BestFloriPlante aromatice

Lavanda, plantă ușor de cultivat, o atracție irezistibilă pentru insecte

Lavanda este o plantă perenă, originară din regiunile calcaroase și muntoase mediteraneene, cultivându-se de mii de ani pentru parfumul său deosebit și proprietăţile sale calmante, antiseptice, în prezent o regăsim în industria cosmetică precum și în gastronomie.

Deși se cultivă mai mult în Europa de Vest, mai ales în zona Provence a Franței, unde există plantații vechi de 80-100 de ani, lavanda poate fi cultivată cu succes și în grădinile de la noi. Există peste 20 de specii de Lavandula, dar cea mai cultivată în grădini este Lavandula angustifolia. Este o plantă care nu necesită o îngrijire deosebită, este rezistentă la secetă și nu are dăunători.

Lavanda se maturizează în 3-5 ani, când poate atinge până la 60-80 cm înălțime, iubește soarele, preferă solurile ușoare, nisipoase, cu un pH de 6,5 – 7,5 și nu suportă umezeala în exces. Înflorește vara în diferite culori, în funcție de soi: flori albe (Lavandula Alba), albastru (Dwarf Blue), roz-lila (Rosea), albastru (Nana Compacta) etc. În grădina mea am soiul Hidcote, cu flori albastru-violet, iar în compania trandafirilor roz Leonardo da Vinci, formează un cuplu perfect.

Pentru o bună dezvoltare și o înflorire abundentă în perioada verii, este necesară tunderea tijelor florale, pentru a preveni lemnificarea arbustului. Din experiență am observat că aplicând o tăiere severă la două treimi din înălțime, primăvara devreme, tufele au avut o creștere mai sănătoasă, decât atunci când le-am tăiat în toamnă. Frunzele tufei de culoare verde-argintiu rezistă fără probleme și peste iarnă.

Mirosul puternic alungă dăunătorii, combinația lavandei cu trandafirii, pe lângă un decor reușit în grădină, va ține la distanță afidele, protejând astfel natural trandafirii de acești dăunători.

În perioada înfloririi lavandei pot spune ca grădina se transformă într-un paradis. Parfumul și nectarul florilor de lavandă sunt o atracție irezistibilă pentru insecte, cum ar fi fluturii Maniola jurtina, Lycaena dispar (fluturele purpuriu, una din speciile protejate, fiind pe cale de dispariție), Cynthia cardui, Argynnis paphia, albine și bondari, muștele din familia Syrphidae etc.

Albinele și bondarii atrași de florile melifere ale lavandei vor ajuta astfel și la polenizarea grădinii de legume, obținându-se recolte mai bogate și mai sănătoase. Muștele din familia Syrphidae, prezente în număr foarte mare pe florile de lavandă, sunt prădători naturali ai păduchilor, larvele lor pot consuma în 1-2 săptămâni până la 700 de păduchi de frunză.

Există două moduri de a înmulţi lavada: prin seminţe sau prin butaşi. Am avut câteva plante de lavandă de la care, prin semințele căzute în toamnă, primăvara mi-au răsărit plăntuțe noi pe care le-am transplantat în ghivece mici, apoi după un an, le-am folosit la formarea de borduri în grădină.

Lavanda și trandafiri Leonardo da Vinci Lavanda Lavandă și trandafiri roz Leonardo da Vinci, o combinație reușită de culori Lavandă și trandafiri roz Leonardo da Vinci, o combinație reușită de culori Bordură de lavandă și Sedum acre Aurea cu flori de culoare galbenă Bordură de lavandă Bordură de lavandă și trandafiri Lavandă Lavandă Lavandă și mangold multicolor în strat Lavandă și trandafiri roz - companioni perfecți Lavanda, plantă meliferă - o atracție irezistibilă pentru albine Lavanda - o atracție pentru muștele din familia Syrphidae

Albinele culeg nectarul și polenul din florile de lavandă Lavanda - o atracție pentru muștele din familia Syrphidae Muscă din familia Syrphidae - Sphaerophoria scripta, culege nectarul din florile de lavandă Lavanda - plantă meliferă Fluturele purpuriu (Lycaena dispar), una din speciile protejate Nectarul și polenul din florile de lavandă atrag în grădină albinele și fluturiiFluturele Maniola jurtina, cel mai des întâlnit la florile de lavandă Fluture Cynthia cardui culege nectarul din florile de lavandăFluture pe florile de lavandăMylabris culege nectar din florile de lavandăViespe atrasă de nectarul florilor de lavandăBondar pe florile de lavandăAlbină colectând polenul din florile de lavandă

Butași de lavandă răsăriți din semințele căzute anul trecutRăsaduri de lavandă puse în ghivece

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.