Vedeta grădinii – pepenele roșu

Dupa o tentativa esuata cu soiul BIO Sugar Baby (a fost devorat de afide) am reusit sa obtin primul pepene rosu, din samanta autohtona.

Consumul de pepene rosu (Citrullus lanatus – familia cucurbitacee) sau in denumire populara lubenita, harbuz, ajuta la eliminarea toxinelor, circulatia sangelui, problemele renale, bun diuretic.

100 g de pepene rosu contine: 92 g apa, 73 mg potasiu, 11 mg magneziu, 8 mg fosfor, 10 mg calciu, 20 micrograme caroten, 6,5 g glucide, 0,3 g fibre alimentare.

Contine putine calorii, doar 30 de calorii/ 100 g pepene.

Conditii pentru cultivarea pepenelui rosu:

  • are nevoi de un sol bogat (gunoi de grajd, compost);
  • au nevoie de o distanta de cel putin 1 m unul de altul sau mai putin daca le oferiti ca alternativa suport de catarare (asa cum am facut eu). In acest caz va trebui ca fructul sa-l sustineti cu o plasa, astfel incat sa nu se  rupa sub propria greutate;
  • au nevoi de apa, mai ales cand fructul se dezvolta.

Ca un sfat pe care pot sa-l dau, aplicat si cu rezultate foarte bune, valabil atat la pepenii rosii, cat si la cei galbeni, este important sa se rareasca tulpinile taratoare si agatatoare, iar dupa 1-2 fructe sa se rupa mladita.

Este un fel de copilire de la rosii, astfel puterea plantei se va canaliza spre dezvoltarea fructului nu spre dezvoltarea tulpinilor.

Primul pepene rosu

Pepenele ancorat :)Pepene rosu...in devenire :)Pepene rosu crescut in strat pe solDupa recoltarea cartofilor timpurii Novella am plantat in acest strat un pepene rosu - iata rezultatul :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »