Mangold multicolor

Mangoldul (Beta vulgaris L.) este o plantă originară din zonele Mării Mediterane și nord-estul Indiei, fiind cultivată în special pentru pețiol și frunze. Mai este cunoscută ca sfeclă elvețiană (Swiss chard), iar denumirea de mangold provine din limba germană.

În Evul Mediu mangoldul a constituit o legumă esențială în alimentația oamenilor, iar Imperiului Roman a preluat-o din Babilon în urmă cu 3000 de ani. În prezent este foarte apreciat și folosit în țările occidentale, cum ar fi Germania, Austria, Franța, Spania, Italia unde se cultivă ca și cultură tradițională. Deși are un conținut ridicat în minerale și vitamine, la noi în țară este cunoscută mai puțin, se cultivă în grădinile familiale din zona Transilvaniei.

Mangoldul are aproape același conținut nutritiv ca spanacul, este bogat în vitaminele A, C, E și K, minerale de potasiu, calciu, fosfor, fier.

Este o plantă bianulă, cu nervurile și pețiolul în mai multe culori, cum ar fi alb, galben, roșu, pe care le-am cultivat în grădina mea, dar și de roz, portocaliu etc. Din acest motiv mangoldul este o excelentă sursă de antioxidanți.

Semințele germinează la 5 0C și se pot semăna din aprilie direct în strat, sau din februarie-martie se fac răsaduri în spații acoperite, așa cum fac și eu. Anul trecut am semănat în răsaduri din februarie, le-am plantat în strat la început de aprilie și le-am protejat de temperaturile mai scăzute din timpul nopții cu sticle de plastic, așa cum se vede în poza de mai jos. În stadiul de plantă tânără, temperaturile sub 10 0C  pot determina procesul de vernalizare, planta dezvoltă tulpină floriferă în primul an. Distanța de plantare este de 30-40 cm între plante și 60-70 cm între rânduri. Primăvara și toamna preferă zonele cu soare, iar vara semiumbră. Are nevoie de soluri bogate în humus cu capacitate mare de reținere a apei, pentru mangold eu folosesc în strat compostul. Recoltarea frunzelor și a pețiolului se face după 70-80 de zile de la semănare.

Mangoldul este foarte rezistent la temperaturile scăzute, la mine în grădină am putut recolta frunze până în decembrie. În zonele cu ierni mai blânde dacă se acoperă rădăcina cu paie, se pot recolta frunze proaspete din primăvară până la dezvoltarea tulpinii florifere.
Răsaduri de mangold

Răsaduri de mangold, sfeclă, varză înainte de plantare în stratul de afară

Am protejat răsadurile de mangold pentru temperaturile mai scăzute din timpul nopților de primăvară

Frunze și pețiol de mangold

Frunze de mangoldSalvie înflorită alături de mangold roşu şi galben Mangold alb, roşu şi galben Strat cu mangold multicolor Salvie, mangold multicolor şi mazăre Rhonda Salvie, mangold multicolor şi mazăre Rhonda Lavandă înflorită alături de straturi cu cartofi şi mangold multicolor
Lavandă înflorită alături mangold multicolor
Lavandă înflorită alături mangold multicolor Strat cu gălbenele, mangold şi mazăre

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »