pepenilor in sistem supendat  prezinta mai multe avantaje: asigura o expunere la soare a fructului, maturare mai rapida, o mai buna aerisire, se evita contactul cu solul, reducandu-se astfel posibilitatea putrezirii sau infestarii cu diferite boli.

Pepeni galbeni suspendati in sera, soiurile Honeydew Green si Orange

Pepeni galbeni suspendati in sera, soiurile Honeydew Green si Orange Pepeni galbeni in sera Pepeni galbeni in stratul din gradina, soiul Honeydew Orange Pepeni galbeni in stratul din gradina, soiul Honeydew Orange, ajunsi la maturitate Recolta de pepeni proaspeti din gradina Pepene galben Best Jumbo Pepeni galbeni Best Jumbo Pepene galben Honeydew Orange Pepene galben Honeydew Green Pepene galben Hearts of Gold Pepeni galbeni Best Jumbo si Hearts of Gold culesi din gradina Recolta de pepeni Pepeni galbeni Best Jumbo si Hearts of Gold culesi din gradina Recolta de pepeni si dovleci

Un comentariu la „Pepenii cultivati anul acesta in gradina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »